ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ

31 Μαρτίου 2015

Το Οχυρό Ρούπελ




Πολύ γνωστή από τους δύο παγκοσμίους πολέμους είναι η οχυρή στενωπός του Ρούπελ, που σχηματίζεται μεταξύ του όρους Αγκίστρου και των ανατολικών προσβάσεων του Μπέλες, (μέσα από τη στενωπό αυτή ρέει ο ποταμός Στρυμόνας και κοντά στη βόρεια έξοδο της βρίσκεται η ελληνοβουλγαρική μεθόριος). Λόγω της στρατηγικής της σημασίας, μετά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο κατασκευάσθηκε στη θέση αυτή ανασχετικό σύστημα οχυρών, από το οποία ισχυρότερο ήταν αυτό του Ρούπελ, που βρίσκεται στη βόρεια έξοδο της στενωπού.

Το οχυρό Ρούπελ είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων που έφερε το όνομα Γραμμή Μεταξά, με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα. Το Ρούπελ, κατασκευασμένο στις δυτικές αντηρίδες του όρους Τσιγγέλι στον ποταμό Στρυμόνα, μαζί με το οχυρό Παλιουριώνες εξασφάλιζαν τη στενωπό Ρούπελ.

Α' Παγκόσμιος πόλεμος

Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο καταλήφθηκε στις 26 Μαΐου 1916 από τις βουλγαρογερμανικές δυνάμεις, κάτω από τις εξής συνθήκες: Στις 9.45' ώρα ο Διοικητής του οχυρού ταγματάρχης Μαυρουδής ανέκοψε την προέλαση 2 βουλγαρικών συνταγμάτων της 7ης Μεραρχίας, τα οποία αφού πέρασαν το πρωί τη μεθόριο, προήλασαν προς το οχυρό. Ο ταγματάρχης Μαυρουδής εκτελώντας διαταγές άρχισε να βάλλει με το πυροβολικό κατά των συνταγμάτων αυτών, με αποτέλεσμα να ανακόψει την κίνηση τους. Στη συνέχεια όμως μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Στρατιωτικών διατάχθηκε να παραδώσει το φρούριο, εφ' όσον το επιτιθέμενο στράτευμα βρισκόταν υπό τη διοίκηση Γερμανού αξιωματικού. Έτσι το οχυρό παραδόθηκε μαζί με το βαρύ οπλισμό του στο Γερμανό αξιωματικό Τιλ.


Β' Παγκόσμιος πόλεμος




 
Γερμανικές δυνάμεις

Την 1η Μαρτίου 1941, μετά την προσχώρηση της Βουλγαρίας στον Άξονα Γερμανίας-Ιταλίας-Ιαπωνίας, οι γερμανικές δυνάμεις στην περιοχή έναντι της οχυρωμένης τοποθεσίας Κερκίνη-Ρούπελ, ήταν οι 5η και 6η Ορεινές Μεραρχίες (έναντι Κερκίνης), το 125ο Σύνταγμα Επιλέκτων, ενισχυμένο με ένα Τάγμα της 5ης Ορεινής Μεραρχίας (έναντι Ρούπελ) και η 72η Ορεινή Μεραρχία (υψίπεδο Νευροκοπίου)[1] .
Σε δεύτερη γραμμή, στην πεδιάδα Μαρινούπολης, η 2η Τεθωρακισμένη Μεραρχία και δύο βουλγαρικές μεραρχίες. Όλες οι παραπάνω δυνάμεις ανήκαν στο 18ο Γερμανικό Σώμα Στρατού, του οποίου ο ελιγμός περιλάμβανε επίθεση κατά μέτωπο για διάνοιξη της στενωπού του Ρούπελ, υπέρβαση της Κερκίνης με ορεινούς σχηματισμούς, με παράλληλη ενέργεια παράκαμψης ολόκληρης της τοποθεσίας συνόρων διά του άξονα Στρούμνιτσα-Κωστουρίνο-Θεσσαλονίκη.
 
Ελληνικές δυνάμεις

Το Συγκρότημα Σιδηροκάστρου, με έδρα το Σιδηρόκαστρο, κατείχε το χώρο μεταξύ της ανατολικής όχθης του Στρυμόνα μέχρι το οχυρό Περσέκ. Στο συγκρότημα Σιδηροκάστρου υπάγονταν: 
  • Ο δυτικός υποτομέας, που περιλάμβανε το οχυρό Ρούπελ με διοικητή τον Τχη (ΠΖ) Γεώργιο Δουράτσο και δύναμη αποτελούμενη από 27 Αξκούς και 950 οπλίτες, και το οχυρό Καρατάς με διοικητή τον Ταγματάρχη Πεζικού Αστέριο Κοντογιάννη και δύναμη από 28 αξιωματικούς και 785 οπλίτες, καθώς και την περιοχή του υψώματος Νινάκι μεταξύ αυτών.
  • Ο κεντρικός υποτομέας, περιλάμβανε το οχυρό Κάλης με διοικητή τον Ταγματάρχη Πεζικού Κων/νο Κωστόπουλο και φρουρά 30 Αξιωματικών και 902 οπλιτών, και
  • Ο ανατολικός υποτομέας, που περιλάμβανε τον υπόλοιπο χώρο.
Από την πλευρά των Γερμανών στο Ρούπελ ενεργεί το εμπειροπόλεμο από τις μάχες της Γραμμής Μαζινό, 125ο Σύνταγμα Πεζικού, μαζί με το 1ο Τάγμα του 100ου Συντάγματος Ορεινών Κυνηγών,με αποστολή να εξουδετερώσουν την άμυνα των οχυρών και να καταλάβουν τη γέφυρα του Στρυμόνα.

6 Απριλίου


Η επίθεση των Γερμανών κατά των οχυρών άρχισε την 05:15 της 6ης Απριλίου 1941 με σφοδρό βομβαρδισμό του Πυροβολικού με βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων, και από τις 06:00 και με αεροπλάνα κάθετης εφόρμησης (Στούκας), τα οποία αναπτυγμένα σε σχηματισμούς έριχναν βόμβες, κάτω από το τρομερό σφύριγμα των σειρήνων τους.
 
