31 Μαρτίου 2018

ΟΙ ΑΤΑΦΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ 1940

ΙΜ Αγ. Νικολάου ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ στη Β. 'Ηπειρο


H ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη από αγώνες, καθένας από τους οποίους άφησε πίσω του μια σειρά από θύματα που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενα την τιμή και τα ιδεώδη της Φυλής. Έτσι και η εποποιία του 1940-1941 έχει γραφτεί με το αίμα των συμπατριωτών μας που θυσιάστηκαν πολεμώντας για το Ελληνικό Έθνος.

232.000 Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί βρέθηκαν στην Ελληνο-Αλβανική μεθόριο για να πολεμήσουν τους επίδοξους κατακτητές. Από αυτούς αρκετοί έπεσαν στο πεδίο της μάχης καθώς υπέκυψαν στα τραύματά τους ή από τις κακουχίες στα χιονισμένα και κακοτράχαλα βουνά της Αλβανίας.

Ο σεβασμός των νεκρών αποτελεί πανάρχαιο έθιμο για την Ελληνική φυλή. Μετά από κάθε μάχη γινόταν εκεχειρία με σκοπό την περισυλλογή και φροντίδα των νεκρών για το τελευταίο τους ταξίδι. Οι νεκροί ανέκαθεν αντιμετωπίζονταν με ευλάβεια, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι αυτοί. Παρόλα αυτά, για τους περισσότερους από 8.000 στρατιώτες και αξιωματικούς που έδωσαν μαθήματα ηρωισμού και ανδρείας, δίνοντας εν τέλει και τη ζωή τους για τη γαλανόλευκη, το μαρτύριο δεν σταμάτησε όταν έδωσαν και την τελευταία τους πνοή, αλλά συνεχίστηκε καθώς παρέμειναν άταφοι ή πρόχειρα θαμμένοι στα βουνά και τις πεδιάδες της Αλβανίας χωρίς να μπορούν οι συγγενείς τους να μάθουν που βρίσκονται για να τους αποδώσουν τις ανάλογες τιμές.

Εξήντα εννέα χρόνια μετά, στις 9 Φεβρουαρίου του 2009 υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Αλβανίας για την αναζήτηση, εκταφή, τον προσδιορισμό της ταυτότητας και τον ενταφιασμό των ηρώων, όμως και πάλι δεν κατέστη δυνατόν να ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες. Μετά από 77 χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 22 Ιανουαρίου του 2018, πραγματοποιήθηκε ένα ιστορικό γεγονός, όταν ξεκίνησαν επίσημα οι εργασίες για την εκταφή των οστών όσων έχασαν τη ζωή τους στο Έπος του 40.

Η ταυτοποίηση των πεσόντων απαιτεί τη συμβολή των συγγενών τους ώστε να δημιουργηθεί μια κατά το δυνατόν μεγαλύτερη τράπεζα γενετικού υλικού που θα δώσει τη δυνατότητα σύγκρισης των δεδομένων της με αντίστοιχο γενετικό υλικό των πεσόντων.  

Οι συγγενείς των πεσόντων μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτό το κάλεσμα και να έρθουν σε επικοινωνία με το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, (Δρ Παναγιώτη Γ. Μενούνο, PhD, Διευθυντή, στο τηλέφωνο 210-7494749 ώστε να ενημερωθούν για το τι πρέπει να κάνουν, αλλά και να ενημερώσουν όσους από τον κύκλο τους είναι πιθανόν συγγενείς πεσόντων στο Ελληνο-Ιταλικό μέτωπο. Μόνο τότε τα οστά των πεσόντων θα ενταφιαστούν με τις τιμές που τους αρμόζουν και οι ψυχές των Ελλήνων ηρώων θα αναπαυτούν εν ειρήνη.

Το ΔΣ της ΕΑΑΣ

Το κενοτάφιο στο Καλπάκι, κοντά στη Γκραμπάλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.