ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ

22 Ιουνίου 2022

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΡΗΝΗ, ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ

Κωνσταντίνος Γκίνης *

Πηγή: https://www.liberal.gr/news/an-theleis-eirini-proetoimasou-gia-polemo-/454793 

Η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται στην τελική φάση μιας τροχιάς πολέμου. Είναι οριστικό, αμετάκλητο και πέραν πάσης αμφιβολίας. Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί σε όλα τα επίπεδα της ηγεσίας της Ελλάδος, καλό είναι να αναστοχασθούν τάχιστα την κατάσταση, καθώς πλέον ο χρόνος εξαντλείται και οι βολικές αιτιάσεις του παρελθόντος (δεκανέας της CIA, αμερικανοί, ευρωπαίοι, οικονομική κρίση κτλ) δεν παρέχουν πλέον καμία εύσχημη δικαιολογία.

Η Τουρκία έχει θέσει ως στρατηγικό της στόχο, από το 1974, τον έλεγχο των ελληνικής κυριαρχίας περιοχών ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, ο οποίος έλαβε προοδευτικά την τελευταία του εκδοχή (Θράκη, Αιγαίο και Κρήτη) με την καλούμενη «γαλάζια πατρίδα» και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το 2019, ανεξαρτήτως της εκάστοτε ελληνικής οπτικής επί του ζητήματος. Η Τουρκία θεωρεί ότι έχει «θεμελιώσει» τις «διεκδικήσεις» της μέσα από ένα πλέγμα απαιτούμενων διμερών διευθετήσεων, εναέριος χώρος, υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ, γκρίζες ζώνες, αποστρατικοποίηση νήσων, καταπίεση μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης και Δωδεκανήσου (ανύπαρκτης από τις διεθνείς συνθήκες), έρευνα – διάσωση κτλ.

Επίσης, «είδε» ότι η Ελλάδα δεν αντέδρασε, ως εγγυήτρια δύναμη όπως και η Τουρκία, στις παράνομες ενέργειές της που καταπατούσαν βάναυσα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας (παράνομες τουρκικές έρευνες και γεωτρήσεις, εκδίωξη γεωτρύπανων κτλ), στο πρόσφατο παρελθόν και εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν έχει την ισχύ και τη βούληση να αντισταθεί στις τουρκικές επιδιώξεις. 

Κατόπιν αυτών, πέρασε στη φάση της εφαρμογής του σχεδίου της προς επίτευξη του στόχου της στο Αιγαίο, με πολιτικές, διπλωματικές, επικοινωνιακές και υβριδικές ενέργειες. Εκτόξευσε μια ασύμμετρη επίθεση εναντίον της Ελλάδος με χρησιμοποίηση των παρανόμων μεταναστευτικών ροών το 2015, εν μέσω της οικονομικής κρίσεως, χωρίς ελληνική αντίσταση, με αποτέλεσμα να εξουθενώσει την Ελλάδα. Συνέχισε την πίεση με ενέργειες χαμηλότερης εντάσεως και επανήλθε με νέες επιθετικές ασύμμετρες ενέργειες το 2020. Τον Μάρτιο, με παράνομες μεταναστευτικές ροές στον Έβρο και για ένα τρίμηνο το καλοκαίρι - φθινόπωρο με υποθαλάσσιες έρευνες με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο. Η Ελλάδα αφυπνισθείσα από το βαθύ λήθαργο, αντέδρασε δυναμικά, χωρίς αυτή τη φορά να οδηγηθεί σε πολιτική διευθέτηση με υποχωρήσεις και περιορισμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν (1976, 1987,1996). 

Ανεξαρτήτως του εκτιμωμένου βαθμού επιτυχίας των ελληνικών ενεργειών, αυτές, σε συνδυασμό με τις διμερείς και πολυμερείς συμμαχίες και την έναρξη του επανεξοπλισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, οδήγησαν την Τουρκία στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη τακτική δεν αποδίδει. Οπότε η Τουρκία άλλαξε το επίπεδο και το πλαίσιο του σχεδιασμού της.