Με την έναρξη της επίθεσης των Στούκας, ένας γερμανικός ειδικός λόχος, με 18 λέμβους από καουτσούκ, εμφανίστηκε να πλέει στον Στρυμόνα ποταμό. Η προπομπός ομάδα, αποτελούμενη από τρεις λέμβους, καθηλώθηκε σε προτοποθετημένο συρματόπλεγμα. Τα πληρώματα προσπάθησαν να απεμπλέξουν τις βάρκες, αλλά βαλλόμενοι από τα οχυρά Ουσίτα και Παλιουριώνες φονεύθηκαν ή πνίγηκαν. Οι ελάχιστοι που διασώθηκαν, κατόρθωσαν κολυμπώντας να συνενωθούν με τα προχωρημένα στοιχεία του 1ου Τάγματος, το οποίο, αφού πέρασε τον Μπίστριτσα ποταμό από τους πόρους, αναπτύχθηκε σε ευρύ μέτωπο. Ο λόχος δεξιά του Τάγματος κινήθηκε κατά μήκος της στενωπού και μόλις βρέθηκε κάτω από το οχυρό Ουσίτα, δέχθηκε καταιγισμό πυρών από το Οχυρό και καθηλώθηκε με σοβαρές απώλειες. Την ίδια εξέλιξη είχε και η επίθεση του υπόλοιπου Τάγματος (3 λόχοι κατά του οχυρού Ουσίτας). Με την έλευση του σκότους αποσύρθηκαν στις θέσεις εξόρμησης (στα υψώματα ανατολικά του Προμαχώνα).

Η γερμανική επίθεση στα ανατολικά του Ρούπελ

Στα ανατολικά του αριστερού υποτομέα του Συγκροτήματος Σιδηροκάστρου έδρασαν τα τάγματα ΙΙ/125 & ΙΙΙ/125, όπου σύμφωνα με το σχέδιο της επίθεσης έπρεπε πρώτα να καταλάβουν το ύψωμα 350 στο διάκενο των οχυρών Ρούπελ-Καρατάς. Για να μην  καταληφθεί το ύψωμα πολέμησαν, η διμοιρία του φυλακίου Κούλας, και του 3ου λόχου προκάλυψης. Το ΙΙ/125 τάγμα πλησίασε, στις 06.40, το ύψωμα 350 και το κατέλαβε με αιφνιδιαστική επίθεση, ακολουθούμενο από το ΙΙΙ/125.

Επίθεση του ΙΙΙ/125 γερμανικού τάγματος

Εκμεταλλευόμενοι τις πτυχώσεις του εδάφους, οι Γερμανοί έφθασαν σε απόσταση 200 μ. από τα έργα του οχυρού Ρούπελ. Οι υπερασπιστές του οχυρού μαζί με την βοήθεια του Καρατάς και του πυροβολικού κατάφεραν να αποκρούσουν και της τρεις επιθέσεις του τάγματος. 
Διείσδυση του ΙΙ/125 γερμανικού τάγματος στα νώτα του Ρούπελ
Οι Γερμανοί του ΙΙ/125 τάγματος υποβλήθηκαν σε παρόμοιες δοκιμασίες, αλλά ήταν ο μόνος πραγματικός κίνδυνος για τις ελληνικές δυνάμεις καθ’όλοι την διάρκεια του αγώνα. Από τους 100 άντρες πέρασαν οι 60 με μια ομάδα βαρέων πολυβόλων και μια ομάδα διαβιβαστών. Οι υπόλοιποι λόχοι του τάγματος γνώρισαν την καταστροφή. Ο 5ος λόχος σχεδόν διαλύθηκε. Ο 8ος κατάφερε να περάσει το βράδυ της 6-7/4 και ενώθηκε με τα υπόλοιπα τμήματα το μεσημέρι της 7/4 με πολύ μεγάλες απώλειες. 



7 Απριλίου
Την αυγή του 7ης Απριλίου συγκροτήθηκαν τρεις περίπολοι του Ρούπελ με αποστολή την εκκαθάριση της περιοχής από τους εχθρούς και την αποκατάσταση της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Αποτέλεσμα αυτής της περιπολίας ήταν η σύλληψη 14 αιχμαλώτων με 3 συσκευές ασυρμάτου και 2 όλμους. Επίσης δεν έλειψαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, μάλιστα στις 7-8/4 τα στούκας χρησιμοποίησαν βόμβες  500 κιλών. Η υποχώρηση των Γερμανών και οι μικρές απόλυες των Ελλήνων υπερασπιστών ανύψωσαν το ηθικό των Ελλήνων. Ο Παπακωνσταντίνου σημειώνει χαρακτηριστικά: "Το ηθικών των στρατιωτών υπέροχον. Τους βομβαρδισμούς και την  κόλασιν πυρός υποδέχοντο με ζητωκραυγάς".
Αγώνες εναντίον των Γερμανών στα νώτα του Ρούπελ
Η παρουσία των Γερμανών στα νότια του οχυρού Ρούπελ απασχόλησε τις ελληνικές δυνάμεις. Η διμοιρία αρμάτων που θα ενεργούσε με το απόσπασμα του Παπαχατζή δεν χρησιμοποιήθηκε λόγω εδαφικών δυσχερειών. Εναντίων των Γερμανών που είχαν καταλάβει το παρατηρητήριο της 7ης πυροβολαρχίας στο ύψωμα Τεπελάρ κινήθηκαν δύο διμοιρίες του 3ου λόχου υπό των Νιάνου και Παπαχατζή υπό τον ανθυπολοχαγού Καρατζά. Μετά από ολοήμερη μάχη, οι ελληνικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν τους Γερμανούς στο ύψωμα Γκολιαμά ανάμεσα στο χωριό Κλειδί και το λόφο Λουτρών.

