16 Οκτωβρίου 2018

Ενημέρωση από τον Οικονομικό Σύμβουλο Συντονιστικού 3 ΕΑΑ κ.Αντωνιάδη Ιωάννη

1) Με τις αποφάσεις του ΣτΕ 2287-2090/2015 δόθηκε η δυνατότητα παραπομπής υποθέσεων ατομικών αγωγών εις βάρος της Δημόσιας Διοίκησης, αναφορικά με τα θέματα των συνεχών (μνημονιακών) μειώσεων συντάξεων, επικουρικών αποδοχών και κατάργησης Δώρων επιδομάτων αδείας. Παράλληλα είχε κριθεί κατά πλειοψηφία από τους δικαστές του Ανώτατου Ακυρωτικού ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες με την ΕΣΔΑ οι περικοπές που έλαβαν χώρα τόσο στις κύριες (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) όσο και στις επικουρικές συντάξεις (ΕΤΕΑ) αλλά και στα Δώρα και τα επιδόματα αδείας, χωρίς όμως η διαγνωσθείσα αντισυνταγματικότητα να έχει αναδρομικό χαρακτήρα και να είναι στην κρίση του κάθε φυσικού προσώπου – συνταξιούχου, εάν θα προβεί σε άσκηση αγωγής για αναδρομική διεκδίκηση των χρηματικών περικοπών.

2) Με σχετική δικαστική απόφαση (υπ’ αριθμόν 3037/2018) από το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δικαιώθηκε ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ Οδυσσέας Τσολογιάννης, για επιστροφή Δώρων και μειώσεων ύψους 11.184,57 ευρώ που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, χρονικά όμως, έως την ισχύ του ν.4387/2016. 

3) Η Δημόσια Διοίκηση άσκησε 2 εφέσεις επί της συγκεκριμένης απόφασης-δικαίωσης. 

4) Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης δεν υπεισέρχεται στην οριστική επαναχορήγηση των Δώρων, από εδώ και πέρα, αλλά μόνον στα αναδρομικά. Και αυτό γιατί θα πρέπει να επανακριθεί σε ανώτατο βαθμό αν οι εν λόγω περικοπές είναι συνταγματικές ή όχι και με τους νόμους που επακολούθησαν με το τρίτο Μνημόνιο που υπογράφηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή στις 14 Αυγούστου του 2015 με το νόμο 4336/2015. Η καρδιά του τρίτου Μνημονίου είναι ο ν. 4387/2016 και το νέο σύστημα υπολογισμού νέων και επανυπολογισμού παλαιών συντάξεων, χωρίς την προσθήκη των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους, καθότι οι παροχές αυτές είχαν καταργηθεί με τους νόμους 4093 και 4051 του 2012. 

5) Από τη στιγμή που τα δικαστήρια επαναφέρουν τις παροχές αυτές για το διάστημα από την κατάργησή τους μέχρι την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, όπως προβλέπει και η πρώτη απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχο της Θεσσαλονίκης, αυτό που θα κρίνει αν θα πρέπει να καταβάλλονται κανονικά τα Δώρα στις συντάξεις είναι η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το αν είναι συνταγματικές ή αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις συντάξεις που επέφερε μετά το τρίτο Μνημόνιο ο νόμος 4387/2016 (τις κανονιστικές αποφάσεις του συγκεκριμένου νόμου, τις έχουν προσβάλει και οι 3 Ε.Α.Α.). 

6) Ούτε το ΣτΕ , ούτε καν οι αποφάσεις δικαίωσης Διοικητικών Δικαστηρίων, δεν έχουν ΚΑΘΟΛΙΚΟ χαρακτήρα και μόνο η Δημόσια Διοίκηση, μπορεί να νομοθετήσει για να λάβει το σύνολο των Συνταξιούχων, αναδρομικά κομμένων Δώρων και Επιδομάτων Αδειών. 

7) Για όσους σκέφτονται ή σκοπεύουν να κινηθούν με ατομικές αγωγές στο μέλλον και προκειμένου να παραταθεί κατά ένα 6μηνο η αξίωση αυτή (καθόν αρχίζει να μετρά χρόνος-μήνες παραγραφής) υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης στο Ν.Σ.Κ., αίτησης διακοπής παραγραφής και ο αριθμός πρωτοκόλλησης αυτής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια εφόσον ο αιτών, προχωρήσει σε ένδικα μέσα... 

8) Καμμιά αίτηση είτε στον ΕΦΚΑ είτε στο ΝΣΚ είτε στα ασφαλιστικά Ταμεία (τέως) δεν γεννά αυτόματα το δικαίωμα χορήγησης του συνόλου των αναδρομικών αυτών... Για αυτό τον λόγο και δεν προβλέπεται καν να απαντηθούν, παρά μόνον να πρωτοκολληθούν.

9) Αναδρομικά μέχρι την ισχύ των ανωτέρω αποφάσεων του Ανώτατου Ακυρωτικού (ΣτΕ) και του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου (ΕλΣυν) της χώρας, μπορούν να διεκδικήσουν μόνο όσοι είχαν προσφύγει έως μέχρι τη δημοσίευση των αποφάσεων αυτών. Οι υπόλοιποι δικαιούνται να διεκδικήσουν τα αναδρομικά μόνο για το χρονικό διάστημα μετά τη δημοσίευση της απόφασης, καθώς και να ζητήσουν την αναπροσαρμογή των συντάξεων ή μισθών τους για το μέλλον («ex nunc») από την ημερομηνία δηλαδή της δημοσίευσης της απόφασης και μετά και χρονικά για το διάστημα που δεν θα έχει επέλθει παραγραφή της αξίωσης προς το Δημόσιο...

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.