Με προμετωπίδα τον κίνδυνο ασφαλείας της Τουρκίας και υποστηρικτικά εργαλεία τον ιστορικό αναθεωρητισμό («αδικίες» Συνθήκης Λωζάννης), την «πολιορκία» της Τουρκίας από τη Δύση, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί την εμπροσθοφυλακή και εκτιμώντας ότι οι συνθήκες του διεθνούς περιβάλλοντος την ευνοούν (Δύση: κόπωση με Ουκρανία για επιβολή κυρώσεων, ανοχή Τουρκίας λόγω γεωπολιτικών παραγόντων, δεν θα πολεμήσει στο πλευρό της Ελλάδος. Ρωσία και κάποιες χώρες του Καυκάσου και Μ. Ανατολής θα ταχθούν στο πλευρό Τουρκίας) προχώρησε στη φάση που βιώνουμε σήμερα, δηλαδή της ρητορικής αλλαγής συνόρων και της απροκάλυπτης απειλής χρησιμοποιήσεως στρατιωτικής ισχύος εναντίον της Ελλάδος, έχοντας δείξει με το δάχτυλο και τα πιθανά σημεία τουρκικής επεμβάσεως.

Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα λάβει χώρα η σύγκρουση.
Την πρωτοβουλία την έχει η Τουρκία και αυτή θα αποφασίσει το χρόνο, καθώς αυτή θα κρίνει πότε οι συνθήκες την ευνοούν. Έχει προετοιμάσει την κοινή της γνώμη, το διεθνές περιβάλλον, τις ένοπλες δυνάμεις της και θεωρεί ότι έχει και τη νομιμοποίηση. Ισχυρό συμβολισμό για την Τουρκία έχουν τα έτη 1922 και 1923. Το πρώτο, ειδικά το καλοκαίρι – φθινόπωρο, λόγω της εκατονταετίας του τερματισμού των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Μικρασιατικής Εκστρατείας και το δεύτερο λόγω της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης. 

Κάποιος λοιπόν θα αναρωτηθεί και μάλιστα πολύ ευλόγα γιατί να οδηγηθούμε σε πόλεμο, δεν υπάρχει περιθώριο ειρηνικής διευθέτησης; Μια απλή παρατήρηση των χαρτών Νο15 και 16 του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι απεικονίζουν τις συνολικές τουρκικές διεκδικήσεις θα οδηγήσει αβίαστα στο συμπέρασμα, ότι οποιοσδήποτε Τούρκος πολιτικός επιχειρήσει να χαμηλώσει τον πήχη των διεκδικήσεων ή αν δεν πάρει κάτι από αυτά, θα θεωρηθεί αυτομάτως προδότης, ενώ από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης με βάση το τουρκικό πλαίσιο. Σημειωτέον, η επίσημη Ελλάδα δεν έχει καταθέσει ποτέ και πουθενά χάρτες διεκδικήσεων, αν και θα μπορούσε να το κάνει και αφήνει πάντοτε το πεδίο ανοικτό καλώντας την Τουρκία για τελική επίλυση του καθεστώτος του Αιγαίου με βάση το διεθνές δίκαιο και την προσφυγή σε διεθνή δικαστικά όργανα, χωρίς ωστόσο θετική ανταπόκριση.

Επομένως, η τουρκική συμπεριφορά και πρακτική, ο μαξιμαλισμός και η ανελαστικότητα των τουρκικών επιδιώξεων, έχουν διαμορφώσει μια αδιέξοδη κατάσταση, η οποία φαίνεται ότι είναι αδύνατο να διευθετηθεί ειρηνικά. 

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει την ανησυχία και τον προβληματισμό της ελληνικής ηγεσίας αλλά και της κοινωνίας συνολικά, οι οποίοι παρατηρούν ότι το αφήγημα περί διεθνώς απομονωμένου Ερντογάν, καταρρέουσας τουρκικής οικονομίας, τουρκικής ρητορικής για εσωτερική κατανάλωση, διεθνών ραπισμάτων στην Τουρκία, Ελλάδα με ισχυρές συμμαχίες, παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας και ψύχραιμη δύναμη, δεν λειτουργεί αποδοτικά και πάνω από όλα αποτρεπτικά. Επομένως, προκύπτει η ανάγκη να επανεξετασθεί η ελληνική στρατηγική. 

