18 Μαΐου 2024

Παραθερισμός τέκνων μελών ΕΑΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Υπεβλήθη ήδη από την ΕΑΑΣ στο ΓΕΣ η τελική κατάσταση των μελών μας που αιτούνται οικονομική επιδότηση για παραθερισμό των τέκνων τους σε κατασκηνώσεις.

Κάθε άλλη αίτηση είναι πλέον εκπρόθεσμη και δεν λαμβάνεται υπόψη.
 
 
~~~~~


17 Μαΐου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΑΑΣ της 15 Μαΐου 2024

Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ με τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις», στη δημόσια διαβούλευση του οποίου συμμετείχαμε ενεργά και ειδικότερα για το Β΄ Μέρος, άρθρο 7, παρ. 3,  αυτό έχει τροποποιηθεί όπως παρακάτω:

«Για τη στέγαση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας και των ταμείων του άρθρου εικοστού όγδοου του καταστατικού του παραχωρείται χώρος ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή εποπτευόμενου από αυτό νομικού προσώπου κατόπιν απόφασης του αρμόδιου οργάνου διοίκησής του», δηλαδή αφαιρέθηκε η αρχική πρόταση «χωρίς αντάλλαγμα» και προστέθηκε η φράση «κατόπιν απόφασης του αρμοδίου οργάνου διοίκησής του». 

Οι ανωτέρω τροποποιήσεις ήταν αποτέλεσμα της αταλάντευτης στάσης μας ως ΕΑΑΣ, της έγκαιρης προειδοποίησης αλλά και της μεγάλης συμμετοχής των μελών μας στη διαβούλευση, προς τα οποία εκφράζουμε τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μας.

Επίσης, στο ίδιο Ν/Σ επετεύχθη και η, από πολλών ετών επιδίωξη της ΕΑΑΣ, επαναφορά της κράτησης του 2% επί των πληρωμών που πραγματοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις για προμήθειες, επισκευές και άλλους λόγους και καταβάλλονται υπέρ του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Στρατού Ξηράς.
Αυτός ο κοινωνικός πόρος, που είχε καταργηθεί το 2000, αποστέρησε από τον ΕΛΟΑΣ έσοδα 200 εκατομμύρια ευρώ περίπου.  

Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε, ώστε:

α.  Η οποιαδήποτε σχετική απόφαση από το ΔΣ/ ΜΤΣ, να αποβλέπει στην ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ της ακίνητης περιουσίας του ΜΤΣ,  όπως οι νόμοι ορίζουν.

β. Το ΥΠΕΘΑ, ως εποπτεύον υπουργείο, να περιορίζεται στις οικονομικές αρμοδιότητές του και να μην διαταράσσει την απρόσκοπτη λειτουργία του ΜΤΣ, καθώς και των τμημάτων του (ΕΛΟΑΣ, Διεύθυνση Παροχών κλπ), η  αποδοτικότητα των οποίων έχει άμεση συνάφεια με την εξυπηρέτηση των μερισματούχων του Ταμείου.

 

Για το ΔΣ/ ΕΑΑΣ
Ο Πρόεδρος
Υπτγος εα Γιάννης Δεβούρος

10 Μαΐου 2024

ΓΕΝΝΕΘΛΙΟΝ (ΝΑΤΑΛΙΟΝ) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - 11 Μαΐου 330.

 

Με το όνομα Γενέθλιον της Κωνσταντινουπόλεως εορτάζεται κατ΄ έτος από τους Χριστιανούς στις 11 Μαΐου η ανάμνηση των εγκαινίων "της θεοφυλάκτου και θεομεγαλύντου Κωνσταντινουπόλεως, εξαιρέτως ανακειμένης την προστασία της Παναχράντου και Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας και παρ΄ Αυτής διασωζομένης".

Είναι γνωστό, πως όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο πρώτος χριστιανός Αυτοκράτορας, επέλεξε την πόλη του Βυζαντίου ως νέα πρωτεύουσα, έκτισε σε αυτή πολύ μεγαλύτερη πόλη, ονομάζοντάς την Νέα Ρώμη· οι επόμενοι την ονόμασαν Κωνσταντινούπολη. Όταν τελείωσε την περιτείχιση και καθόρισε τους χώρους των δημοσίων κτιρίων και εκκλησιών, αφιέρωσε την πόλη στην Θεοτόκο.
Κατά τη χριστιανική παράδοση ο Αυτοκράτορας, θέλοντας να ευχαριστήσει τον Θεό που τον αξίωσε σ΄ αυτό το έργο, στις 11 Μαΐου του 330 τέλεσε λιτανεία με προεξάρχοντα τον τότε επίσκοπο Αλέξανδρο και με την πάνδημη συμμετοχή του λαού. Ακολούθησαν επίσημες τελετές και αγώνες και ο λαός έφθασε στον Φόρο, όπου εκεί έστησε τον ανδριάντα του Αυτοκράτορα.

Έκτοτε καθιέρωσε η Εκκλησία να εορτάζει κατ΄ έτος την ημέρα αυτή την ανάμνηση εκείνης της εορτής. 

(από τη Wikipedia)

ΣΤΕΓΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΜΤΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ


Επειδή υπάρχουν πολλές προσωπικές υποχρεώσεις, ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ και για οποιοδήποτε λόγο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να σχολιάσει το Ν/Σ του ΥΠΕΘΑ με το οποίο παράνομα εκχωρείται ακίνητο του ΜΤΣ σε Ανώνυμη Εταιρεία του Υπουργείου ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ας μου στείλει ένα ΓΡΑΠΤΟ μήνυμα (SMS, Viber ή e-mail) για να το κάνω εγώ στο όνομά του.
Αυτό ισχύει αποκλειστικά και μόνο για μέλη του Παραρτήματος.

 
Επειδή ως Στρατιωτικός δεν μπορώ να στείλω ψευδώνυμο σχόλιο, θα στείλω μόνο με έγγραφη εξουσιοδότηση του αντιστοίχου μέλους μας.
Όσοι επιθυμούν, πρέπει στο μήνυμά τους να αναγράφουν τη φράση:
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΩ ΤΟΝ Κων. Β. Κωνσταντάρα ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΜΌ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΚΑΚ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΜΤΣ, ΑΝΤΙ ΕΜΟΥ ΤΟΥ/ΤΗΣ ................ ΟΝΟΜΑ ..........


Υπενθυμίζω ότι η προθεσμία υποβολής των σχολίων λήγει την Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024, στις  10 το πρωί, ενώ χρειάζομαι χρόνο περίπου ενός λεπτού για να στείλω το μήνυμα.

 

Κων.Β.Κωνσταντάρας

08 Μαΐου 2024

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η

Επειδή οι εξελίξεις τρέχουν και υπάρχουν ασφυκτικές ημερομηνίες σας γνωρίζουμε/υπενθυμίζουμε ότι:

α.    Η προθεσμία της υποβολής των σχολίων μας για την αμισθί στέγαση της ΕΛΚΑΚ A.E.  σε χώρο του ΜΤΣ, λήγει την 13 Μαΐου 2024, στις 10.00 το πρωί. Λεπτομέρειες ΕΔΩ 👈

β.    Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για χορήγηση ξίφους Αξιωματικού παρατείνεται μέχρι την 17 Μαΐου 2024, στις 13.00ω.

γ.    Το Παράρτημα δεν μπορεί να απασχολείται με το θέμα του παραθερισμού στο ΚΑΑΥ μέχρι την 20η Μαΐου 2024.

