29 Νοεμβρίου 2020

Δομική απαισιοδοξία

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΑΠΟΨΕΙΣ)

Εισπράττουμε την πανδημία σαν μια μεγάλη καταστροφή: τα θύματα, το οικονομικό κόστος, η αίσθηση της ξαφνικής και απρόβλεπτης ανατροπής και, φυσικά, οι αλλαγές, για άλλους μικρότερες και για άλλους μεγαλύτερες, που επιβάλλει στην καθημερινότητά μας. Υπάρχει όμως και μια διαφορετική οπτική: οι πανδημίες είναι ένα φυσικό φαινόμενο που χτυπάει την ανθρωπότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα – και η ώρα μας είχε φθάσει. Σε σχέση με το παρελθόν, μας βρήκε ένας ιδιαίτερα ήπιος ιός, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουμε ισχυρότερη άμυνα από ποτέ. Τα εμβόλια αναπτύχθηκαν με ταχύτητα που ακόμη και πριν από ένα χρόνο θα ανήκε σε διήγημα επιστημονικής φαντασίας, ενώ παράλληλα η τεχνολογία ελάφρυνε τις συνέπειες της πανδημίας, ενισχύοντας τις κοινωνικές αντοχές.

Είναι φυσιολογικό να προκρίνουμε την πρώτη θέαση, αλλά είναι λάθος να προσπερνάμε τη δεύτερη. Και όμως, αυτό κάνουμε συνήθως. Η ψυχολογία μας δεν μας βοηθάει: συστηματικά δυσκολευόμαστε να φανταστούμε ένα καλύτερο μέλλον σε σχέση με το παρόν, ωραιοποιούμε το παρελθόν συγκριτικά με το παρόν, δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στα άσχημα παρά στα καλά νέα. Αντιμετωπίζουμε με καχυποψία, υπεροψία και συχνά εχθρότητα όσους προσπαθούν να μας πείσουν πως υπάρχει μια καλύτερη πλευρά. Δίνουμε στη ροπή μας αυτή και φιλοσοφική διάσταση, όπως ο Βολταίρος που γελοιοποιεί στον Candide την αισιοδοξία ως βλακεία. Ζητούμενο όμως δεν είναι ούτε η αισιόδοξη ούτε η απαισιόδοξη βλακεία. Ζητούμενο είναι η ζυγισμένη θέαση.

Η επισκόπηση του δημόσιου λόγου στον δυτικό κόσμο, και μάλιστα πολύ πριν από την πανδημία, υποδηλώνει πως η ζυγαριά γέρνει πολύ περισσότερο προς την πρώτη κατεύθυνση, έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται λόγος για μια «δομική απαισιοδοξία», που περιλαμβάνει τις απανωτές καταστροφές (οικονομικές, περιβαλλοντικές) που μας συμβαίνουν και μας περιμένουν και για εξασφαλισμένη παρακμή. Στη χώρα μας, πολλοί προσθέτουν και την Τουρκία στο θανατηφόρο αυτό κοκτέιλ. Σίγουρα πρέπει να μας απασχολούν τέτοιου είδους ενδεχόμενα, για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα. Η αδιάκοπη και μονότονη επανάληψη, ωστόσο, οδηγεί συχνά στο αντίθετο αποτέλεσμα: αδιαφορία και μοιρολατρία.

Η δομική απαισιοδοξία είναι δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια και διαφέρει από χώρα σε χώρα. Εχω την αίσθηση πως είναι πιο έντονη στην Ευρώπη παρά στις ΗΠΑ, στην Ιταλία περισσότερο από την Ισπανία και στη Γαλλία πολύ παραπάνω από την Ολλανδία. Αλλά ταυτόχρονα είναι εντονότερη σε όλες αυτές τις χώρες από ό,τι στην Κίνα. Ίσως να προκαλείται από δομικούς παράγοντες, όπως ο συνδυασμός υψηλού επιπέδου διαβίωσης και χαμηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης. Ανεξάρτητα όμως από αυτούς, καλλιεργείται συστηματικά στη δημόσια σφαίρα και τελικά διαμορφώνει την κοινωνική συνείδηση περισσότερο από ό,τι την αντανακλά. Γιατί όμως;