Η κυβέρνηση χωρίς να ανεβάσει του τόνους, όπως πολύ σωστά πράττει, πρέπει να εκπέμψει ισχυρό μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας αντιμετωπίσεως της τουρκικής απειλής, το οποίο δεν πρέπει να είναι επικοινωνιακό αλλά ουσιαστικό και ορατό. Για να το επιτύχει αυτό είναι απαραίτητο να προβεί κατ’ ελάχιστο στις παρακάτω ενέργειες και δράσεις. 

Πρώτον, πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να χαράξει την ανάλογη στρατηγική. Αυτά πρέπει να λάβουν χώρα στο καθ’ ύλη αρμόδιο όργανο, το ΚΥΣΕΑ, του οποίου η τελευταία του συνεδρίαση για σοβαρό ζήτημα (πόλεμος στην Ουκρανία), εξ όσων είναι γνωστά, έλαβε χώρα το Φεβρουάριο. Η στρατηγική που θα αποφασισθεί έναντι της Τουρκίας πρέπει να μετουσιωθεί σε οδηγίες και κατευθύνσεις προς τους αρμοδίους φορείς του κράτους, αλλά και κρισίμων πεδίων του ιδιωτικού τομέα.

Δεύτερον, πρέπει να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και η διεθνής κοινή γνώμη για την κατάσταση. Η επικοινωνιακή εκστρατεία πρέπει να είναι συνεκτική, στιβαρή και διεισδυτική, χωρίς να εκτραπεί σε παροξυσμούς ή γραφικότητες, πρέπει να τονώσει το εθνικό φρόνημα και να διατηρήσει την εθνική συνοχή χωρίς να προκαλέσει κοινωνικές και οικονομικές αναταράξεις.

Τρίτον, οι Ένοπλες Δυνάμεις κρίνεται σκόπιμο να εγκαταλείψουν άμεσα τη λειτουργία ειρηνικής περιόδου και να περάσουν στο απαιτούμενο επίπεδο ετοιμότητας και συναγερμού, σύμφωνα με τους ενδείκτες επικινδυνότητας. Βελτίωση της εκπαιδεύσεως ατομικής, συλλογικής και επιχειρησιακής, ενίσχυση της στελεχώσεως κρίσιμων μονάδων με μετακίνηση προσωπικού, βελτίωση της συντηρήσεως των οπλικών συστημάτων προς επαύξηση της διαθεσιμότητας, ετοιμότητα προς επιστράτευση, ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας σε ζωτικά σημεία του εθνικού χώρου, είναι μόνο μερικές από τις απαιτούμενες ενέργειες.

Επίσης είναι απαραίτητη η άμεση αποδέσμευση των Ενόπλων Δυνάμεων από όλα τα δευτερεύοντα έργα (δασοπροστασία, εμβόλια, κοινωνική προσφορά κτλ). Τα προαναφερθέντα, πρέπει να λάβουν χώρα με βάση σχέδιο που θα εκπονήσει η στρατιωτική και θα εγκρίνει η πολιτική ηγεσία, μακράν κάθε επικοινωνιακής προβολής.

Η κυβέρνηση, πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στην στρατιωτική ηγεσία, η οποία είναι εκ του νόμου υπεύθυνη για το χειρισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και γνωρίζει σε βάθος και με κάθε λεπτομέρεια το δέον γενέσθαι, ενώ οι ανευθυνοϋπεύθυνοι και οι «εξωτερικοί συνεργάτες» πρέπει να περάσουν στο περιθώριο.

Τέταρτον, απαιτείται αξιοποίηση των συμμαχιών. Η αναμονή οπλικών συστημάτων σε βάθος χρόνου δεν βοηθά στην αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου σήμερα. Πρέπει να αναζητηθούν άμεσα από τους συμμάχους πυρομαχικά, ανταλλακτικά και άλλα κρίσιμα εφόδια και υλικά για να καλύψουν τυχόν υπάρχοντα κενά. Επίσης να ενεργοποιηθούν οι συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών.

Πέμπτον, πρέπει να συνεχισθεί με αδιάπτωτη ένταση η πολιτική και διπλωματική προσπάθεια για την ανάδειξη της τουρκικής επιθετικότητας αλλά και της προασπίσεως των εθνικών δικαιωμάτων.

Έκτον, η εθνική βιομηχανική βάση συντηρήσεως και υποστηρίξεως των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθεί στο ύψιστο βαθμό ώστε να συνδράμει δυναμικά και αποφασιστικά στην εθνική προσπάθεια.

