18 Ιουλίου 2016

Οι γίγαντες της ιδιωτικής ασφάλειας (MD staff)




Η έννοια του μισθοφόρου είναι φορτισμένη αρνητικά και οι ίδιοι δεν θέλουν να τη χρησιμοποιούν. Συστήνονται ως «σύμβουλοι σε θέματα ασφάλειας» ή «στελέχη εταιρειών παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών». Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, αλλά η ουσία της αποστολής παραμένει η ίδια και μετά το 2001 και την επίσημη έναρξη του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία, ο κλάδος παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη. Επαγγελματίες με υψηλή εκπαίδευση και τυχοδιώκτες που αναζητούν την περιπέτεια και το κέρδος, επιχειρούν μαζί στα πιο επικίνδυνα σημεία του πλανήτη.

Στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ο εχθρός δεν έχει πατρίδα, οι τακτικές και οι μέθοδοί του αδιαφορούν για τις διεθνείς συνθήκες και τη νομιμότητα. Οι κυβερνήσεις θέλουν αποτελέσματα, αλλά δεν θέλουν να γνωρίζουν λεπτομέρειες. Ο μύθος που συνοδεύει τους ιδιωτικούς στρατούς καλύπτει τα πάντα: από την προστασία διπλωματικών αποστολών και βαθύπλουτων επιχειρηματιών, ως τις «μαύρες» αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Η κοινή γνώμη μοιάζει να έχει υιοθετήσει γι’αυτούς τους ανθρώπους, την εικόνα του αδίστακτου τυχοδιώκτη και συχνά εγκληματία- κυρίως μέσα από την οπτική του κινηματογράφου και της λογοτεχνίας. Αυτή η εικόνα είναι συνήθως στρεβλή και εστιάζει σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Πολεμώντας στους πολέμους κάποιου άλλου, ή προστατεύοντας ευαίσθητους στόχους, οι ιδιωτικές εταιρείες γνωρίζουν άνθηση παγκοσμίως και η προσφορά εργασίας καλύπτεται άμεσα από τη ζήτηση. Ριψοκίνδυνοι επαγγελματίες, αναλαμβάνουν αποστολές σε όλα τα καυτά σημεία του πλανήτη, με αμοιβές που φτάνουν και τα 1.500$ την ημέρα. Οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας γιγαντώνονται και αποκτούν μαζί με τα συμβόλαια, νέες αρμοδιότητες και αυξημένο ρόλο στα πεδία των συγκρούσεων. Ας δούμε τις μεγαλύτερες.

G4S
Με παρουσία σε περισσότερες από 125 χώρες και ορισμένα από τα πλέον επικίνδυνα σημεία του πλανήτη σε Αφρική και Λατινική Αμερική, η G4S με τους 625.000 εργαζόμενους είναι σίγουρα ο κολοσσός στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλειας. Πέρα από τις χρηματαποστολές, φύλαξη αεροδρομίων, πρεσβειών κλπ,  η G4S προσφέρει τις υπηρεσίες της σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που χρειάζονται βαριά οπλισμένους φρουρούς, καθώς και σε κυβερνήσεις καθαρίζοντας ναρκοπέδια, εκπαιδεύοντας προσωπικό. Η παρουσία της σε σημεία έντασης είναι σημαντική. Το 2008 απορρόφησε την Armorgroup, μια σημαντική εταιρεία του χώρου με 9.000 καλά εκπαιδευμένους φρουρούς. Η Armorgroup συνόδευσε τα μισά φορτία με τροφοδοσίες στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της αμερικανικής παρουσίας.

Unity Resources Group
Στρατολογώντας βετεράνους από Αυστραλία, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, η Unity Resources Group είναι περισσότερο γνωστή από τη φύλαξη της πρεσβείας της Αυστραλίας στη Βαγδάτη. Η παρουσία της στο Ιράκ άρχισε να μεγαλώνει μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Η Αυστραλιανή εταιρεία με προσωπικό  1.200 ανδρών, δραστηριοποιείται επίσης σε Αφρική, Κεντρική Ασία και Ευρώπη.  Στο Λίβανο είχε βοηθήσει στην ασφάλεια των βουλευτικών εκλογών.

