10 Μαρτίου 2017

Νομική Άποψη για την Απόφαση 244/2017 της Ολομέλειας του ΣτΕ

Αλιεύσαμε από το  Papaparisis' blog :

"Προκειμένου να ενημερωθούν υπεύθυνα οι αναγνώστες του Papaparisis' blog, επί της πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίουπου αφορά και στα εν αποστρατεία στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ, ζητήσαμε τη βοήθεια του δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω, και Συμβουλίω της Επικρατείας, πρώην Προέδρου Στρατοδικείου Λάρισας, Αθανασίου Γεωργακάκη*.  


Ερώτηση: Κύριε Γεωργακάκη πείτε μας τι αναγράφει η καθαρογραμμένη απόφαση 244/2017 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Απάντηση: Χθες έγινε γνωστό το πλήρες περιεχόμενο της υπ’ αριθμ. 244/2017 απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με το οποίο κρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ως αντισυνταγματική η κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης του Ν.3865/2010, με το σκεπτικό ότι τελικός αποδέκτης των εισφορών δεν είναι το Δημόσιο, από το οποίο συνταξιοδοτούνται οι δημόσιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι, αλλά οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που δεν υπάγονται στο Δημόσιο και από τους οποίους δεν έχουν απολαβές οι συνταξιούχοι του Δημοσίου.  

Ερώτηση: Η απόφαση μπορούμε να πούμε ότι είναι άμεσα εκτελεστή; Απάντηση: Θα μπορούσε, κατ’ αρχήν, να υποστηρίξει κανείς ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να εφαρμοσθεί, τουλάχιστον για το μέλλον (από 9-2-2017 και μετά) έναντι πάντων (όπως έπρεπε άλλωστε να εφαρμοστεί και η απόφαση του ΣτΕ). Ωστόσο στην πράξη δεν αναμένεται ως πιθανό κάτι τέτοιο. Με αυτό το δεδομένο η υποβολή σχετικής αίτησης με την οποία να ζητείται η συμμόρφωση προς όσα το Ε. Σ. αποφάσισε θα έχει χαρακτήρα οχλήσεως της Διοίκησης, χωρίς άλλο έννομο αποτέλεσμα.  

Ερώτηση: Με προλάβατε. Άρα η υποβολή αίτησης δεν έχει κάποιο νόημα. Τι θα γίνει όμως με τα αχρεωστήτως παρακρατηθέντα ποσά; Μπορούμε να τα διεκδικήσουμε αναδρομικά; Απάντηση: Η ίδια ως άνω απόφαση απεφάνθη περαιτέρω ότι οι τυχόν απαιτήσεις για επιστροφή των αχρεωστήτως παρακρατηθέντων ποσών της εισφοράς αυτής [εκτός από αυτούς που ήδη έχουν ασκήσει κατά το παρελθόν κάποιο ένδικο μέσο (αγωγή - ένσταση)], αρχίζουν από την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης, ήτοι την 9-2-2017.  

Ερώτηση: Δηλαδή όποιος δεν έκανε αγωγή ή ένσταση δεν μπορεί να διεκδικήσει αναδρομικά; Απάντηση: Δυστυχώς, ανεξάρτητα από την αμφισβήτηση, που προβλήθηκε από ισχυρή μειοψηφία των Συμβούλων, σχετικά με το κατά πόσο συνάδει η άποψη αυτή με συνταγματικές διατάξεις, στην πράξη αυτό σημαίνει ότι νέες αγωγές πού θα αναφέρονται σε χρόνο πριν την 9-2-2017 δεν θα γίνουν δεκτές από το Ελεγκτικό Συνέδριο (άσχετα εάν θα μπορούσαν να αναζητηθούν ενδεχομένως σε επίπεδο Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Έτσι η τυχόν άσκηση αγωγής για επιστροφή των παρακρατηθέντων εισφορών θα πρέπει να αναφέρεται σε χρόνο μετά την 9-2-2017 αλλά πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την ημερομηνία αυτή, ώστε αφ’ ενός να συγκεντρωθεί ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό προς διεκδίκηση, χωρίς ωστόσο να αρχίσει σταδιακά κατά μήνα η παραγραφή των παλαιοτέρων απαιτήσεων.  

Ερώτηση: Δηλαδή στις αρχές Φεβρουαρίου 2019 θα πρέπει να γίνει αγωγή και να ζητηθούν τα αναδρομικά από 9-2-2017 μέχρι 9-2-2019 σε περίπτωση που δεν εφαρμοσθεί η απόφαση από την κυβέρνηση. Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο; Απάντηση: Η υπ’ αριθμ. 244/2017 απόφαση αναφέρεται αποκλειστικά στην εισφορά αλληλεγγύης του Ν.3865/2010, που επιβλήθηκε σε όλους τους συνταξιούχους. Ωστόσο επειδή συντρέχουν οι ίδιοι νομικοί λόγοι για επιστροφή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του Ν.4002/2011 (για όσους συν/χους δεν είχαν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας) είναι αυτονόητο ότι μπορεί να αναζητηθεί συγχρόνως και το ποσό που αναλογεί σε αυτή.

Κύριε Γεωργακάκη, σας ευχαριστούμε θερμά... 


(*) Tο δικηγορικό γραφείο «Αθαν. Γεωργακάκης και Συνεργάτες», παρέχει ολοκληρωμένες νομικές υπηρεσίες σε όλη των χώρα σε θέματα Ποινικού, Διοικητικού και Αστικού δικαίου, ενώ εξειδικεύεται σε θέματα που αφορούν στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Διεύθυνση: ΦΡΙΞΟΥ 11, ΛΑΡΙΣΑ-41222 
Τηλέφωνα: 2410-250921, 2410-253520 
φαξ: 2410-538784 
email: a.georgakakis@hotmail.com
κιν. 6945858024."
~~~
~~~
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Αντγου εα Κων. Κωνσταντάρα:
Η ως άνω επιστημονική άποψη του κ. Γεωργακάκη, δεν επιδέχεται παρερμηνείας.
Ενδεδειγμένες ενέργειες είναι:
  • Μέχρι τις αρχές Φεβ 2019 αναμονή για ενέργειες του Κράτους.
  • Σε άλλη περίπτωση, άσκηση αγωγής από τώρα μέχρι την 9η Φεβρουαρίου 2019. Μετά την ημερομηνία αυτή, για κάθε μήνα καθυστέρησης θα παραγράφεται ένας μήνας διεκδικουμένων (το σύνολο της διεκδίκησης δεν μπορεί να υπερβεί τους 24 μήνες).
Για "υπερεξασφάλιση", ως απλή "όχληση" προς τη Διοίκηση, χωρίς ελπίδες ανταπόκρισης από πλευράς της, μπορούμε να υποβάλλουμε αιτήσεις προς το ΓΛΚ. Έντυπα αιτήσεων θα διατίθενται από 20 Μαρτίου 2017 το αργότερο, στον παρόντα Ιστότοπο και τα Γραφεία του Παραρτήματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.