27 Απριλίου 2017

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΑΑΣ

Δημοσίευμα Focus: Στην Ελλάδα οι φτωχοί πληρώνουν τις μεταρρυθμίσεις


«Μόνον οι φτωχοί πληρώνουν για μεταρρυθμίσεις- Φορολογική αμνηστία και επιπλέον σύνταξη: οι ελίτ της Ελλάδας μπορούν ακόμη να σωρεύουν αφορολόγητο χρήμα». Αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα του περιοδικού FOCUS:
Ο αριστερός π/θ της Ελλάδας Αλ. Τσίπρας σκόπευε να καλέσει επιτέλους τους εύπορους της Ελλάδας να προσέλθουν στο ταμείο. Αυτό ήλπιζαν οι ψηφοφόροι του. Όμως ο Τσίπρας δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις του. Τα δώρα των συντάξεων και οι φορολογικές ελαφρύνσεις πήγαν κυρίως σε πλουσίους.
Στο μέλλον οι Έλληνες, ακόμη και με μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 450 ευρώ περίπου, θα καλούνται να πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Μόνο για τα ψηλά εισοδήματα δεν αυξάνει η επιβάρυνση- το αντίθετο. Υπό τον αριστερό π/θ Αλ. Τσίπρα οι υπερπλούσιοι της Ελλάδας ωφελούνται ακόμη και από μία φορολογική αμνηστία- κι από ένα δώρο Χριστουγέννων, το οποίο στην πραγματικότητα είχε σχεδιαστεί για τους φτωχούς.
Για τους Έλληνες συνταξιούχους, το ότι με τα νέα μέτρα λιτότητας του π/θ Αλ. Τσίπρα τους κόβουν έως και μιάμιση σύνταξη, πρέπει να μοιάζει σαν κοροϊδία. Την ίδια στιγμή, από το συπληρωματικο επίδομα που παρουσιάστηκε ως δέκατη τρίτη σύνταξη, επωφελήθηκαν αποδεδειγμένα πολλοί πλούσιοι.
Δύο βουλευτές από το κυβερνητικό κόμμα εμφανίστηκαν τον Μάρτιο να έχουν εισπράξει, πέρα από την παχυλή βουλευτική τους αποζημίωση, και το έκτακτο επίδομα που στην πραγματικότητα αφορούσε τους συνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 800 ευρώ. 
Στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι και βουλευτές της αντιπολίτευσης εισέπραξαν την επιπλέον σύνταξη. 
Την εισφορά έλαβαν επίσης ο Υπουργός προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, καθώς και ο διευθυντής του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Για τον λόγο που έγινε αυτό η κυβέρνηση είχε ταχέως έτοιμη μια εξήγηση. Οι συγκεκριμένοι πολιτικοί και δημόσιοι αξιωματούχοι είναι συνταξιούχοι. Στο πρόγραμμα για την πληρωμή των επιδομάτων δεν είχε ληφθεί υπόψη το ότι εκτός από συντάξεις μπορεί να υπάρχουν έσοδα κι από άλλες πηγές, όπως π.χ. έσοδα από κεφάλαια, βουλευτικές αποζημιώσεις ή μισθοί για παροχή υπηρεσιών σε άλλα κυβερνητικά πόστα. Αντιθέτως αυτοί που πραγματικά είχαν ανάγκη δεν συμπεριλήφθηκαν στο δώρο Χριστουγέννων, με το οποίο ο Τσίπρας πέτυχε μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη.
Τα βάρη της φορολογίας ακίνητης περιουσίας έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε μία από τις ακριβότερες χώρες σ’ ό,τι αφορά την ιδιοκατοίκηση. Οι φόροι είναι υψηλότεροι απ’ ότι στη Γερμανία. Εξ ου και οι τιμές των κατοικιών σημειώνουν μεγάλη πτώση, κάτι που εκμεταλλεύονται ολοένα και περισσότεροι πλούσιοι αλλοδαποί, μη προερχόμενοι από κράτη της Ε.Ε. Το έτος 2016 αγόρασαν συνολικά στην Ελλάδα ακίνητα για πάνω από 250 εκατ. ευρώ. Το 2015 το αντίστοιχο ποσό ήταν μόλις 186 εκατ. ευρώ. Πολλοί Έλληνες δεν είναι σε θέση να πληρώνουν πια τις δόσεις των δανείων τους και τους φόρους για τα διαμερίσματά τους και κινδυνεύουν με κατασχέσεις. Ο Τσίπρας τους είχε υποσχεθεί ότι “καμία κατοικία δε θα περνούσε στα χέρια των τραπεζιτών”. Τώρα εισήγαγε τους πλειστηριασμούς- εξπρές για οφειλέτες.

Αντιθέτως, επιχειρηματίες μπορούν να ελπίζουν σε έκπτωση στα χρέη τους. Ένα νέο νομοθέτημα προβλέπει μάλιστα διαγραφή χρεών, κάτι που παλαιότερα εφαρμοζόταν σιωπηρά για υπερπλούσιους φορολογικούς οφειλέτες.
Επιχειρηματίες μπορούν να ελπίζουν, βάσει μιας νέας τροπολογίας σε διαγραφή του μισού των φορολογικών χρεών τους. Αυτό αφορά και τον φόρο προστιθέμενης αξίας. (…) 
Τα δισεκατομμύρια που θα λείψουν στο τέλος από τα κρατικά ταμεία λόγω αυτής της έκπτωσης θα αναζητηθούν από μικροοφειλέτες, από συνταξιούχους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. 

Μελλοντικά Έλληνες με μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 450 ευρώ μεικτά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος. Το μέτρο αυτό πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα. (…) Η μεγαλύτερη επιβάρυνση αφορά ετήσια εισοδήματα ύψους 9.000 ευρώ, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν 480 ευρώ τον χρόνο. 
Προς αντίστοιχη κατεύθυνση κινείται και η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Τα μέτρα λιτότητας έχουν προκαλέσει από το 2010 και μετά σημαντικές περικοπές στις συντάξεις. (…) Με την νέα περικοπή οι Έλληνες συνταξιούχοι, πουν δεν έχουν καμία πρόσβαση στην αγορά εργασίας, θα επιβαρυνθούν με απώλειες στο εισόδημά τους που φτάνουν έως και το 65%. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να εκπληρώνουν στο ακέραιο λοιπές υποχρεώσεις του και τραπεζικά δάνεια. Στην αναπηρική σύνταξη η αναμενόμενη μείωση θα φτάσει το 35%.
Από τις νέες περικοπές των συντάξεων πλήττονται περίπου 900.000 άτομα. Παράλληλα με τις περικοπές στις συντάξεις, όμως, αυξάνονται οι δαπάνες για την υγεία λόγω των μεταρρυθμίσεων στην ιατροφαρμακευτική ασφάλιση.

Εκατομμύρια πολιτών δεν είναι σε θέση να πληρώνουν τις νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Στατιστικά στοιχεία κάνουν λόγο για αδυναμία του 40% των πελατών της ΔΕΗ να καλύψουν τις υποχρώσεις τους. Καρκινοπαθείς υποχρεώνονται να μεταβαίνουν για θεραπεία στην Τουρκία. Μπορεί ο Erdogan να έχει βλάψει τόσο τον τουρισμό της Τουρκίας, ωστόσο ο ιατρικός τουρισμός από την Ελλάδα διαρκώς αυξάνει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.