8 Απριλίου  
Στις 6:00 το πρωί της 8ης Απριλίου το οχυρό Ρούπελ δέχτηκε νέο σφοδρό βομβαρδισμό από την αεροπορία και το πυροβολικό, που συνεχίστηκε όλη την ημέρα. Οι Γερμανοί του ΙΙΙ/125 τάγματος ετοιμάστηκαν για νέα επίθεση με τρεις ομάδες εδάφους και μία διμοιρία σκαπανέων. Για το σκοπό αυτό ενισχύθηκε με δύο διμοιρίες του 13ου και 14ου λόχου.Οι απώλειες του οχυρού την ημέρα αυτή ήταν ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες οπλίτες ενώ οι υλικές ήταν ελάχιστες. Σημαντικές, αντίθετα, ήταν οι απώλειες του εχθρού. Ενέργειες για την εξουδετέρωση των Γερμανών στα νώτα του Ρούπελ. Πιο σοβαρή ήταν η κατάσταση στα νότια του οχυρού αφού το ΙΙ/125 τάγμα ενισχύθηκε από την κάθοδο των γερμανών δυνάμεων της 5ης Ορεινής Μεραρχίας στα δυτικά του Στρυμόνα.

Η κατάσταση χειροτέρεψε για την ελληνική πλευρά γιατί η Ομάδα Μεραρχιών διέταξε τα τάγματα του 41 Συντάγματος Πεζικού να επιστρέψουν στης αρχικές τους θέσεις μάχης. Η κατάσταση ήταν κρίσιμη καθώς η επόμενη προγραμματισμένη ενέργεια ήταν η διάβαση του Στρυμόνα από την 5η Ορεινή Μεραρχία. 


9 Απριλίου
Το οχυρό Ρούπελ υπέστη βομβαρδισμούς πυροβολικού και αεροπορίας και την ημέρα αυτή. Μέχρι το μεσημέρι οι βομβαρδισμοί ήταν μικρής έντασης αλλά από τις 14:00 μετατράπηκαν σε σφοδρούς. Στις 12:30, όμως, όταν επρόκειτο να εφορμήσουν τα τμήματα κρούσης, το ελληνικό πυροβολικό εξαπέλυσε στους χώρους εξόρμησης το φονικό πυρ και προκλήθηκαν πολλές και βαριές απόλυες στους Γερμανούς. Μετά από αυτό τα γερμανικά τμήματα άρχισαν να οπισθοχωρούν. Οι απόλυες του οχυρού ήταν πέντε νεκροί και έντεκα τραυματίες. Στις 17:00 προσήλθαν Γερμανοί κήρυκες για να γνωστοποιήσουν την συνθηκολόγηση του ΤΣΑΜ ζητώντας την παράδοση του οχυρού.
Ο διοικητής του, Ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος απάντησε ότι τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται και ότι θα συνεχίσει τον αγώνα στερούμενος άλλων διαταγών. Ο κήρυκας διαβεβαίωσε στην στρατιωτική του τιμή ότι δεν επρόκειτο για απάτη και όρισε συνάντηση για την 6:00 της επόμενης 10/4. Το οχυρό επικοινώνησε με τη Μεραρχία όπου κοινοποίησε την συνθηκολόγηση. Η αντίδραση των ανδρών του οχυρού ήταν ότι ο αγώνας έπρεπε να συνεχιστή.  
Την επομένη 10 Απριλίου 1941 έλαβε χώρα η παράδοση του οχυρού. Τα γερμανικά τμήματα "μας εσεβάσθησαν και μας ετίμησαν", σύμφωνα με την έκθεση Πλευράκη. Έξω από το οχυρό ήταν παραταγμένο γερμανικό τμήμα και απέδωσαν τιμές. Ο εντεταλμένος για την παραλαβή του οχυρού Γερμανός αξιωματικός συγχάρηκε τον διοικητή του, Ταγματάρχη Γεώργιο Δουράτσο, διαβεβαιώνοντας τα συγχαρητήρια και το θαυμασμό των ανωτέρων του. Τόνισε μάλιστα ότι για τους Γερμανούς αποτελούσε τιμή και υπερηφάνεια ότι είχαν ως αντίπαλο έναν τόσον ηρωικό στρατό. Σχετικά με τις απόλειες των εμπολέμων στον αριστερό υποτομέα του Συγκροτήματος Σιδηροκάστρου, ο Πλευράκης σημειώνει στην έκθεση του: "Αι απώλειαι ασήμαντοι έναντι τοιούτου αγώνος ώστε περιορισθεί σε 4 νεκρούς αξιωματικούς και 40 άνδρες τραυματίες 2 αξιωματικοί και 150 άνδρες. Απεναντίας του αντιπάλου βαρύτατε ως μαρτυρούν τα υπάρχοντα νεκροταφεία και ας αποσιωπώ δια λόγους σκοπιμότητος".

«Η Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα- Η μάχη των οχυρών» στη «Μηχανή του χρόνου» το Σάββατο 4/4 στις 19.15


Την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 και το έπος της μάχης των οχυρών παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο, το Σάββατο του Λαζάρου, 4 Απριλίου.
H εκπομπή παρουσιάζει όλο το δραματικό παρασκήνιο της επίθεσης, τον διπλωματικό πόλεμο και την στάση των Βαλκάνιων γειτόνων μας, όταν ο Χίτλερ τους ζήτησε να επιτρέψουν στο στρατό του να περάσει χωρίς με αντάλλαγμα τη Θεσσαλονίκη και τον Έβρο.
Η έρευνα επικεντρώνεται στην ηρωική άμυνα του ελληνικού στρατού στην περίφημη «γραμμή Μεταξά» στη Μακεδονία και τις αιματηρές μάχες στα οχυρά, που άντεξαν στην τρομακτική δύναμη πυρός της Βέρμαχτ.
Η οχυρωματική γραμμή εκτείνεται από τις Σέρρες μέχρι την Κομοτηνή και αποτελείται από 21 αυτόνομα οχυρά, τα οποία συνδέονταν μεταξύ τους με υπόγειες στοές.