Θα διακινδυνεύσω μια υπόθεση. Ίσως η καλλιέργεια της δομικής απαισιοδοξίας οφείλεται και στην παρακμή του μεσσιανικού οράματος που στο παρελθόν κυριαρχούσε στις πνευματικές ελίτ της Δύσης, δηλαδή στην πεποίθηση μιας νομοτελειακής και αναπόφευκτης επαναστατικής αλλαγής που επέτρεπε την άσκηση έντονης κοινωνικής κριτικής παράλληλα με την πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον. Η απώλεια της δεύτερης μετά το 1989 μετέτρεψε την πρώτη σε μια τυφλή απόρριψη και γκρίνια, που για ορισμένους φθάνει και ως την καταστροφολαγνεία. Η τεράστια κρίση, απόρροια της τεχνολογικής επανάστασης, που χτύπησε τη δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ, προσέδωσε στη ροπή αυτή εκρηκτικές διαστάσεις.

Η ειρωνεία έγκειται στο γεγονός πως η παρακμή του επαναστατικού οράματος οφείλεται ακριβώς στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της τελευταίας τεσσαρακονταετίας, που υπήρξαν αναμφίβολα θετικές: η Δύση είναι πολύ πιο πλούσια και δημοκρατική σήμερα απ’ ό,τι ήταν πριν από σαράντα χρόνια. Οι άνθρωποι ωστόσο που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της δημόσιας σφαίρας είναι πολύ πιο ανασφαλείς (ψυχολογικά, υλικά ή και τα δύο μαζί). Η δομική απαισιοδοξία είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί να αποδειχθεί αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Η αντιμετώπισή της, όμως, προϋποθέτει τη συνειδητοποίησή της.
 
* Ο κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 

 

26 Νοεμβρίου 2020

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ


 
α. Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020, θα γίνει η πληρωμή της Σύνταξης μηνός Δεκεμβρίου 2020 για τελευταία φορά με τον Νόμο Κατρούγκαλου. 
 
Από τον Ιανουάριο 2021, η πληρωμή Συντάξεων, εκτιμάται, πριν τα Χριστούγεννα, θα χορηγείται, σύμφωνα με τον Νόμο 4670 /2020 (Νόμος Βρούτση). Νέος επανυπολογισμός συντάξεων για όσους έχουν 30 χρόνια συντάξιμα και πάνω. Ο Νόμος αυτός ψηφίσθηκε μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και έχει εφαρμογή από Οκτώβριο του 2019. Αναδρομικά 15 μηνών, τον Ιανουάριο του 2021, για τους τυχερούς!!! 
 
Στην ιστοσελίδα "enstoloi.net", υπάρχει ειδική εφαρμογή, για τον ΝΕΟ επανυπολογισμό. Μπορεί κανείς, μόνο με τα υπηρεσιακά του δεδομένα, να δει πως θα διαμορφωθεί η Σύνταξη μας.
 
β. Σύμφωνα με την ανακοίνωση 122/27 Αυγούστου 2020, της ΠΟΣ , οι μειώσεις (κρατήσεις) του Ν. 4093 /2012, που αφορούν στα Μετοχικά Ταμεία και ΕΚΟΕΜΣ, θα σταματήσουν 31/12/2020. Περίπου 50 ευρώ κατά μήνα.
 
γ. Έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, για τα αναδρομικά των κληρονόμων.
 
δ. Την 15 Ιανουαρίου 2021, όρισε το Συμβούλιο Επικρατείας την δίκη, (θα γίνει νέα πιλοτική δίκη) , αναφορικά με την αίτηση ακύρωσης των Συνταξιούχων για τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών. Έχουν προσφύγει συνταξιοδοτικές οργανώσεις κατά της υπουργικής απόφασης Βρούτση σε σχέση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων των Δώρων και των επικουρικών συντάξεων.
 
ε. Την 20 Νοεμβρίου 2020, η ΕΑΑΣ, η ΕΑΑΑ και η ΠΟΑΣΑ, απέστειλαν ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΉΛΩΣΗ - ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, στα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΑΑΣ, με την οποία αιτούνται, κατά τον επανυπολογισμό της Σύνταξης με βάση το Νόμο Βρούτση, να υπολογιστεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να επανέλθουν οι Συντάξεις μας στο ύψος του Ιουλίου 2012!!!
 