~~~~~


07 Μαΐου 2024

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ


 

Οι Στρατιωτικοί, νυν και πρώην, θα εορτάσουμε τη μνήμη του προστάτη του Ελληνικού Στρατού Αγίου Γεωργίου, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 στο Στρατόπεδο "Καπετάν Αμύντα" της Βέροιας, στις 10.30ω το πρωί. 


Η προσέλευση είναι ελεύθερη.

~~~~~~~ 

 

06 Μαΐου 2024

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΜΗΝΥΜΑ του ΔΣ της ΕΑΑΣ προς ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ (ΣΤΕΓΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΜΤΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ)


 
Παραθέτω ανακοίνωση της ΕΑΑΣ:

""Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Χριστός Ανέστη και κάθε καλό στις οικογένειές σας,
 
Όπως είχαμε δεσμευθεί στην προσπάθεια αρπαγής της περιουσίας του Ταμείου μας αντιδρούμε δυναμικά με όλους τους τρόπους που έχουμε στη διάθεσή μας.
 
Ένας από αυτούς είναι και ο παρακάτω περιγραφόμενος διότι δυστυχώς το Υπουργείο μας, με τη συνέργεια του ΓΕΣ, του προέδρου του ΜΤΣ και των διορισμένων μελών του ΔΣ/ΜΤΣ προσπαθεί να αποσπάσει χωρίς αντάλλαγμα, τμήμα του κεντρικού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το ΜΤΣ και ο ΕΛΟΑΣ, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες μιας Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας» (ΕΛΚΑΚ), που θα ιδρυθεί προσεχώς.
 
Πέραν των άλλων ενεργειών, που έχουν γίνει εν κρυπτώ, αφού ΥΠΕΘΑ, ΓΕΣ και ΜΤΣ δεν μας ενημερώνουν για τη διακίνηση των σχετικών εντολών τους, από το βράδυ αργά της Μεγάλης Τρίτης, αναρτήθηκε για ηλεκτρονική διαβούλευση το επίμαχο νομοσχέδιο, το Β΄ Μέρος του οποίου, αφορά αποκλειστικά το ΕΛΚΑΚ.
 
Στο άρθρο 7 και στην παράγραφο 3 του Β΄Μέρους προβλέπει:
«3. Για τη στέγαση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας και των ταμείων του άρθρου εικοστού όγδοου του καταστατικού του παραχωρείται, χωρίς αντάλλαγμα, χώρος ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή εποπτευόμενου από αυτό νομικού προσώπου»
 
Όπως αντιλαμβάνεται και ο κάθε καλόπιστος, με αυτήν τη διάταξη θα μπορεί ο εκάστοτε ΥΕΘΑ να βάζει χέρι στα ακίνητα του Ταμείου μας, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.
 
Αποτελεί πρωτοφανές νομικό πραξικόπημα αυτή η διάταξη διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:

    α. Ο ΥΕΘΑ ασκεί στα εποπτευόμενα Μετοχικά Ταμεία (ΝΠΔΔ) μόνον οικονομικές αρμοδιότητες. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το ΜΤΣ εποπτεύεται από το ΓΕΣ, όχι από κάποια επιχειρησιακή Διεύθυνση αλλά από τη Διεύθυνση Οικονομικού (ΓΕΣ/ΔΟΙ)

    β. Το ΔΣ του ΜΤΣ είναι το μόνο αρμόδιο να αποφασίζει για την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ διάθεση της ακίνητης περιουσίας του, που σημαίνει ότι πρέπει να μεριμνά για την εκμίσθωση προς είσπραξη εσόδων υπέρ των μερισματούχων του και όχι να τη διαθέτει δωρεάν.