Η «Μηχανή του Χρόνου» βρέθηκε μέσα στις περίφημες στοές του Οχυρού Ρούπελ, μίλησε με αξιωματικούς, ερευνητές, ιστορικούς, καθώς και με συγγενικά πρόσωπα μαχητών για το δεύτερο μεγάλο ΟΧΙ στους ξένους εισβολείς.
Η Γερμανική επίθεση με τον κωδικό «Μαρίτα» εναντίον της Ελλάδας ξεκίνησε Κυριακή 6 Απριλίου του1941.

Η εκπομπή φωτίζει την ξεχωριστή ιστορία λοχία τον Δημήτρη Ίτσιου που αμύνθηκε μέχρι τέλους, αφού εξάντλησε και τις 33.000 σφαίρες που είχε στο πυροβολείο του.
Περιγράφει τις δραματικές ώρες της πυροβολαρχίας του Κυριακίδη που αρνήθηκε να σταματήσει να ρίχνει βολές αποκαλύπτοντας τη θέση του, ώστε να μην αφήσει αβοήθητους τους στρατιώτες των οχυρών που έκαναν επιθέσεις εφ΄ όπλου λόγχη.

Η ιστορία της κατάρριψης των περίφημων αεροπλάνων Στούκας από τον στρατιώτη Σεραφείμ Καραβασίλη, είναι σπάνια και μαζί με άλλες «ζωντανεύουν» τις κρίσιμες ώρες της γερμανικής μέσα από σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες βετεράνων.
Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί Κωνσταντίνος Λαγός, Νίκος Γιαννόπουλος, Σταύρος Δορδανάς, Βασίλης Αναστασόπουλος, Αντρέας Καστάνης, Γιώργος Μέρμηγκας, ο αντιστράτηγος Σταύρος Δερματάς, ο συνταγματάρχης Ιωάννης Γκουτζουρέλας, ο διοικητής του Ρούπελ, Σαρρής Αδάμ, ο απόστρατος αξιωματικός Ηλίας Κοτρίδης, ο διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα -Συνταγματάρχης ε.α Βασίλης Νικόλτσιος, ο λοχίας Νίκος Κυρμπάσης  και οι συγγενείς μαχητών Αθανάσιος Τζούμας, Μιχάλης Δαβάκης, Γιώργος Σφακιανός και Ηλίας Παπαμιχαήλ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΑΑΝαυτικού



 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 
ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
 ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (Ε.Α.Α.Ν.) Ν. Π. Δ. Δ. 


Γραφεία: Ι. Παπαρρηγοπούλου & Π.Π. Γερμανού
Πλατεία Κλαυθμώνος – 105 61 Αθήνα
Τηλ.: 210 33 10 430 –431 – FAX: 210 33 10 429-e-mail info@eaan.gr και chairman@eaan.gr
Κινητό 6932420089

                                                                                                  28 Μαρτίου 2015

                                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ .Ε.Α.Α.Ν.   1/2015

1.- Πολλοί συνάδελφοι έλαβαν πρόσφατα νέα συνταξιοδοτική πράξη και όσοι δεν έλαβαν πρόκειται να λάβουν σύντομα. Η συνταξιοδοτική πράξη αυτή επαναφέρει την σύνταξη όχι την 31-07-2012, αλλά στο ήμισυ της διαφοράς 31-07-2012 και 01-08-2012, γιατί δεν ακολουθήθηκε πλήρως η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

2.- Με την πληροφόρηση που έχουμε και με την δέσμευση του ΥΕΘΑ κ. Π. Καμμένου, δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση για απόδοση και του υπολοίπου επιδικασθέντος ποσού, με μεγάλες πιθανότητες η νομοθετική αυτή ρύθμιση να ψηφισθεί εντός του Απριλίου 2015.

3.- Στο τέλος της νέας συνταξιοδοτικής πράξεως αναγράφεται οτι κατά της ανωτέρω πράξης δύναται να ασκηθεί έφεση εντός 60 ημερών από την ημερομηνία αποστολής, που  για όσες τουλάχιστον  έχουν  σταλεί  είναι η 03-03-2015, άρα με καταληκτική ημερομηνία 03-05-2015.

4.- Για τους ανωτέρω λόγους προτείνουμε στα Μέλη μας να αναμείνουν μέχρι την 22-04-2015 την νομοθετική ρύθμιση χωρίς να απαιτηθεί άλλη ενέργειά τους. Εάν παρέλθει αυτή η ημερομηνία χωρίς νομοθετική ρύθμιση τότε θα απαιτηθεί η υποβολή της έφεσης.

5.- Η ΕΑΑΝ θα ενημερώνει τα Μέλη της και θα αναρτήσει εν ευθέτω χρόνω οδηγίες και έντυπα για την υποβολή της έφεσης.

                                       Αντιναύαρχος εα Σπ. Περβαινάς ΠΝ
 
                                             Πρόεδρος  της Ε.Α.Α.Ν.



Οι "δικοί μας Σαμουράϊ"!

Οι Ειδικές Δυνάμεις από την πένα που έγραψε για τον Άρη Βελουχιώτη!
Επιλέγουν να ζουν επικινδύνως χωρίς να έχουν να κερδίσουν απολύτως τίποτα. Μισθός άθλιος. Δόξα; Μόνο εντός της μονάδας τους. Πρέπει να είναι "αόρατοι" , κινούνται σχεδόν πάντα στο σκοτάδι, καμία δημοσιότητα δεν επιτρέπεται. Ξέρουν ότι είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν ακόμη και την πιο παράλογη διαταγή. Χωρίς δισταγμό. Είναι οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων . Μεταξύ των οποίων και της ΜΥΚ. Που τα τελευταία 24ωρα δέχονται "πυρά" απ΄ όσους αγνοούν τα βασικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις;

Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν αποφασίσει να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να εισπράξουν στην καλύτερη περίπτωση το "μπράβο" ενός συναδέλφου τους ή του διοικητή τους; Μπορεί σε κάποιον απ΄ αυτούς να του λέτε κάθε πρωί καλημέρα , χωρίς να ξέρετε ποια είναι η δουλειά του. Είναι συνήθως άνθρωποι χαμηλών τόνων. Όχι δεν μοιάζουν με τους κινηματογραφικούς Ράμπο. Είναι απλοί άνθρωποι. Αλλά και αποφασισμένοι.