ζ. Εκτιμάται ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα εκδικαστούν οι αγωγές μας (όσοι προσέφυγαν) για τις κρατήσεις των νόμων 4051 και 4093 /2012 και για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

(από το Facebook του Παραρτήματος Χανίων της ΕΑΑΣ)

24 Νοεμβρίου 2020

Λόγω κορωνοϊού


Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ώστε οι δοκιμαζόμενοι από την covid19 εν ενεργεία και εν αποστρατεία συνάδελφοι, όπως και τα μέλη των οικογενειών τους, να έχουν γρήγορα περαστικά και να παραμείνουν σιδερένιοι, γιατί χρειαζόμαστε γερούς και υγιείς ο ένας τον άλλον. 
Καλή και γρήγορη ανάρρωση φίλοι και γνωστοί. 

22 Νοεμβρίου 2020

Οι κωλοτούμπες των ψεκασμένων

 

Eνώ χθες μετρήσαμε 108 νεκρούς, σε έναν παράλληλο κόσμο, δηλαδή αυτό των αρνητών / ψεκασμένων / συνωμοσιολογιών ή όπως θέλετε πέστε τους, τα επιχειρήματά τους από την αρχή της πανδημίας, καταρρέουν το ένα μετά το άλλο σαν τραπουλόχαρτο, με τον ίδιο ρυθμό που καταρρέουν και οι ανθρώπινες ζωές από κοροναϊό. Και οι κωλοτούμπες τους διαδέχονται η μία την άλλη.
Πάμε να θυμηθούμε μερικά παραδείγματα:
 
«Ο ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΨΕΜΑ»
Αυτή ήταν η πρώτη και η μέγιστη ανοησία, η οποία κράτησε βέβαια ελάχιστα, οπότε περάσαν στο δεύτερο στάδιο:
 
«Ο ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙ»
Και αυτή η ηλιθιότητα κατέρρευσε αρκετά γρήγορα. Οι ανοησίες περί ηθοποιών νεκρών , πληρωμένων γιατρών και νοσοκόμων, και ψεύτικων πιστοποιητικών θανάτων που υποτίθεται ότι συνέβαιναν συγχρόνως σε όλα τα κράτη, στα πλαίσια μιας διεθνούς συνομωσίας, δε μπόρεσαν να αντέξουν για πολύ. Οπότε συνέχισαν με το επόμενο αφήγημα:
 
«Ο ΙΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ»
Τα άμεσα μέτρα που πήρε η Ελλάδα στο πρώτο στάδιο βοήθησαν να αντέξει αρκετό καιρό αυτό το επιχείρημα (σε άλλες χώρες με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς κατέρρευσε πιο γρήγορα). Όμως με την έλευση του Φθινοπώρου και την αύξηση των νεκρών άρχισαν να το μαζεύουν και να περνούν στο επόμενο στάδιο:
 
«Ο ΙΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΤΗ ΓΡΙΠΗ»
Καταγεγραμμένοι θάνατοι από γρίπη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ τα τελευταία 9 χρόνια: 2018-2019: 154 , 2017-2018: 42 , 2016 – 2017: 108 , 2015 – 2016 : 197 , 2014 – 2015: 111 , 2013 – 2014: 145 , 2012 – 2013: 49 , 2011 – 2012: 56 , 2010 – 2011: 180.
ΣΥΝΟΛΟ ΘΑΝΑΤΩΝ ΑΠΟ ΓΡΙΠΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 9 ΕΤΗ: 1.042.
ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΑΪΟ ΣΕ 9 ΜΗΝΕΣ: 1.527. Με αυστηρά μέτρα, με 2 lockdown, και χωρίς να έχουμε ζήσει την πιο επικίνδυνη περίοδο έξαρσης Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου. Τα επίσημα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Ουδέν σχόλιον.
 
 
Πάμε να δούμε μερικά ακόμα αφηγήματα:
 
«ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΑΪΟ»
Αν και επρόκειτο για ένα παντελώς ηλίθιο επιχείρημα (είναι σα να λέμε δε γνωρίζω κανέναν που να πέθανε από ηλεκτροπληξία, άρα το ηλεκτρικό ρεύμα δε σκοτώνει), κράτησε αρκετό διάστημα, μέχρι να φτάσει ο θάνατος στη γειτονιά μας, σε κάποιο γνωστό μας, συγγενή, φίλο... Αυτό που λέμε, αν δε σου χτυπήσει την πόρτα σου….. Και αυτό έχει εγκαταλειφθεί πλέον άρον-άρον.
 