    γ. Τα ΝΠΔΔ διαθέτουν την ακίνητη περιουσία τους κατόπιν αποφάσεως του ΔΣ τους και μόνον κατόπιν δημοσίου διαγωνισμού και έναντι οικονομικού ανταλλάγματος.
 
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Για μια ακόμη φορά, ύστερα από όλα τα δεινά δεκαετιών και άστοχες πολιτικές επιλογές που έχουν φέρει το ΜΤΣ σε δυσχερή οικονομική θέση έναντι των άλλων μετοχικών ταμείων, επιχειρείται η αρπαγή της περιουσίας ΜΑΣ, διότι ως μερισματούχοι, μαζί με τους εν ενεργεία μετόχους, ΕΜΕΙΣ είμαστε οι ιδιοκτήτες του ΜΤΣ και όχι το κράτος ή η κυβέρνηση ή ο κάθε υπουργός.
 
Κτίρια του Δημοσίου υπάρχουν πολλά, όπου θα μπορούσε να στεγασθεί το ΕΛΚΑΚ! Όμως θέλουν το δικό μας. Ούτε λόγος για τα κτίρια του ΜΤΝ ή του ΜΤΑ.
 
Η ηλεκτρονική διαβούλευση άρχισε προμελετημένα εντός των εορτών, όπου όλος ο κόσμος βρίσκεται σε διακοπές του Πάσχα, για να μην μπορέσουμε να επηρεάσουμε τη διαβούλευση. Θα τους αφήσουμε;
ΟΧΙ! ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ.
 
Πρέπει να βομβαρδίσουμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα της διαβούλευσης με χιλιάδες σχόλια, όχι μόνον εμείς, βάλτε και τα παιδιά σας, τους φίλους σας να σχολιάσουν. Όποιος έχει ονοματεπώνυμο και email μπορεί να σχολιάσει!
 
Είναι τόσο εύκολο, αλλά αποτελεσματικό, διότι όταν στην προεδρία της Κυβερνήσεως δουν ότι τα σχόλια κατά της παραγράφου 3, του άρθρου 7, του Β΄μέρους του νομοσχεδίου πέφτουν βροχή, θα το ξανασκεφθούν.
 
Αν μείνουμε απαθείς, τότε το ΜΤΣ όχι μόνον δεν θα μπορεί μελλοντικά να δίνει έκτακτο μέρισμα, όπως κάνουν τα ταμεία ναυτικού και Αεροπορίας, αλλά θα περιορίσει σταδιακά και το ΒΟΕΑ ακόμη περισσότερο και τα μερίσματά μας θα μειωθούν, που ήδη είναι πολύ χαμηλότερα από τα μερίσματα των άλλων Κλάδων.
 
Θλίψη και οργή ταυτόχρονα μας προκαλεί το γεγονός ότι ο ΥΕΘΑ ακολουθεί τα πατήματα του προκατόχου του απαξιώνοντας τη σχέση του με τον μοναδικό κοινωνικό εταίρο από το Στρατό Ξηράς, την Ένωσή μας.
 
Αποφασίζει και διατάσσει, παρανόμως μάλιστα, για εμάς χωρίς εμάς με τη συνεπικουρία και τη στήριξη του Προέδρου του ΜΤΣ και επί 3 τριετίες μέλους του ΔΣ/ΕΑΑΣ Ταξχου εα Δημητρίου Χατσίκα.
 
Για όλους του παραπάνω λόγους τυποποιήσαμε τη διαδικασία σχολιασμού στο opengov .gr ώστε να την ομαδοποιήσουμε αλλά και να την κάνουμε ευκολότερη.
 
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να κινητοποιηθούν τα μέλη μας με κάθε τρόπο.
Το παρόν ηλεκτρονικό μήνυμα θα πρέπει να φτάσει στα μέλη μας και αυτά να ενεργοποιηθούν ΠΑΣΗ ΔΥΝΑΜΕΙ!!
 
Στο έγγραφο που επισυνάπτεται, η διαδικασία περιγράφεται με ακρίβεια, βήμα προς βήμα . Όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να το ανοίξουν και να σχολιάσουν, είναι μόνο 3-5 λεπτά από τον χρόνο τους.
 
Σας ευχόμαστε και πάλι Χριστός Ανέστη και καλή δύναμη στους αγώνες που έρχονται
 
Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ/ΕΑΑΣ""
 
