19 Μαΐου 2021

ΟΙ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ Β’ ΠΠ

Παραθέτω πολύ συνοπτικά τις κυριώτερες (όχι όλες) τις Διασκέψεις κορυφής των Συμμάχων του Β' ΠΠ/ Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, που καθόρισαν το αποτέλεσμα του τρομερού αυτού πολέμου και συνακόλουθα την Παγκόσμια Τάξη που προέκυψε ως αποτέλεσμα της νίκης των Συμμάχων.

Οι τίτλοι των διασκέψεων και οι λέξεις/φράσεις με κυανή γραφή, αποτελούν συνδέσμους σε ιστοτόπους με εκτενέστερες πληροφορίες(κλικ για να δείτε περισσότερα).

1. ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ, ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΥΤΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

 Βρετανοί:

- Μείωση Γερμανικής πίεσης και μεταφορά επιχειρήσεων μακριά από το νησί.

- Ναυτικός έλεγχος Μεσογείου.

- Απόβαση στην Ιταλία («μαλακό υπογάστριο Ευρώπης») με εμπλοκή της Τουρκίας.👈

 Σοβιετικοί:

- Μείωση Γερμανικής πίεσης και άνοιγμα Δυτικού Μετώπου.

- Αποφυγή επανόδου Βρετανών στα Βαλκάνια/Μαύρη Θάλασσα.

- Διατήρηση ανοικτών των Στενών.

Αμερικανοί:

- Πλήρης επικράτηση επί Γερμανίας («άνευ όρων παράδοση»)

- Εκτόπιση Βρετανών από θαλάσσια κυριαρχία.

- Κυριαρχία σε Ατλαντικό & Ειρηνικό

 

2. ΟΙ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΧΩΡΑ:

α--  RIVIERA👈



Εν πλώ σε Αμερικανικό και Βρετανικό θωρηκτά, ανοικτά της ΝΕΑΣ ΓΗΣ,  Αυγ 1941

Ρούζβελτ - Τσώρτσιλ

  • Συνομολογήθηκε η Χάρτα του Ατλαντικού.👈
  • Απόφαση για «άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας» και ίδρυση του ΟΗΕ.

 

β--  ARCADIA👈

 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΩΝ, Δεκ 1941

Ρούζβελτ – Τσώρτσιλ - Μολότωφ

  • Συμφωνήθηκε η δημιουργία Δυτικού Μετώπου, για να μειωθεί η γερμανική πίεση στο Ανατολικό.
  • Ήδη σχεδιαζόταν η Operation Sledgehammer.👈

 

γ--  SYMBOL👈

 

ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ/ Anfa Hotel (Γαλλικό Μαρόκο), 14-24 Ιαν. 1943.

Ρούζβελτ – Τσώρτσιλ – και οι Γάλλοι (ανταγωνιστές) Στρατηγοί Σαρλ ντε Γκωλ👈 και Ανρί Ζιρώ.👈

  • Η Γερμανία θα οδηγηθεί σε «bitter end» (πικρό τέλος), δηλαδή στην άνευ όρων παράδοση (Unconditional surrender) στους Συμμάχους και όχι σε κάποιον χωριστά. Το ίδιο για Ιταλία και Ιαπωνία.
  • Ο Τσώρτσιλ αντιτάχθηκε. Αργότερα διευκρίνισε ότι «άνευ όρων συνθηκολόγηση δε σημαίνει διάθεση εκδικήσεως εις βάρος του γερμανικού λαού». Τελικά ενέκρινε την παροχή ισχυρής υποστήριξης στους Αμερικανούς από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, χώρες μέλη της Κοινοπολιτείας👈, στο θέατρο επιχειρήσεων του Ειρηνικού. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα επεκτείνονταν οι βρετανικές επιχειρήσεις στη Βιρμανία με στόχο την ισχυροποίηση του Τσανγκ Κάι Σεκ👈 στην Κίνα.
  • Ως ανταπόδοση, ο Ρούζβελτ συμφώνησε στην Εισβολή των Συμμάχων στη Σικελία👈.
  • Συμφωνήθηκε, επίσης να αρχίσουν και να ενταθούν αεροπορικές επιδρομές κατά του γερμανικού εδάφους από τα βρετανικά αεροδρόμια με τη συμμετοχή και των δύο αεροποριών (RAF και USAF).
  • Η διάσκεψη αυτή ήταν η τελευταία στην οποία ο Τσώρτσιλ μπόρεσε να υπαγορεύσει τους στόχους της συμμαχικής προσπάθειας. Μετά  τη διάσκεψη αυτή, οι Αμερικανοί συνειδητοποίησαν ότι λόγω της ισχύος τους ήταν ο κύριος παράγοντας της Συμμαχίας και  άρχισαν να ενεργούν ανάλογα.