«ΑΝΟΣΙΑ ΑΓΕΛΗΣ»
Η ανο(η)σία της αγέλης παίχτηκε στην αρχή αρκετά από διάφορους γυρολόγους του διαδικτύου. Ιδιαίτερα στη Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ, με την προτεσταντική ηθική όπου το χρήμα είναι πάνω από τον άνθρωπο, οι Τζόνσον και Τραμπ παρασύρθηκαν από την ελκυστικότητα της θεωρίας και προτίμησαν αρχικά να την υιοθετήσουν, αλλά όταν μόλις σε μια εβδομάδα άρχισαν να μετρούν χιλιάδες νεκρούς, τα μάζεψαν πανικόβλητοι. Πλέον την ανοσία της αγέλης δεν την υιοθετεί κανείς επιστήμονας. Ακόμα και ο γνωστός Ιωαννίδης (πουν αντιτίθεται στα αυστηρά μέτρα) για την ανοσία της αγέλης έχει δηλώσει τον Οκτώβριο: «Δεν ήμουν ποτέ υπέρ μιας απλής θεωρίας να φθάσουμε σε ανοσία αγέλης. Σε καμιά περίπτωση δεν πρότεινα ότι κάποιος θα πρέπει να προσπαθήσει να μολυνθεί». Ήδη στη Σουηδία που αποτέλεσε τη «σημαία» της θεωρίας, αφού έχουν ήδη μετρήσει πάνω από 6.000 νεκρούς, και καθώς είδαν ότι ο εφιάλτης του επερχόμενου Χειμώνα δεν τους παίρνει να παίξουν άλλο με τις ζωές, αποφάσισαν πρόσφατα σε σκληρά μέτρα (πχ απαγόρευση συναθροίσεων πάνω από 8 άτομα) με επιβολή προστίμων ( «χούντα» και εκεί;…..)
 
«ΕΜΒΟΛΙΑ»
Τελικά, οι συνωμοσιολόγοι, αφού εγκατέλειψαν όλα τα παραπάνω και αφού ενδιάμεσα έκαναν ένα μικρό διάλειμμα για να μας αναλύσουν τα πάντα για τη νοθεία τις εκλογές των ΗΠΑ, παίζουν πλέον το τελευταίο τους χαρτί: τα εμβόλια.
Εδώ πλέον, έχουν εγκαταλείψει κάθε ηθικό φραγμό, μια και που δεν υπάρχει κανένας σοβαρός επιστήμονας που να είναι κατά των εμβολίων. Ακόμα και ο γνωστός «αιρετικός» Ιωαννίδης, έχει δηλώσει τον Οκτώβριο σε συνέντευξη στο SigmaLive «Το εμβόλιο κάνει τη δουλειά που κάνει η φυσική λοίμωξη. Μακάρι να το έχουμε σύντομα και να είναι αποτελεσματικό. Συνιστούμε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός».
 
Νιώθοντας λοιπόν προδομένοι από την ιατρική κοινότητα και μην έχοντας κάποιο επιστημονικό έρεισμα, οι συνομωσιολόγοι αναζητούν στο σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου, σκοτεινούς "επιστήμονες", που προσπαθούν να μας πείσουν για μικροτσίπ, για ρομπότ, για 5G, για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, για τον Αντίχριστο, την 7η Πύλη της Κολάσεως και τους εξωγήινους.
Σε γενικές γραμμές παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για "να μας σώσουν", προσπαθώντας να μας εξολοθρεύσουν.
 
Στο τέλος όμως, η επιστήμη θα νικήσει. Και οι σκοταδιστές θα κρυφτούν και πάλι στα λαγούμια τους.
 
ΠΗΓΗ:
Από το Facebook του Μέλους μας Anastasios Mitropoulos  


17 Νοεμβρίου 2020

Ποια μάσκα συστήνει το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ – Οι αναθεωρημένες οδηγίες

 

Διπλό το κοινωνικό όφελος της χρήσης της


Ποια μάσκα συστήνει το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ - Οι αναθεωρημένες οδηγίες

Με σταγονίδια που απελευθερώνονται από το αναπνευστικό όταν ένα άτομο βήχει, φτερνίζεται, μιλάει, αναπνέει ή τραγουδάει γίνεται καά κύριο λόγο η μετάδοση του ιού SARS-CoV-2. Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστά την ευρεία χρήση υφασμάτινων μασκών πολλών επιπέδων χωρίς βαλβίδα για την πρόληψη της διάδοσης του ιού.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τις αναθεωρημένες οδηγίες του CDC για το ΑΜΠΕ.