~~~~~~~~~~~~~~~~
 
ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΥΜΕ👉 ΕΔΩ 👈ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΠΟΥ ΓΗΣ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.
 
Το παράρτημα θα είναι ανοικτό 11.00 - 13.30ω από την Τετάρτη και μέχρι πέρατος της προθεσμίας, τις καθημερινές, για να βοηθήσει στη συμπλήρωση του σχολιασμού για όποιον επιθυμεί.
Αν υπάρξει μεγάλη προσέλευση, θα ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας.
 
Επισημαίνω ότι το θέμα είναι καυτό και αφορά ΟΛΟΥΣ τους Μετόχους και Μερισματούχους, ανεξάρτητα αν προέρχονται από το Στρατό ή την Αστυνομία. Επίσης, αφορά, ίσως όχι άμεσα αλλά σίγουρα στο μέλλον και τα άλλα δύο Μετοχικά Ταμεία, καθότι η ΕΛΚΑΚ ΑΕ πιθανότατα θα γιγαντωθεί στο ορατό μέλλον, κάτι που οπωσδήποτε θα αυξήσει τις στεγαστικές της ανάγκες.
 
Από την άλλη, το Υπουργείο ούτε που σκέφτηκε ότι σε πόλεις όπως η Βέροια και η Κοζάνη που υπήρξαν έδρες Σωμάτων Στρατού, (ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα των Βαλκανίων,  στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά) βρίσκονται στον άξονα της Εγνατίας και διαθέτουν αεροπορικές υποδομές, υπάρχουν  τεράστια κτίρια και εκτάσεις του ΤΕΘΑ που χάσκουν συνεχώς ερειπούμενα...
(Κατά τα άλλα θέλουμε αποκέντρωση και καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και αναγέννηση της υπαίθρου και...)