Έβδομον, η εθνική οικονομία πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να μεταπέσει σε πολεμική για να υποστηρίξει την άμυνα της χώρας.

Όγδοον, η εσωτερική ασφάλεια είναι απαραίτητο να ενισχυθεί άμεσα, με ετοιμότητα να περάσει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο το ταχύτερο δυνατό όταν αποφασισθεί. 

Τα προαναφερθέντα συνιστούν ένα μίνιμουμ ενδεικτικό πλαίσιο δράσεως, με τη στρατιωτική ισχύ της χώρας στην πρώτη γραμμή, υποστηριζόμενη από όλα τα άλλα στοιχεία της εθνικής ισχύος. Η Τουρκία έχει κάνει όλες τις προπαρασκευές για τη διεξαγωγή πολέμου. Ο καθοριστικός, τελευταίος και αποφασιστικός παράγοντας θα είναι πάντοτε η στάση της Ελλάδος και η ετοιμότητα - αποφασιστικότητά της να εμπλακεί σε πόλεμο. Μόνο με μια ηχηρή ελληνική στρατηγική με υψηλή στρατιωτική ετοιμότητα, είναι δυνατόν να αποτραπεί η τουρκική επιθετικότητα ή να διεξαχθεί νικηφόρα ο πόλεμος.

Η στρατηγική αυτή απαιτεί πάνω από όλα εθνική ομοψυχία και διάθεση προσφοράς και θυσίας από τον Ελληνισμό. Ενώπιον αυτής της καταστάσεως, όλοι οι Έλληνες από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο Έλληνα πρέπει να έχουν κατά νου και να ενεργούν σύμφωνα με τη ρήση του Βεγέτιου «si vis pacem, para bellum»(αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο). 

 

* Ο Κωνστανtίνος Γκίνης είναι Στρατηγός ε.α. – Επίτιμος Α/ΓΕΣ

21 Ιουνίου 2022

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1. Το φαρμακείο στο ΠΑΛΑΙΟ 424 ΓΣΝΕ (Γρηγορίου Λαμπράκη 3) θα παραμείνει κλειστό λόγω προγραμματισμένης απογραφής  από  24 Ιουνίου μέχρι και 30 Ιουνίου 2022 (5 εργάσιμες ημέρες). 

2. Το φαρμακείο στο ΝΕΟ 424 ΓΣΝΕ (περιοχή Ευκαρπίας)  θα παραμείνει κλειστό λόγω προγραμματισμένης απογραφής από  1 Ιουλίου μέχρι και 7 Ιουλίου 2022 (5 εργάσιμες ημέρες).

Παρακαλούμε ενημερωθείτε με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτησή σας και την αποφυγή προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια των απογραφών.

Από το ΣΦ Θεσσαλονίκης

13 Ιουνίου 2022

ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ (Ιωάννης Δεβούρος)

Γράφει ο Υπτγος εα Δεβούρος Ιωάννης, Αντιπρόεδρος ΔΣ/ΕΑΑΣ, στην ΕΗ Μαΐου 2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε επικίνδυνη φάση με κύρια αιτία τις παράπλευρες απώλειες, όπως έγραψα και στο προηγούμενο άρθρο μου.
Το Κρεμλίνο φαίνεται αποφασισμένο να διευρύνει τα εδαφικά κέρδη στην νότια Ουκρανία και έχει την δυνατότητα να το κάνει, όμως κάθε ημέρα που περνάει επιβαρύνεται η γεωπολιτική κατάσταση και για την Δύση.
Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, τα πράγματα γίνονται χειρότερα τόσο για τους άμεσα εμπλεκόμενους, όσο και για Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους. Το ΝΑΤΟ πρέπει να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο με την Ουκρανική κυβέρνηση σχετικά με τους στόχους της και τον καλύτερο τρόπο να σταματήσει η αιματοχυσία σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το δικαίωμα του Κιέβου να αγωνιστεί για πλήρη ανάκτηση της εδαφικής του κυριαρχίας δεν σημαίνει ότι είναι και στρατηγικά σοφό. Διάφορες είναι οι εκτιμήσεις που επιβάλλουν αυτοσυγκράτηση. Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερος ο θάνατος, η καταστροφή και η αποδιοργάνωση που θα επιφέρει. Είναι πάντα υπαρκτός ο κίνδυνος κλιμάκωσης. Εάν οι Ρωσικές δυνάμεις τα πάνε καλά στα ανατολικά και νότια, το Κρεμλίνο θα μπορούσε τελικά να αποφασίσει την διεύρυνση των Αντικειμενικών του Στόχων και να επιδιώξει την κατάληψη και άλλων περιοχών. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν οι Ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν τις αναμενόμενες επιτυχίες τις επόμενες εβδομάδες ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής ή να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση, για να αλλάξει την πορεία του πολέμου. Παρά το γεγονός ότι η Δύση έχει επιδείξει εντυπωσιακή ενότητα στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στην αντιμετώπιση της Ρωσίας, η αλληλεγγύη της Δύσης μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ο πληθωρισμός κορυφώνεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τροφοδοτούμενος εν μέρει από τις επιπτώσεις του πολέμου.
Τέλος η Δύση πρέπει να αρχίσει να κοιτάζει πέρα από τον πόλεμο για να σώσει μια σχέση με την Ρωσία που θα διατηρεί ανοιχτή την πόρτα συνεργασίας.
Σε έναν κόσμο αλληλένδετο του οποίου η ευμάρεια και η πρόοδος προέρχεται από συνδεδεμένες και αλληλοεξαρτώμενες οικονομίες, η Δύση θα χρειαστεί ένα μέτρο ουσιαστικής συνεργασίας με την Μόσχα, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η διαπραγμάτευση για τον έλεγχο των εξοπλισμών, η αναχαίτηση της κλιματικής αλλαγής κ.α.
Η λήξη του πολέμου σε σύντομο χρονικό διάστημα και η διευθέτηση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων είναι πολύ προτιμότερες από έναν καταστροφικό πόλεμο που παρατείνεται.