Οι μάσκες έχουν ως στόχο τη μείωση των σταγονιδίων του ιού, και κυρίως βοηθούν στην πρόληψη της μετάδοσης για τους ασυμπτωματικούς ή ολιγοσυμπτωματικούς ασθενείς, οι οποίοι ευθύνονται περίπου για το 50% της διασποράς. Η χρήση μάσκας βοηθά και στη εισπνοή λιγότερων σταγονιδίων από αυτόν που φοράει τη μάσκα, ο οποίος εκτίθεται έτσι σε μικρότερο ιικό φορτίο. Υπό αυτό το πρίσμα, το κοινωνικό όφελος της χρήσης της μάσκας είναι διπλό.

Οι υφασμάτινες μάσκες δεν μπλοκάρουν μόνο τα μεγάλα σταγονίδια (20-30 μικρά και μεγαλύτερα), αλλά μπορούν επίσης να μπλοκάρουν την απελευθέρωση 50-70% των μικρότερων σταγονιδίων (κάτω από 10 μικρόμετρα), που αυξάνεται με την ένταση της ομιλίας και διαφορετικά είδη φώνησης. Πολλαπλές έρευνες έχουν προσπαθήσει να μελετήσουν την αποτελεσματικότητα των υφασμάτινων μασκών, και έχει φανεί ότι το άτομο που φοράει μάσκα εκτίθεται σε μικρότερο βαθμό σε σωματίδια που προκαλούν λοίμωξη, ακόμη και για τα σωματίδια μικρότερα από 10 μικρόμετρα. Όσο περισσότερα τα στρώματα της μάσκας με περισσότερες ίνες τόσο μεγαλύτερη η προστασία που παρέχουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φιλτράρεται έως και το 50% των μικρών σωματιδίων, κάτω του ενός μικρόμετρου, ιδίως από κάποια υλικά όπως το πολυπροπυλένιο.

Σε μελέτες παρατήρησης επιβεβαιώθηκε η αποτελεσματικότητα της καθολικής χρήσης μάσκας.

Ενδεικτικά, σε 124 οικογένειες στο Πεκίνο, όπου τουλάχιστον ένα μέλος ήταν θετικό για τον ιό SARS-CoV-2, η χρήση της μάσκας μείωσε τη δευτερογενή μετάδοση κατά 79%. Επίσης, σε μία αναδρομική μελέτη στην Ταϋλάνδη, όπου πάνω από 1.000 ασθενείς ελέγχθηκαν για τις επαφές τους, όσοι δήλωσαν ότι φορούσαν πάντα μάσκα είχαν 70% λιγότερο κίνδυνο να διασπείρουν τον ιό. Σε πτήσεις διάρκειας άνω των δέκα ωρών, όπου υπήρχαν νοσούντες επιβαίνοντες, η χρήση μάσκας από τους επιβάτες μείωσε τον κίνδυνο να μολυνθεί το προσωπικό και οι συνεπιβάτες τις επόμενες 14 ημέρες.

Μία οικονομική ανάλυση από επτά μελέτες που ανέδειξαν το όφελος της καθολικής χρήσης μάσκας υπολόγισε ότι η αύξηση χρήσης της μάσκας κατά 15% θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη για την επιβολή lockdown και θα μείωνε τις οικονομικές απώλειες κατά 1 τρισ. ευρώ ή περίπου 5% του εθνικού εγχώριου προϊόντος.

 

 