Παραθέτω τα δικά μου σχόλια στο Ν/Σ:



Κων. Β. Κωνσταντάρας


01 Μαΐου 2024

ΣΤΕΓΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΜΤΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ


Η ΕΑΑΣ μας ενημέρωσε ότι στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΘΑ αναρτήθηκε το προς δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για την Ίδρυση  Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΔΩ👈), με προθεσμία διαβούλευσης μέχρι 13 Μαΐου 2024.
Καλούμεθα όλοι να σχολιάσουμε πολλαπλά τα σημεία που επηρεάζουν αρνητικά τους Μερισματούχους του ΜΤΣ. Η ΕΑΑΣ μελετά το Νομοσχέδιο και θα κοινοποιήσει ανάλογες επισημάνσεις.

Επειδή η σχεδιασμένη στέγαση του παραπάνω Κέντρου (με τη νομική μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας) σε κτίριο του ΜΤΣ χωρίς πλειοδοτικό διαγωνισμό με άλλους επίδοξους ενοικιαστές, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του ΜΤΣ και ουσιαστικά χωρίς αντίκρυσμα για το Ταμείο, προκαλεί οικονομική βλάβη στο Ταμείο και παρεπομένως στους Μετόχους και Μερισματούχους, 
Καλούμεθα να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας, έναντι της σκοπούμενης στέρησης πόρων του ΜΤΣ.

Ως δεύτερη (μετά την εξώδικη πρόσκληση της 27ης Μαρτίου 2024) αντίδραση στη διαφαινόμενη εκμετάλλευση των χώρων του ΜΤΣ από την ΕΛΚΑΚ ΑΕ, η ΕΑΑΣ στα πλαίσια της προάσπισης των συμφερόντων των Μελών της, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, την οποία το Παράρτημα θα προωθήσει στα τοπικά ΜΜΕ και τα ΜΚΔ, ενώ διανέμει και αντίτυπά της στα Γραφεία μας:


Ενημέρωση Μελών ΕΑΑΣ για τις Εξελίξεις στο ΜΤΣ

Ενημερώνουμε τα μέλη μας για τα παρακάτω γεγονότα, που έχουν λάβει χώρα από 12 Μαρ μέχρι 30 Απρ 24, σχετικά με τη σχεδιαζόμενη, χωρίς αντάλλαγμα αρπαγή της περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ), επ΄ωφελεία μιας εποπτευόμενης από το ΥΠΕΘΑ, Ανώνυμης Εταιρίας, με τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» (ΕΛΚΑΚ ΑΕ), για την οποία το νομοσχέδιο σύστασης μόλις αναρτήθηκε για διαβούλευση:

α. Στις 12 Μαρ 24 από το ΣΓ/ΥΦΕΘΑ, εκδόθηκε έγγραφο με εντολή προς το ΜΤΣ, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το ισόγειο και ο ημιώροφος τού, επί της Κολοκοτρώνη 13, κτηρίου του ΜΤΣ να παραχωρηθούν στην εν λόγω υπό ίδρυση ΑΕ.

β. Στις 27 Μαρ 24 η ΕΑΑΣ απέστειλε εξώδικη δήλωση διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ/ΜΤΣ, με την οποία πετύχαμε την αναστολή εφαρμογής της εντολής του ΥΦΕΘΑ. Όμως παρά την αντίθεσή μας, την αντίθετη θέση του εκπροσώπου των αποστράτων Αξκών ΕΛ.ΑΣ. και την αρνητική εισήγηση του πρώην Γενικού Διευθυντού του ΜΤΣ, το ΔΣ/ΜΤΣ αποφάσισε και έστειλε έγγραφο προς ΓΕΣ/ΔΟΙ με το οποίο ζητάει την εκπόνηση σχετικής μελέτης από το ΥΠΕΘΑ, για τυχόν μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών του ισογείου και του ημιορόφου (Όπου στεγάζονται η, πολυπληθέστερη σε αριθμό υπαλλήλων και στελεχών, Διεύθυνση Παροχών και ο Ειδικός Λογαριασμός Αλληλοβοηθείας Στρατού(ΕΛΟΑΣ) για τον οποίο ο Δντης του, είχε εκφράσει εγγράφως τους λόγους για τους οποίους ο ΕΛΟΑΣ δεν πρέπει να μετακινηθεί εκτός κτηρίου ΜΤΣ).