Επανερχόμενοι στα δικά μας και ιχνηλατώντας το παρελθόν, αναφέρω ότι η 26 Ιανουαρίου 1942, ήταν η πρώτη ημέρα λειτουργίας του πρώτου μεταπολεμικού και ιστορικότερου υγειονομικού Σχηματισμού των Ε.Δ, με την επωνυμία Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ).
Η υγεία είναι το σημαντικότερο όλων αγαθό του ανθρώπου, προστατεύεται δε και προάγεται με την λειτουργία και την διάθεση των ιδρυμάτων υψίστης κοινωνικής αξίας και σημασίας, δηλαδή των νοσοκομείων, η ίδρυση, η οργάνωση και η λειτουργία των οποίων αποτελεί και δείκτη του πολιτιστικού επιπέδου ενός κράτους και καταδεικνύει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα της κοινωνικής πολιτικής της κάθε χώρας. Η βελτίωση της ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας είναι βασικό χαρακτηριστικό της κουλτούρας του λαού.
Σε εφαρμογή των σχετικών αρχών και κανόνων ́ ́ περί υγείας ́ ́ για την υγειονομική περίθαλψη και νοσηλεία των στρατιωτικών ιδρύθηκαν και λειτουργούν, αφ ́ ενός μεν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία παρέχουν υγειονομική περίθαλψη, κατ ́ αρχήν, στους στρατιωτικούς και τα μέλη των οικογενειών τους, Νόμος 154/1975 ΦΕΚ 185 Α, αφ ́ ετέρου δε το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού {ΝΙΜΤΣ}, το οποίο συστάθηκε με το Ν.Δ 597/1941 {ΦΕΚ 351 Α ́} και λειτουργεί με τις κωδικοποιημένες διατάξεις του Α.Ν 1137/1946 {ΦΕΚ 113 Α ́}.
Οι κατηγορίες προσώπων που μπορούν να νοσηλεύονται τόσο στο ΝΙΜΤΣ όσο και στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία έχουν διευρυνθεί και περιλαμβάνονται οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου ή άλλων ασφαλιστικών ταμείων συμβάλλοντας αποφασιστικά στις προσπάθειες της Πολιτείας για την καταπολέμηση και αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 δια της νοσηλείας.
Υπογραμμίζεται ότι με τον ισχύοντα νόμο του ΝΙΜΤΣ μεταξύ των πόρων του Ιδρύματος είναι και η υποχρεωτική μηναία εισφορά των Μετόχων και Μερισματούχων του ΜΤΣ. Η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό επι των συνολικών μηνιαίων αποδοχών του βαθμού τους των σε ενέργεια στελεχών ή επι των συντάξεων των αποστράτων και των ορφανικών οικογενειών και είναι επίσης γνωστό ότι και οι Στρατιωτικοί υπόκεινται στην μηνιαία κράτηση ύψους 6% υπερ υγειονομικής περίθαλψης (άρθρο 1 ν. 4334/2015 – ΦΕΚ 80 Α).
Εδώ και χρόνια στο ΝΙΜΤΣ και τα λοιπά στρατιωτικά νοσοκομεία, πλέον των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία τους ρητά και με σαφήνεια ατόμων, νοσηλεύονται και ασφαλισμένοι των άλλων δημοσίων και λοιπών ταμείων και ανασφάλιστοι χωρίς την υποχρέωση καταβολής οποιασδήποτε εισφοράς. Συνεπώς η υποχρεωτική εισφορά των στρατιωτικών είναι καταχρηστική, άδικη και αντίθετη προς τις συνταγματικά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας {παρ 1 και 5 άρθρου 4}.
Το Νοσοκομείο, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής των τελευταίων ετών, στο πλαίσιο της απαξίωσης των υγειονομικών δομών
των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), οδηγήθηκε σε επιστημονικό μαρασμό και απαξίωση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις - υποσχέσεις των αρμοδίων και υπευθύνων.
Σήμερα τοποθετημένο και πάλι στην πρώτη γραμμή των εφημερευόντων Νοσοκομείων για την ενίσχυση των λοιπών δομών του ΕΣΥ, με ανεπαρκέστατο προσωπικό και χωρίς την συντήρηση – αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και υποδομών στο βαθμό που απαιτείται, τι πραγματικά θα μπορούσε να πράξει;
Οι υποσχέσεις ήταν απλά ́ ́στάχτη στα μάτια ́ ́ στη μεγάλη κοινωνική ομάδα των αποστράτων. Οι συνέπειες των λανθασμένων χειρισμών, έχουν όμως βαρύτατες επιπτώσεις στην λειτουργία και των υπολοίπων Στρατιωτικών Νοσοκομείων. Αναμένουμε η πολιτειακή και Στρατιωτική ηγεσία, να μην πέσουν στην παγίδα της αποδιοργάνωσης των νοσοκομείων, εξυπηρετώντας μια λαϊκίστικη πολιτική ή λοιπά οικονομικά συμφέροντα.
Κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει το γεγονός ότι το ΝΙΜΤΣ εξυπηρετεί τους αποστράτους του Στρατού Ξηράς, της Ελληνικής Αστυνομίας και της της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και τα μέλη των οικογενειών των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών τους.
Η ΕΑΑΣ πρόσφατα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το σοβαρό αυτό θέμα. Υπογραμμίζεται ότι το ΝΙΜΤΣ είναι αναγκαίο να παραμείνει ανεξάρτητο και έμμεσα στρατιωτικό νοσοκομείο, όπως ρητά και με σαφήνεια προσδιορίζεται στον ιδρυτικό του νόμο, ώστε να έχει άμεση ετοιμότητα και δυνατότητα αντιμετώπισης εκτάκτων επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, με παράλληλη στελέχωσή του με κατάλληλο υγειονομικό προσωπικό και αναβάθμιση των λειτουργικών υποδομών και των κτιριακών του εγκαταστάσεων. 

Τελειώνοντας σας ενημερώνω ότι μετά από πολλές γενόμενες προσπάθειες, αναμένεται μέχρι τέλος Ιουλίου 2022, να έχει ψηφιστεί πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, στο οποίο μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνονται τα παρακάτω σοβαρά θέματα:

  • Η κατάργηση της συνδρομής των εν αποστρατεία στρατιωτικών υπέρ ΣτρατιωτικώνΛεσχών (Τροποποίηση του ν.4361/2016)
  • Η Διακοπή της κράτησης του ν.4093/2012, στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ) των ΕΔ.
  • Η πρόταση νόμου με εισηγητική έκθεση του Μετοχικού ταμείου Στρατού για δυνατότητα χορήγησης ενός (1) επιπλέον μερίσματος στους μερισματούχους του Ταμείου.
  • Η Πρόταση του ΜΤΣ εναρμόνισης της νομοθεσίας του ΜΤΣ, με τις διατάξεις του ν.4472/2017 (Νέο Ειδικό Μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων). Μέρισμα Ταξιάρχου – Αρχιλοχία.