16 Νοεμβρίου 2020

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ 4093/2012

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του Κώστα Κατίκου στον Ελεύθερο Τύπο:

~~~

Αναδρομικά ως και 11.250 ευρώ με μια απλή αίτηση δικαιούνται να πάρουν όσοι λαμβάνουν συντάξεις θανόντων που ήταν εν ζωή στο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 και είχαν στην κύρια ή τις κύριες συντάξεις τους τις μειώσεις που επιστρέφονται λόγω αντισυνταγματικότητας.

Τα ποσά ξεκλειδώνουν με αιτήσεις που θα υποβληθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ, που ανοίγει εκτός απροόπτου σήμερα και θα μείνει σε λειτουργία ως τις 10 Δεκεμβρίου, ή και αργότερα αν χρειαστεί.

Αιτήσεις για αναδρομικά θανόντων θα υποβάλουν:

α) Οι επιζώντες σύζυγοι στους οποίους μεταβιβάστηκε η σύνταξη λόγω θανάτου από 11 Ιουνίου 2015 και μετά. Δεν θα κάνουν αίτηση όσοι κατέστησαν δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου μέχρι 10 Ιουνίου 2015, διότι το δικαίωμα σε αναδρομικά ξεκινά από 11/6/2015 και λήγει στις 12/5/2016 και αφορά τους κληρονόμους συνταξιούχων που είχαν τις μειώσεις στις συντάξεις τους για το εν λόγω διάστημα (11μηνο) και απεβίωσαν είτε μέσα στο 11μηνο των περικοπών είτε μετά τις 12/5/2016. Οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου μέχρι 10/6/2015 παίρνουν αναδρομικά όπως οι λοιποί συνταξιούχοι, αρκεί να είχαν στο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 τις μειώσεις που επιστρέφονται. Προϋπόθεση για τις επιστροφές είναι να είχαν σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων (π.χ. θανάτου και γήρατος) πάνω από τα 1.000 ευρώ.

β) Τα τέκνα συνταξιούχων που απεβίωσαν είτε στο 11μηνο είτε μετά τις 12/5/2016, εφόσον σε αυτά είχε μεταβιβαστεί από κληρονομικό δικαίωμα μερίδιο της σύνταξης.

γ) Τα αδέλφια θανόντων συνταξιούχων, ή και άλλοι συγγενείς θανόντων συνταξιούχων στο 11μηνο ή και μετά τις 12/5/2016, εφόσον είναι νόμιμοι κληρονόμοι με ή χωρίς μερίδιο από τη σύνταξη του θανόντος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις αιτήσεις θα πρέπει να δηλωθούν όλα τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας και για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιούνται οι κωδικοί που χρησιμοποιούνται στην εφορία για το TAXIS. Παράλληλα θα πρέπει να αναγραφούν τα πιστοποιητικά βάσει των οποίων αποδεικνύεται το κληρονομικό δικαίωμα (π.χ. δήλωση φόρου κληρονομιάς, συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς). Σε περιπτώσεις ψευδών στοιχείων και αιτήσεων από πρόσωπα που ενδέχεται να εμφανιστούν ως κληρονόμοι για να πάρουν αναδρομικά, οι ποινές θα είναι αυστηρές και για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων θα γίνονται και έλεγχοι, ενώ θα υπάρχουν και δικλίδες ασφαλείας στην ίδια την πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, τα προς διανομή αναδρομικά των κληρονόμων που θα πληρωθούν αφορούν σε 172.222 θανόντες συνταξιούχους που ήταν εν ζωή στο 11μηνο και είχαν τις μειώσεις που επιστρέφονται τώρα. Δεδομένου ότι αιτήσεις θα κάνουν όσοι έχουν κληρονομικό μερίδιο από τη σύνταξη του θανόντος, εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι από τους 172.222 θανόντες, και ίσως ξεπεράσουν και τους 250.000, διότι σε μια σύνταξη θανάτου θα αντιστοιχούν περισσότερα από ένα κληρονομικά μερίδια (π.χ. σύζυγος, τέκνα, ή και αδέλφια).

Σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», τα μεγαλύτερα ποσά αναδρομικών ανά Ταμείο παίρνουν:

  1. Οι κληρονόμοι αναδρομικών από συνταξιούχους του Δημοσίου. Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 11.254 ευρώ και το μέσο ποσό στα 990 ευρώ.
  2. Οι κληρονόμοι αναδρομικών από συνταξιούχους του ΙΚΑ. Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 5.839 ευρώ και το μέσο στα 623 ευρώ.
  3. Οι κληρονόμοι αναδρομικών από συνταξιούχους του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ. Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 7.778 ευρώ και το μέσο στα 1.992 ευρώ.
  4. Οι κληρονόμοι αναδρομικών από συνταξιούχους του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ. Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 4.010 ευρώ και το μέσο στα 908 ευρώ.
  5. Οι κληρονόμοι αναδρομικών από συνταξιούχους του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ. Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 10.284 ευρώ και το μέσο στα 647 ευρώ.
  6. Οι κληρονόμοι αναδρομικών από συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ. Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 7.167 ευρώ και το μέσο στα 1.438 ευρώ.
  7. Οι κληρονόμοι αναδρομικών από συνταξιούχους του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 6.895 ευρώ και το μέσο στα 1.881 ευρώ.
  8. Οι κληρονόμοι αναδρομικών από συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΔΕΗ. Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 7.109 ευρώ και το μέσο στα 1.915 ευρώ.
  9. Οι κληρονόμοι αναδρομικών από συνταξιούχους του ΝΑΤ. Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 6.054 ευρώ και το μέσο στα 1.153 ευρώ.

Πώς θα πληρωθούν τα ποσά -Παραδείγματα

Τα αναδρομικά σε όσους έχουν μερίδιο από σύνταξη λόγω θανάτου θα πληρωθούν ως εξής:

  • Αν ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 και απεβίωσε μετά τον Μάιο του 2016, οι δικαιούχοι της σύνταξής του (χήρα ή και τέκνα) θα πάρουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές της σύνταξης του θανόντος. ΠΡΟΣΟΧΗ. Ο καθένας από τους κληρονόμους παίρνει τα αναδρομικά που αναλογούν στο μερίδιό του. Για παράδειγμα, αν έχουμε χήρα και δύο παιδιά, και αναδρομικά 3.000 ευρώ, θα τα μοιραστούν κατά 2/3 τα δύο τέκνα και 1/3 η μητέρα. Αν έχουμε μόνον τη μητέρα με σύνταξη θανάτου, τότε θα πάρει 3.000 ευρώ από τα αναδρομικά που εδικαιούτο ο θανών. Στην ουσία τα αναδρομικά των 3.000 ευρώ θα δοθούν εξ ολοκλήρου σε έναν ή περισσότερους δικαιούχους, βάσει μεριδίου.
  • Αν ο συνταξιούχος είχε αποβιώσει μέσα στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, τότε οι κληρονόμοι θα πάρουν αναδρομικά για όσους μήνες ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο 11μηνο αυτό υποβάλλοντας αίτηση, καθώς για το υπόλοιπο διάστημα κατέστησαν οι ίδιοι συνταξιούχοι και μόνον αν είχαν τις μειώσεις στη σύνταξη θανάτου παίρνουν αναδρομικά. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2015 είχε τις μειώσεις για 6 μήνες (Ιούνιος-Δεκέμβριος 2015). Αυτές τις μειώσεις δικαιούνται οι κληρονόμοι. Από Ιανουάριο 2016 ως και Μάιο 2016, που η σύνταξη θανάτου μεταβιβάστηκε σε κληρονόμους, οι κληρονόμοι δεν δικαιούνται αναδρομικά, εκτός και αν είχαν άθροισμα συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ και είχαν τις περικοπές.
  • Αν ο συνταξιούχος απεβίωσε πριν τον Ιούνιο του 2015 και η χήρα είχε στη σύνταξη θανάτου τις μειώσεις του 11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, τότε δεν θα κάνει καμία αίτηση γιατί τα αναδρομικά πάνε στην ίδια που είχε τις μειώσεις στο διάστημα αυτό.


09 Νοεμβρίου 2020

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2021 ΜΕΣΩ CLIMS

Παραθέτουμε το πρόγραμμα συμμετοχής του ΓΕΕΘΑ στα κατασκηνωτικά προγράμματα της CLIMS για το έτος 2021. 

Τα μέλη μας που επιθυμούν, μπορούν να εξυπηρετηθούν αφού ενημερωθούν πλήρως στις αντίστοιχες Ιστοσελίδες και ακολουθήσουν τις οδηγίες του παρόντος.





07 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΛΟΓΩ ΛΟΙΜΟΥ (Lockdown2/2020)

Στρατηγοί, Αξιότιμα και Ερίτιμα Μέλη του Παραρτήματος,

Σας γνωστοποιούμε ότι από σήμερα και μέχρι 30 Νοεμβρίου 2020 τουλάχιστον, τα γραφεία του Παραρτήματος θα είναι ΚΛΕΙΣΤΑ. Η Ένωση παραμένει σε λειτουργία, όπως και τα γραφεία μας, αλλά "από μακρυά κι αγαπημένοι".

Οι επαφές μας θα γίνονται αποκλειστικά και μόνον με ηλεκτρονικά μέσα, πλην φαξ, αφού οι κλήσεις προς το σταθερό τηλέφωνο των γραφείων θα εκτρέπονται στο κινητό του Προέδρου.

Μπορείτε να επικοινωνείτε ως εξής:

Τηλέφωνο σταθερό: 23310-27463

Τηλέφωνο κινητό και Viber: 6980 29 20 23

e-mail: eaasveroias@yahoo.gr

Twitter: @EAAS_HMA

Instagram: eaas_ima