γ. Από πληροφορίες, που έχουν κυκλοφορηθεί στο διαδίκτυο, το ΣΓ/ΥΦΕΘΑ,  αντί εκπόνησης μελέτης,  απέστειλε ΑΠΟΡΡΗΤΟ έγγραφο προς το ΜΤΣ, με το οποίο διατάσσει την άμεση εκκένωση των χώρων ισογείου, ημιορόφου και επιπλέον του ισογείου καταστήματος, που επρόκειτο να εκμισθωθεί επ΄ωφελεία των μερισματούχων. Επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με τον Διακλαδικό Κανονισμό Στρατιωτικής Αλληλογραφίας (ΔΚ 0-3/2005), ο χαρακτηρισμός «ΑΠΟΡΡΗΤΟ» δίδεται σε υλικό και πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, είναι δυνατό να προκαλέσουν ζημιές στην Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και στα ζωτικά της συμφέροντα.

δ. Με το πρόσχημα της διαφύλαξης του «Απορρήτου» ο Πρόεδρος του ΜΤΣ, όχι μόνο αρνήθηκε να ενημερώσει λεπτομερώς το ΔΣ/ΜΤΣ κατά τη συνεδρίαση της 25ης Απριλίου 2024, για το περιεχόμενο του φερομένου προσχηματικά ως απορρήτου εγγράφου, με φερόμενο εκδότη το ΣΓ/ΥΦΕΘΑ, αλλά ακόμη χειρότερα, καταργώντας πλήρως στην πράξη τη λειτουργία του ΔΣ και αντιποιούμενος ο ίδιος των αρμοδιοτήτων του τελευταίου στο σοβαρότατο και κρίσιμο θέμα της διαχείρισης της περιουσίας του Ταμείου, φέρεται, ότι έχει δώσει μία αγνώστου περιεχομένου απάντηση στον κ. ΥΦΕΘΑ, ο ίδιος προσωπικά και για μία ακόμη φορά εν αγνοία του ΔΣ / ΜΤΣ.

ε. Στις 30 Απρ 24, ο εκπρόσωπος της ΕΑΑΣ στο ΔΣ/ΜΤΣ και Πρόεδρος της ΕΑΑΣ, απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ/ΜΤΣ, με το οποίο καταδικάζει την πρακτική του Προέδρου του ΜΤΣ, δηλαδή ότι:

                   1/ Ουδόλως προκύπτει από οιαδήποτε διάταξη, ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ/ΜΤΣ έχει δικαίωμα να αποκρύπτει έγγραφα από το ΔΣ, ιδίως όταν αυτά ανάγονται στον τομέα της διαχείρισης της περιουσίας του Ταμείου και ακόμη χειρότερα να απαντά ο ίδιος, ερήμην του ΔΣ.

                  2/ Στην προκειμένη περίπτωση ο Πρόεδρος του ΜΤΣ διεκδικεί και
ενσαρκώνει έναν ρόλο που δεν του ανήκει και βλάπτει τη λειτουργία της Διοίκησης του Μετοχικού Ταμείου Στρατού κατά τους όρους του άρθρου 13 παρ. 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (Ν.2690/1999), προβαίνοντας σε άσκηση αρμοδιοτήτων, οι οποίες δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία του.          

          στ. Στο ίδιο ηλεκτρονικό μήνυμά του ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ, θέτει τα μέλη του ΔΣ/ΜΤΣ προ των ευθυνών τους, επισημαίνοντας τα εξής:

                    1/ Το ΔΣ/ΜΤΣ είχε και έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να
μην ενδώσει σε οποιαδήποτε διαθετική και διαχειριστική της περιουσίας του προτροπή, από οπουδήποτε και εάν προέρχεται, εφόσον θίγονται τα συμφέροντα του Ταμείου και των μελών του.

                    2/ Δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί, ότι ο όρος εποπτεία του ΝΠΔΔ ΜΤΣ από τον κ. ΥΕΘΑ, περιορίζεται μόνον στον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων του και όχι στη διαχείριση της περιουσίας του, πολύ δε περισσότερο όταν τίθεται ζήτημα πιθανής μείωσης – απαξίωσης της περιουσίας του Ταμείου.

          ζ. Τέλος, με το ηλεκτρονικό μήνυμά του ζητάει χορήγηση αντιγράφου του εκδοθέντος από το ΣΓ/ΥΦΕΘΑ εγγράφου, καθώς και της απαντήσεως που έτυχε αυτό από τον Πρόεδρο του ΜΤΣ, με την προϋπόθεση ότι δεν περιέχει πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, είναι δυνατό να προκαλέσουν ζημιές στην Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και στα ζωτικά της συμφέροντα.

ΕΑΑΣ/Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων