Από το Νάσο Χατζητσάκο
Η «κόντρα» Βρούτση και Αχτσιόγλου για τις «χρυσές» συντάξεις των 24.000 ευρώ επιβεβαιώνει τα ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», βάσει των καταγγελιών του ειδικευμένου στο Ασφαλιστικό μέλους του ΚΕΠΕΑ Κώστα Νικολάου για λανθασμένη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου σε βάρος 2.000.000 «παλαιών» συνταξιούχων, με απώλειες 1.250 ευρώ τον χρόνο, κατά μέσο όρο, για τον καθέναν.
Η διαμάχη ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, στην προκάτοχό του Εφη Αχτσιόγλου και στον πρώην υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο άρχισε πριν από δύο ημέρες, όταν ο Γιάννης Βρούτσης αποκάλυψε ότι λόγω μη ύπαρξης «πλαφόν» ήταν έτοιμες να εκδοθούν συντάξεις των 10.000, 20.000 και 24.000 ευρώ.
Η κυρία Αχτσιόγλου το επιβεβαίωσε αναφέροντας:
«Για όσους ασφαλίζονταν με τα παλαιά καθεστώτα (προ ν. 4387/16) αλλά αιτήθηκαν συνταξιοδότηση μετά, ακριβώς επειδή το παλαιό σύστημα για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων δεν προέβλεπε ανώτατα όρια εισφορών, δεν προέκυπταν και ανώτατα όρια συντάξεων».
Πρόσθεσε δε ότι είχε δρομολογηθεί νομοθετική ρύθμιση (έθετε ανώτατο όριο σύνταξης το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης), όμως δεν ολοκληρώθηκε λόγω των πρόωρων εκλογών, ενώ στον ΕΦΚΑ είχε δοθεί εντολή να μην αποδοθούν αυτές οι συντάξεις.
Καταγγελία
Το βασικό θέμα το οποίο προκύπτει για τους «παλαιούς» συνταξιούχους είναι ότι επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του κ. Νικολάου, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια υποστηρίζει ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν εφαρμόστηκε ορθά και έτσι περίπου 2.000.000 «παλαιοί» συνταξιούχοι (πριν από τον ν. 4387/16) «μετρούν», κατά μέσο όρο, απώλειες 1.250 ευρώ τον χρόνο.
Συγκεκριμένα, για να είχε εφαρμοστεί σωστά ο νόμος Κατρούγκαλου για τις «παλαιές» συντάξεις, η προηγούμενη κυβέρνηση έπρεπε, κατά τον κ. Νικολάου, να είχε προβεί στις εξής ενέργειες:
1) Από τον Ιούλιο 2015, οπότε έγιναν γνωστές οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (κρίθηκαν αντισυνταγματικοί οι νόμοι του 2012), έπρεπε να είχε επαναφέρει τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, μεικτά, στα προ των περικοπών του 2012 επίπεδα και
2) στον επανυπολογισμό τους έπρεπε να είχαν ληφθεί υπόψη οι προσαυξήσεις για όσους κατέβαλλαν αυξημένες εισφορές (για παράδειγμα, όσοι ήταν στα βαρέα ή είχαν παράλληλη ασφάλιση ή ήταν σε τράπεζες και ΔΕΚΟ ή έπαιρναν 13ο και 14ο μισθό).
Όμως, στην πράξη τίποτε δεν έγινε. Ετσι, όσοι έπρεπε να δουν αυξημένες τις «παλαιές» συντάξεις τους μετά τον επανυπολογισμό δεν είχαν καμία διαφορά.
Αντίθετα, αρκετές «νέες» συντάξεις, επειδή για το τελικό ποσό τους λήφθηκαν υπόψη οι προσαυξήσεις, ήταν από περίπου 100 έως και 300 ευρώ αυξημένες, σε σχέση με αυτές που λαμβάνουν «παλαιοί» συνταξιούχοι (με τα ίδια χρόνια ασφάλισης και εισφορές).
Για τον ίδιο λόγο -και εξαιτίας μη ύπαρξης «πλαφόν»- προέκυψαν οι «χρυσές συντάξεις» των 24.000 ευρώ, για ελάχιστους φυσικά εργαζομένους (πιθανότατα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.