~~~

Όλες οι ανακοινώσεις και πληροφορίες, θα δημοσιεύονται όπως πάντα, στην Ιστοσελίδα μας: eaasimathias.blogspot.com 

 

***Πρέπει να μείνουμε σπίτι για να παραμείνουμε υγιείς  στη διάρκεια του αποκλεισμού, με την ελπίδα να είναι ο τελευταίος πριν το εμβόλιο για την COVID-19***

 

Μην ξεχνάτε να ασκήστε/περπατάτε,

καθημερινά, 

σε απόσταση από άλλους,  

με τη μυτούλα ΜΕΣΑ στη μασκούλα...






05 Νοεμβρίου 2020

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΣΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΚΑ

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται, μετά την έκδοση σχετικής εγκυκλίου να ανοίξει από τον e-ΕΦΚΑ η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλουν αιτήσεις οι κληρονόμοι ώστε να λάβουν τα αναδρομικά τα οποία θα καταβληθούν εντός του Δεκεμβρίου.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 172.222 δικαιούχοι που παίρνουν συντάξεις θανάτου και θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για να πάρουν το ποσό αναδρομικών για τις περικοπές στην κύρια σύνταξη που είχε ο θανών.

Όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση ο καθένας από τους κληρονόμους. Η αίτηση θα συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου ο καθένας να παίρνει την ευθύνη όσων δηλώνει. Όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και χωρίς καμία αυτοπρόσωπη παρουσία.

03 Νοεμβρίου 2020

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟ 424 ΓΣΝΕ

 


ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΡΙΣΤΟΥΧΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ' (&Β';) ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2019-20

Για τη βράβευση αριστούχων μαθητών, του σχολικού έτους 2019 – 2020, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί στην ΕΑΑΣ μέχρι 13 Νοε 2020, τα στοιχεία των αριστούχων μαθητών των Β’ και Γ΄ Λυκείου, τέκνων των μελών μας, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη δέσμευση των αντιστοίχων ποσών από το ΓΕΣ.

Αριστούχος θεωρείται ο μαθητής/-τρια που έχει βαθμό 18,1 και άνω.

Διευκρινίζεται ότι τόσο ο αριθμός των δικαιούχων όσο και η κατηγορία τους, δηλαδή οι απόφοιτοι της Β’ ή της Γ’ Λυκείου ή και των δύο τάξεων καθορίζεται κατ’ έτος από το ΓΕΣ, αφού τα κονδύλια είναι εις βάρος του Π/Υ του.
 
Δεδομένου ότι τα χρήματα διατίθενται από το ΓΕΣ, δικαιούχοι αριστούχοι είναι τα τέκνα των μελών της ΕΑΑΣ που προέρχονται από το Στρατό Ξηράς.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν είναι:
  1. Φ/Α των ταυτοτήτων (Αστυν. και Αποστρ.) του γονέα-Μέλους της ΕΑΑΣ. 
  2. Φ/Α του απολυτηρίου του δικαιούχου.  
  3. Φ/Α της αστυνομικής ταυτότητας του δικαιούχου.
  4. Φ/Α της πρώτης σελίδας του τραπεζικού βιβλιαρίου, στο οποίο ο αριστούχος είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος, όπου να φαίνεται ο πλήρης ΙΒΑΝ.
  5. Εξουσιοδότηση, επικυρωμένη κατάλληλα για το γνήσιο της υπογραφής, για κατάθεση σε διαφορετικό λογαριασμό,σε περίπτωση μη υπάρξεως τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου αριστούχου.
  6. Φωτοαντίγραφο της ΕΔΥΕΘΑ αποστρατείας, ΜΟΝΟ για τους αποστρατευθέντες κατά τη διάρκεια του Σχολικού έτους 2019–20.
ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ (ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ  ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ 11ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020,
κατά προτίμηση ηλεκτρονικά.