Academi
Ο πιο γνωστός ιδιωτικός στρατός, η διαβόητη Blackwater που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Xe Services, σήμερα λειτουργεί ως Academi. Διαθέτει τις πιο σύγχρονες ιδιωτικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης στον κόσμο, σε μια έκταση 7.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Καρολίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Blackwater διέθετε το 2007 20.000 εκπαιδευμένους στρατιώτες, 20 αεροσκάφη, ένα στόλο από τεθωρακισμένα οχήματα και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δύναμης έχει σταλεί σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Η Academi είχε αναλάβει την προστασία των δρόμων της Νέας Ορλεάνης μετά τον τυφώνα Κατρίνα. Έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις καταπολέμησης των καρτέλ ναρκωτικών.

Erinys
Με ιδιαίτερη παρουσία στην Αφρική και συμβόλαια ασφάλειας πλουτοπαραγωγικών πηγών στο Κονγκό, η Erinys δραστηριοποιήθηκε φυσικά και στο Ιράκ. Έχοντας αναλάβει τη φύλαξη 282 κρίσιμων ενεργειακών υποδομών και αγωγών στη χώρα, διέθεσε 16.000 φρουρούς της, στη μεγαλύτερη έως σήμερα αποστολή της.

Asia Security Group
Με έδρα την Καμπούλ, η Asia Security Group έχει ισχυρή παρουσία στο Αφγανιστάν με προσωπικό 600 ανδρών. Στο παρελθόν ανήκε στον πρώτο ξάδελφο του προέδρου Καρζάϊ, Χασμάτ. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει αναθέσει συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων στην Asia Security Group για την προστασία των νηοπομπών με την τροφοδοσία των συμμάχων στο νότο.

DynCorp
Με έδρα τη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών, η DynCorp με 10.000 εκπαιδευμένους στρατιώτες και 3,5 δισ.$ έσοδα, δραστηριοποιείται σε Αφρική, Ανατολική Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Η εταιρεία έχτισε τη φήμη της πολεμώντας Κολομβιανούς αντάρτες. Συμμετέχει σε επιχειρήσεις καταπολέμησης των καρτέλ ναρκωτικών. Στο παρελθόν ανέλαβε αποστολές αφοπλισμού ανταρτών σε Σομαλία, Λιβερία και το Νότιο Σουδάν. Η DynCorp είναι μια από τις οκτώ ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, που επιλέχθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να παραμείνουν στο Ιράκ, και να αντικαταστήσουν τον  αμερικανικό στρατό μετά την απόσυρσή του.

Triple Canopy
Ένας καλά εκπαιδευμένος ιδιωτικός στρατός στη ζούγκλα της Αφρικής, με 4.500 στρατιώτες κυρίως από το Περού και την Ουγκάντα, αποτελεί το προσωπικό της Triple Canopy. Στην Αϊτή φυλάσσει την πρεσβεία των ΗΠΑ και στο Ισραήλ τους αμερικανούς διπλωμάτες. Στο Ιράκ έχει συμβόλαια ύψους 1,5 δισ. $ και είναι επίσης μια από τις οκτώ επιλογές της αμερικανικής κυβέρνησης.

Aegis Defense Services
Παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας σε αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, ιδιώτες, πετρελαϊκές εταιρείες και την Αμερικανική κυβέρνηση, κυρίως στο Ιράκ. Η Aegis Defense Services έχει επίσης παρουσία στο Αφγανιστάν και το Μπαχρέιν, προσφέροντας παράλληλα υπηρεσίες διαχείρισης και αντιμετώπισης κρίσεων, εκτίμησης κινδύνου. Έχει 5.000 άτομα προσωπικό.

Defion Internacional
Με έδρα το Περού και γραφεία σε Ντουμπάι, Ιράκ, Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα, η Defion Internacional στρατολογεί και εκπαιδεύει προσωπικό από όλη τη Λατινική Αμερική σε όλες τις ειδικότητες: σωματοφύλακες, οδηγοί, φρουροί, στρατιώτες. Η εταιρεία αναλαμβάνει συμβόλαια σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.