Το κείμενο που ακολουθεί το έχουμε δημοσιεύσει ξανά. Σε ανάλογες περιπτώσεις σαν κι αυτή της ΜΥΚ. Είναι κείμενο του συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλου. Του συγγραφέα που μεταξύ πολλών άλλων έχει γράψει την ιστορία του Άρη Βελουχιώτη.

Κατά τη γνώμη μας είναι το καλύτερο κείμενο που έχει γραφτεί για τις Ειδικές Δυνάμεις και τους ανθρώπους που υπηρετούν σ΄ αυτές. Καλό θα ήταν να το διαβάσουν πολύ προσεκτικά οι "αντιμιλιταριστές" βουλευτές και πολιτευτές.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Του Διονύση Χαριτόπουλου

Η ευχή είναι είδος μαγείας. Είναι ο πρωτόγονος ή αφελής τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να επηρεαστεί η φορά των πραγμάτων υποκαθιστώντας την πράξη. Σε ευχολόγια καταφεύγουν τα κάθε λογής ιερατεία για να καθησυχάσουν και εν ολίγοις να κοιμίσουν τον άνθρωπο.

Η μέθοδος επιβιώνει ατόφια στον καιρό της τηλοψίας.

Αν πεις απ' το γυαλί τις κατάλληλες λέξεις, ειρήνη, φιλία, καλή γειτονία, αδελφοσύνη των λαών, νιώθεις ότι ξορκίζεις το κακό του πολέμου. Επιπλέον παρουσιάζεις ο ίδιος ένα φιλειρηνικό πρόσωπο και καθιστάς αυτομάτως ύποπτο όποιον επιμένει να υπενθυμίζει και αυτό το ενδεχόμενο. Όμως η ανθρώπινη ιστορία γράφεται με τη βία.

Δεν χρειάζεται κάποιος να καταφύγει στα ιστορικά κείμενα για να το επιβεβαιώσει.

Στην Κατοχή μια ορισμένη αριστερή τάση -που θάλλει έως σήμερα σε κάποια κρανία- ήταν εναντίον της ένοπλης Αντίστασης. Πρόβαλλαν το επιχείρημα πως, αν βγει ο λαός και αγκαλιάσει τους Γερμανούς στρατιώτες, που είναι και αυτοί λαός, θα σταματήσει ο πόλεμος.

Η καλή θέληση δυστυχώς δεν φτάνει.

Την επεκτατική βουλιμία του πιο ισχυρού δεν μπορούν να τη συγκρατήσουν ούτε ευχές ούτε τεμενάδες ούτε δέκα σύμφωνα φιλίας και μη επίθεσης. Και οι Αγγλογάλλοι και οι πρώην Σοβιετικοί υπέγραφαν συμφωνίες με τη Γερμανία, αλλά τελικά δεν απέφυγαν το αιματοκύλισμα. Οι πόλεμοι και η βία θα εκλείψουν σε ένα μακρινό μέλλον, όταν γίνει πραγματικότητα η παγκόσμια μη ανταγωνιστική κοινωνία.

Έως τότε θα υπάρχει μια μορφή βίας ριζικά αντιμιλιταριστική και καθηγιασμένη· αυτή που δημιουργείται από την αντίδραση στη βία.

Και, παρότι λέγεται πως οι σύγχρονοι πόλεμοι είναι πλέον θέμα "δύναμης πυρός", η σημασία που έχει ο ανθρώπινος παράγοντας εξακολουθεί να είναι ανυπολόγιστη. "Στην πραγματικότητα οι υλικές σχέσεις είναι πολύ απλές. Το δύσκολο είναι να κατανοηθούν οι ηθικές δυνάμεις που εμπλέκονται".*

Το ιερό μένος του ανθρώπου που υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια τον τόπο του, την τιμή του και την ελευθερία του.

΄Οπως και να έχει, η χώρα μας πατάει σε αναμμένα κάρβουνα. Ο λύκος υπάρχει, και μόνο το πρόβατο τρομάζει όταν τον δει μπροστά του. Όσο απευκταία και αν είναι μια πολεμική σύρραξη, αν κάποτε συμβεί, κάποιοι δικοί μας άνθρωποι -εκτός απ' τους πιλότους μας, τους Αρχάγγελους του Αιγαίου- είναι ταγμένοι να βάλουν πρώτοι τα χέρια τους στη φωτιά.

Πριν ακόμη τα τηλεοπτικά κανάλια πάρουν μυρωδιά, κάποιοι αποφασισμένοι άντρες θα έχουν φύγει μυστικά σε αποστολές στην εχθρική χώρα, από τις οποίες έχουν ελάχιστες πιθανότητες να επιστρέψουν· είτε πετύχουν τον στόχο τους είτε όχι. Και κάποιοι άλλοι θα παραμείνουν στα μετόπισθεν του εχθρού, για όσο χρόνο απαιτείται, με συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών.

Είναι οι επίλεκτοι των Ειδικών Δυνάμεων.


Η εικόνα που έχει ο κόσμος για τις Ειδικές Δυνάμεις, κυρίως από τις στρατιωτικές παρελάσεις, είναι κάτι ντερέκια με εντυπωσιακές στολές που πατάνε και τρίζει ο τόπος. Ο κόσμος βλέπει όσα επιτρέπεται να δει.

Η ψυχή των Ειδικών Δυνάμεων είναι λίγες εκατοντάδες επίλεκτοι μόνιμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί με υψηλή νοημοσύνη, κρύο αίμα, χαμηλό κέντρο βάρους, ύψος συν/πλην 1,70, σίγουρο πάτημα, καλή μέση και μυϊκό σύστημα φιδιού. Αυτοί είναι οι δολιοφθορείς, εκτελεστές, κατάσκοποι και επικεφαλής των αποστολών αυτοκτονίας.

Ο αθόρυβος κύριος που κάθεται δίπλα σας στο εστιατόριο ή στο μπαρ και δεν τον πιάνει το μάτι σας ίσως είναι ένας από αυτούς.

Οι σοβαρές ταινίες του Χόλιγουντ δεν στέλνουν σε επικίνδυνες αποστολές τα παιδοβούβαλα Σβαρτσενέγκερ και Σταλόνε. Ο μελετημένος Κόπολα στο "Αποκάλυψη τώρα" επιλέγει ως λοχαγό των Ειδικών Δυνάμεων τον εμφανισιακά ελάσσονα Μάρτιν Σιν για να διασχίσει τη φλεγόμενη ζούγκλα του Βιετνάμ και να εξοντώσει τον τρελαμένο συνταγματάρχη Μάρλον Μπράντο. Κι εκείνος, ως έμπειρος πολεμιστής, τον αναγνωρίζει αμέσως και μαντεύει την αποστολή του.

Η πρώτη καταδρομική επιχείρηση στον κόσμο εξελίχθηκε στον Πόλεμο της Τροίας με το ελληνικό εφεύρημα του Δούρειου Ίππου. Έκτοτε οι κανόνες δεν έχουν αλλάξει. Μια μικρή ομάδα τολμηρών αντρών με δόλο, παραπλάνηση και αιφνιδιασμό μπορεί να πετύχει περισσότερα από πολλαπλάσια τακτική δύναμη στρατού και να περιορίσει σημαντικά τις ανθρώπινες απώλειες.

Η βασική διαφορά ενός κομάντο από έναν απλό στρατιώτη είναι ότι ο πρώτος ενεργεί εντός μιας μικρής ομάδας ή μόνος, γι' αυτό πρέπει να μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ενώ ο δεύτερος ενεργεί εντός ενός ευρύτερου στρατιωτικού σχηματισμού και πρέπει να εκτελεί επακριβώς τις διαταγές.

Σήμερα, που ο τζιτζιφιογκισμός είναι στιλ και η αποφυγή της στράτευσης αντί ντροπή είναι μαγκιά, υπάρχουν ακόμη νεαροί που φιλοδοξούν να υπηρετήσουν -μόνο εθελοντικά πλέον- στις Ειδικές Δυνάμεις.

Είναι οι δικοί μας Σαμουράι.

Όποιος γνωρίσει από κοντά αυτά τα παιδιά θα διαπιστώσει πως στην πλειονότητά τους χαρακτηρίζονται από φυσική συστολή για τις ικανότητές τους, ρομαντισμό και γνήσια διάθεση προσφοράς.

Ο νεαρός υποψήφιος κομάντο δεν πρέπει να υπολογίζει στις περιορισμένες, έστω, ανέσεις που προσφέρει η σύγχρονη κοινωνία στους υπόλοιπους στρατεύσιμους. Πρέπει να γυρίσει το ρολόι της ζωής πολλά χρόνια πίσω και να γίνει ένα με τη φύση, όπως ένας Ινδιάνος ή ένας ακόμη πιο πρωτόγονος άνθρωπος.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πριν χρόνια πρώτοι κομάντο στον κόσμο αναδείχθηκαν οι Βιετκόνγκ. Με απλά, πρωτόγονα μέσα, αλλά απολύτως αποφασισμένοι, κατόρθωσαν να νικήσουν τον ισχυρότερο στρατό του κόσμου.

Ο σύγχρονος κομάντο επιβιώνει το ίδιο καλά σε βουνοκορφές και σε βραχονησίδες, με χιόνια, ζέστη και βροχές. Ξέρει να προσανατολίζεται με τ' αστέρια, να μάχεται σώμα με σώμα και να δραπετεύει αν συλληφθεί αιχμάλωτος. Για να επιβιώσει, τρώει ρίζες, φύλλα, άγρια ζώα και φίδια.

Το φίδι δεν είναι και τόσο άσχημο έδεσμα.

Πριν αρκετά χρόνια, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, συμπεριλήφθηκα σε μια αποστολή έφεδρων και μόνιμων ανθυπολοχαγών που εστάλησαν να φοιτήσουν στο γνωστό ΚΕΑΠ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθοδόξου Πολέμου) της Ρεντίνας, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Όχι βέβαια με τα υψηλά στάνταρ εκπαίδευσης των τελευταίων ετών, αλλά με το ίδιο πάντα πνεύμα.

Κάποιο σούρουπο, στην εξέλιξη μιας άσκησης, πριν πέσει η νύχτα στη βουνοπλαγιά, για να επιχειρήσουμε πάλι, το δείπνο της τετραμελούς ομάδας ήταν μια πελώρια νεροφίδα ψητή στην πρόχειρη σούβλα που στήσαμε.

Η εκπαίδευση των κομάντο είναι σκληρή.


Εκτός από τον τέλειο χειρισμό όπλων, εκρηκτικών και ποικίλων μέσων διαβιβάσεων, δίνεται μεγάλη σημασία στη σωματική αντοχή και την άριστη φυσική κατάσταση. Οι ασκήσεις είναι καθημερινές, συνεχείς και περιλαμβάνουν αρκετά χιλιόμετρα τροχάδην με φόρτο μάχης ή όχι.

Από όσους παρουσιάζονται με τη φιλοδοξία να γίνουν κομάντο, συνήθως μένουν οι μισοί. Στις πρώτες κιόλα μέρες φεύγουν αυτοί που δεν αντέχουν, άλλοι κόβονται για λόγους υγείας, πραγματικούς ή προσχηματικούς, και κάποιοι θα αποχωρήσουν από τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Εκτός των σωματικών ικανοτήτων, απαιτούνται μεγάλα ψυχικά αποθέματα. Όταν έρπεις πάνω στο σχοινί, για να περάσεις ένα ποτάμι, ή κάνεις νυχτερινή αναρρίχηση σε βράχο ύψους 40-50 μέτρων με αρνητική κλίση, είναι ταυτόχρονα και μια ψυχική δοκιμασία.

Πρέπει να πιστέψεις ότι μπορείς να τα κάνεις όλα· και να τα κάνεις.

Οι Ειδικές Δυνάμεις τυπικά μόνο έχουν κάποια έδρα· στην ουσία επιχειρούν παντού και σε χρόνους αντίδρασης απλησίαστους για μονάδα του τακτικού στρατού.

Τις κρύες νύχτες της ατέλειωτης τηλοψίας, όταν ορισμένοι φαφλατάδες τα λύνουν όλα με συνταρακτική ευκολία, κάποιοι σοβαροί άντρες εκπαιδεύονται σκληρά στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας και στις ακτές του Αιγαίου.

Γιατί στο δικό τους μερτικό πέφτουν τα δύσκολα.

* Κλαούζεβιτς, "Περί πολέμου".

Δημοσιεύτηκε το 2002 στα Nέα και περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Δ.Χαριτόπουλου "Ημών των Ιδίων".


26 Μαρτίου 2015

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΝAΡΞΕΩΣ ΜΑΧΗΣ ΟΧΥΡΩΝ

Την Κυριακή 5 Απριλίου 2015, θα συνεορτάσουμε τη φετινή επέτειο της μάχης των Οχυρών (έναρξη επίθεσης των Ναζί εναντίον της Ελλάδος), στο χώρο του οχυρού ΡΟΥΠΕΛ.


Το λεωφορείο θα αναχωρήσει από την Εληά στις 07.30.
Περνάμε από την Αλεξάνδρεια.
Εκκλησιαζόμαστε στο Μητροπολιτικό Ναό Σιδηροκάστρου.
Εορτάζουμε στο Ρούπελ.
Γευματίζουμε στην περιοχή και θα κάνουμε μια μικρή περιήγηση. Για το θέμα συνεργαζόμαστε με το Δήμο Σιντικής.
Επιστρέφουμε τις βραδυνές ώρες της ίδιας ημέρας.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Ιανουαρίου 2015

Με μιά εξαιρετική κίνηση προς τη διαύγεια, το ΔΣ της ΕΑΑΣ, δημοσιεύει τα έσοδα και έξοδα του Ιανουαρίου 2015.

Για να δείτε τη δημοσίευση, κλικ ΕΔΩ.


18 Μαρτίου 2015

Διγλωσσία της Συγκυβέρνησης για την απόφαση του ΣτΕ.

 

Αντιγράφουμε από το αδελφό μπλόγκ http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/


  •  Οι απαντήσεις που δόθηκαν  μόνο ανησυχία προκαλούν στους Αποστράτους . Δείχνουν διγλωσσία της συγκυβέρνησης ως προς την πλήρη εφαρμογή.
  • Το ΥΠΕΘΑ και ο κ. Καμμένος (για πολλοστή φορά)  είναι το μοναδικό Υπουργείο που απάντησε ότι εξετάζεται η  ΠΛΗΡΗΣ εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ 
  • Τα υπόλοιπα Υπουργεία απλά αρκέστηκαν να απαντήσουν ......ότι δόθηκε το 50% της απόφασης αλλά καμία απάντηση στην ερώτηση των Βουλευτών για την πλήρη εφαρμογή. 
Προεκλογικά όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απαντήσει στο Συντονιστικό των Αποστράτων ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΌΜΕΝΟ για τη "Μισή Λύση"  που επέβαλε η κυβέρνηση Σαμαρά 
Δείτε σήμερα  τι απαντά δια των Υπουργών του!!!!!!!!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ακολουθούν οι ερωτήσεις των κομμάτων και οι απαντήσεις των Υπουργείων. 
ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ από ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Η ερώτηση ΕΔΩ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΘΑ 


 http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/9176136.pdf
Η απάντηση του κ. Καμμένου ΕΔΩ


 

Υπουργείο Οικονομικών 
 http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/9178042.pdf
Η απάντηση του κ. Μάρδα ΕΔΩ


 
Απάντηση του ΥΕ&ΔΑ (ΔΤ&ΠΡΟΠΟ)
 http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/9178045.pdf
Η Απάντηση του κ. Πανούση ΕΔΩ


 

Απάντηση του ΥΕ&ΔΑ
 http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/9178517.pdf
Η Απάντηση του κ. Κατρούγκαλου ΕΔΩ
Τη Διγλωσσία για την απόφαση του ΣτΕ της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την έχουμε ξαναδεί στο πρόσφατο παρελθόν:
ΑΝΥΕΘΑ στη Βουλή για "ενστόλους": Σε εύλογο χρόνο & όχι άμεσα εκτελεστέα η απόφαση ΣτΕ
Καμμένος στη Βουλή: Αμεσα η αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών στους ένστολους
ΠΑΝΟΥΣΗΣ για τα αναδρομικά προς τους Αστυνομικούς
ΥΦΕΘΑ Νικ.Τόσκας: Ο χρόνος και οι φάσεις εφαρμογής της απόφ. ΣτΕ εξετάζεται αυτή την στιγμή (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΗΓΗ 

 

 

16 Μαρτίου 2015

ΣτΕ: Καταδίκη του ΥΠΟΙΚ για τα αναδρομικά των Στρατιωτικών

ΣτΕ: Καταδίκη του ΥΠΟΙΚ για τα αναδρομικά των ενστόλων

Υποχρεούται να καταβάλει 200.000 ευρώ καθώς δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί με την τελεσίδικη απόφαση που λέει πως οι αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών όλων των Σωμάτων είναι αντισυνταγματικές.

 

Το συνολικό ποσό των 200.000 ευρώ υποχρεούται το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλλει ως κύρωση σε τέσσερις Ομοσπονδίες και Ενώσεις των ενστόλων λόγω της μη συμμόρφωσης του προς τις τελεσίδικες και  αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών όλων των Σωμάτων.

Αυτό αποφάσισε σήμερα με τέσσερις αποφάσεις της η τριμελής Επιτροπή  Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Σωτήρη Ρίζο.

Εκτός του κ. Ρίζου τα άλλα δύο μέλη της Επιτροπής είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος και Παναγιώτα Καρλή (η τελευταία είναι εισηγήτρια των υποθέσεων, ενώ μειοψήφησε σε όλες τις αποφάσεις).

Με την κάθε μια από τις τέσσερις αυτές αποφάσεις του ΣτΕ υποχρεώνεται το υπουργείο Οικονομικών  να καταβάλλει το ποσό των 50.000 ευρώ σε κάθε μια  από τις  τέσσερις Ομοσπονδίες, κ.λπ. των ενστόλων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ περίπου ένα χρόνο πριν (Ιανουάριος 2014) έκρινε ομόφωνα (απόφαση 2192-2196/2014, κ.λπ.), ότι οι ανδρομικές από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των αποδοχών των ενστόλων είναι αντισυνταγματικές και υποχρέωσε την Κυβέρνηση να καταβάλει αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους και να επαναφέρει το μισθολόγιο στο παλαιό καθεστώς.

Οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις των ενστόλων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μη συμμόρφωσης της Κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Οικονομικών στις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Το περασμένο έτος η τριμελής Επιτροπή  Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν δέχθηκε τα κυβερνητικά επιχειρήματα, ότι θα αποτελούσε αντικείμενο  διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας η αναδρομική αύξηση των αποδοχών των ενστόλων στο προς της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς.

Έτσι οι σύμβουλοι Επικρατείας πέρσι έκριναν ότι οι κυβερνητικές  διαβουλεύσεις  δεν συνιστούν  νόμιμο εμπόδιο για την συμμόρφωση προς την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους, αλλά ούτε σημαίνει ότι δεν μπορούσε η Κυβέρνηση να δρομολογήσει τη διαδικασία της επιστροφής των αποδοχών και την αποκατάσταση του μισθολογίου τους.

Στην συνέχεια τέθηκε προθεσμία δύο μηνών στο υπουργείο Οικονομικών για να συμμορφωθεί προς τις αμετάκλητες απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τους ενστόλους.

Παρά ταύτα το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμορφώθηκε απόλυτα προς τις επίμαχες αποφάσεις  της Ολομέλειας του ΣτΕ, αλλά με το νόμο 4307/2014 και σχετικές υπουργικές αποφάσεις πρόεβη σε μερική προσαρμογή ως προς τις αναδρομικές αυξήσεις σε βάθος χρόνου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Κατόπιν αυτών σήμερα η τριμελής Επιτροπή  Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 18 – 21/2015 αποφάσεις της επισημαίνει ότι με το νόμο 4307/2014 θεσπίζεται ιδιότυπο μισθολόγιο για τους ενστόλους.

Και αυτό γιατί αναπροσαρμοσμένες  αποδοχές είναι «μεν ανώτερες εκείνων που ελάμβανε το στρατιωτικό προσωπικό υπό την ισχύ του αντισυνταγματικού νόμου 4093/2012, κυμαίνονται όμως σε επίπεδα κατώτερα εκείνων που είχαν διαμορφωθεί πριν την 1 Αυγούστου 2012». Κατά την άποψη της τριμελούς επιτροπής του ΣτΕ οι ρυθμίσεις αυτές «συνιστούν πλημμελή συμμόρφωση» προς τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Αυτό επιβεβαιώνεται, μεταξύ των άλλων, από τον ίδιο το  νόμο 4093/2012 που «προβλέπει μερική, κατά το ήμισυ περίπου, καταβολή», ενώ  παράλληλα αυτό προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νόμου, αλλά και από την συζήτηση στην Βουλή.

Ακόμη, η διαδικασία ψήφισης του επίμαχου νόμου «άρχισε ικανό χρονικό διάστημα μετά την έναρξη της διαδικασίας  συμμόρφωσης (σ.σ.: του υπουργείου Οικονομικών)  ενώπιον του αρμόδιου Συμβουλίου τους ΣτΕ».

Τα γεγονότα αυτά, σημειώνει η επιτροπή, «επιτρέπουν και επιβάλλουν στο Συμβούλιο  να διαγνώσει την μη συμμόρφωση, χωρίς να είναι ανάγκη να  εξετάσει την συνταγματικότητα του νόμου 4307/2014».

Κατόπιν όλων αυτών το ΣτΕ έκρινε ότι «συντρέχει επομένως νόμιμος λόγος προσδιορισμού ενός χρηματικού ποσού που πρέπει να καταβληθεί» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Έτσι, η τριμελής Επιτροπή, «συνεκτιμώντας τις εν γένει συνθήκες της μη συμμορφώσεως προσδιορίζει το ποσό της κυρώσεως  σε 50.000 ευρώ» για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση που έχει προσφύγει στο ΣτΕ.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται στις αποφάσεις ότι και μετά την επιβολή των χρηματικών κυρώσεων «παραμένει ακέραιη «η υποχρέωση της διοίκησης (σ.σ.: υπουργείο Οικονομικών) να συμμορφωθεί προς τις ακυρωτικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η Πανελλήνια  Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Πανελλήνια  Ομοσπονδία   Αξιωματικών Αστυνομίας, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και η Πανελλήνια  Ομοσπονδία  Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

Αντίθετα, το ΣτΕ απέρριψε για τυπικούς λόγους, την αίτηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης και του Συνδέσμου Κίνησης Αξιωματικών Ξάνθης.

14 Μαρτίου 2015

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΞΕΝΩΝΕΣ ΑΝΑ ΤΗ ΧΩΡΑ


Στη στήλη "ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ" (άνω δεξιά), περιέχεται σύνδεσμος προς τον κατάλογο των ξενώνων του ΕΣ ανά την Ελλάδα. 

Οι εα δικαιούμεθα φιλοξενίας.