11 Ιουνίου 2022

ΕΑΑΣ/Παρ. ΞΑΝΘΗΣ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ Β. ΗΠΕΙΡΟ

Αγαπητοί συνάδελφοι, συμμαθητές και φίλοι του Παραρτήματος


Μετά από 2 περίπου χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας του covid-19, συνεχίζουμε φέτος για 6η χρονιά το 8ο προσκυνηματικό μας ταξίδι στη Β. Ήπειρο, σκοπός του οποίου είναι η απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης Τιμής στη Μνήμη των ηρωικών μας προγόνων, στα Ελληνόπουλα αυτά που στο Έπος του 1940/41 πολέμησαν γενναία για την Ελευθερία της Πατρίδος μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός τους και έπεσαν ηρωϊκά «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».


Είναι δυστυχώς μια άγνωστη στους πολλούς πτυχή της σύγχρονης Ιστορίας μας, αφού σε κανένα σχολικό βιβλίο δεν γίνεται σχετική αναφορά, ότι από τους 12.500 ηρωϊκούς νεκρούς πολεμιστές του Ελληνοϊταλικού Πολέμου κατά το Έπος 1940 – 41, οι 7976 πού ‘’έπεσαν υπέρ Πατρίδος’’, πιστοί στο Καθήκον και τον Όρκο τους, συνεχίζουν να παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, σε ομαδικούς τάφους ή με διάσπαρτα τα οστά τους στα πεδία των μαχών της Β. Ηπείρου, παρά τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για ταυτοποίηση των οστών και ταφή τους στα στρατιωτικά νεκροταφεία που ίδρυσε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.


Το Παράρτημα Ξάνθης της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, αρχής γενομένης από το 2015, τιμώντας τη μνήμη τους πραγματοποιεί πολλαπλά Προσκυνηματικά Ταξίδια που περιλαμβάνουν επίσκεψη στους ιερούς τόπους της θυσίας τους στα Στρ. Νεκροταφεία ή μνημεία :ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ-ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ-ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ -Υψ.731 – ΤΕΠΕΛΕΝΙ-ΧΙΜΑΡΑ- ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ-ΔΕΛΒΙΝΟ, όπως και τον Τάφο του Αγίου ΚΟΣΜΑ του ΑΙΤΩΛΟΥ. Παράλληλα επισκεπτόμαστε μερικά από τα σχολεία όπου φοιτούν παιδιά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Β. Ηπείρου, προσφέροντας σχολικά είδη.


Το ταξίδι μας είναι ανοιχτό σε όλη την Κοινωνία και θα πραγματοποιηθεί με δύο(2) λεωφορεία με ταυτόχρονες αναχωρήσεις από ΞΑΝΘΗ και ΑΘΗΝΑ. Το σημείο συνάντησης τους θα είναι το Καλπάκι Ιωαννίνων και στη συνέχεια εφαρμόζεται κοινό πρόγραμμα.


Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, για την ενημέρωσή σας, ανακοινώνει έγκαιρα, ότι :

Έχει ήδη κάνει προ-κρατήσεις για 100 άτομα σε ξενοδοχεία 4*, καθόσον υπάρχει περιορισμένος αριθμός δωματίων, ιδιαίτερα στο Αργυροκάστρο, την περίοδο που οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την επίσκεψη σε όλες τις περιοχές, και ιδιαίτερα στοΥψ.731. (από τέλος Μαΐου - τέλος Οκτωβρίου/αρχές Νοεμβρίου).


Δηλώσεις Πρόθεσης Συμμετοχής, από όσους και όσες επιθυμούν, γίνονται δεκτές από τώρα.: Τηλέφωνα : 2541025425 & 6937409943.


Λεπτομέρεις ταξιδίου - διαρκής πληροφόρηση, στην ιστοσελίδα μας www.eaasxanthis.gr. και στο F/B ΕααΣ Ξάνθης


Για το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης

Υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης

Πρόεδρος ΤΣ

 (κιν: 6937409943)