 

δ--  SEXTANT👈 (Εξάντας)

 

ΚΑΪΡΟ, 22-26 Νοε 1943

Ρούζβελτ – Τσώρτσιλ – Τσαγκ Κάι Σεκ.

  • Θα συνεχιστεί ο πόλεμος με την Ιαπωνία μέχρι την άνευ όρων παράδοσή της.
  • Οι νήσοι και τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ιαπωνία από τη Κίνα από το 1914,👈 θα επιστραφούν.
  • Η Κορέα👈 θα αποτελούσε «εν καιρώ» ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

 

 

ε--  EUREKA👈


ΤΕΧΕΡΑΝΗ, 28 Νοε - 1η Δεκ 1943.  

Τσώρτσιλ – Ρούζβελτ –Στάλιν (πρώτη φορά συναντήθηκαν οι 3 αυτοπροσώπως).

 Εμείς, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και ο Ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, συναντηθήκαμε τις τέσσερις τελευταίες ημέρες στην πρωτεύουσα του συμμάχου μας Ιράν, Τεχεράνη, και διαμορφώσαμε και επιβεβαιώσαμε την κοινή μας πολιτική.

Εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας ότι τα έθνη μας πρέπει να συνεργαστούν τόσο στον Πόλεμο όσο και στην ειρήνη που θα ακολουθήσει.

Τα επιτελεία μας παρέστησαν στις συναντήσεις στρογγυλής τραπέζης και καταστρώσαμε τα σχέδια για την καταστροφή των γερμανικών δυνάμεων. Καταλήξαμε σε πλήρη συμφωνία τόσο ως προς τους σκοπούς όσο και ως προς το συγχρονισμό των επιχειρήσεων που θα αναληφθούν από την ανατολή, τη δύση και το νότο.

Η αλληλοκατανόηση την οποία επιτύχαμε εγγυάται ότι η νίκη θα είναι δική μας.

Ως προς τη μεταπολεμική ειρήνη είμαστε βέβαιοι ότι η ομόνοιά μας θα εξασφαλίσει μια ειρήνη με διάρκεια. Αναγνωρίζουμε πλήρως την υπέρτατη ευθύνη που επωμιζόμαστε εμείς και τα Ηνωμένα Έθνη για την εγκαθίδρυση μιας ειρήνης που θα δεσπόζει της καλής θέλησης των λαϊκών μαζών του κόσμου και θα εξοβελίσει την οδύνη και τον τρόμο του πολέμου για πολλές γενεές.

Μέσω των Διπλωματικών μας συμβούλων ερευνήσαμε τα προβλήματα του μέλλοντος. Θα αναζητήσουμε τη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή όλων των εθνών, μικρών ή μεγάλων, των οποίων οι λαοί, όπως οι δικοί μας, έχουν ψυχή τε και σώματι αφιερωθεί στην εξάλειψη της σκλαβιάς και της τυρρανίας, της καταπίεσης και της καταδυνάστευσης. Θα τους καλωσορίσουμε, όποτε αποφασίσουν να συμμετάσχουν, σε μια παγκόσμια οικογένεια δημοκρατικών εθνών.

Καμία δύναμη στον κόσμο δε μπορεί να μας εμποδίσει να καταστρέψουμε τις γερμανικές στρατιές από ξηράς, τα U- boats  από θαλάσσης και τα πολεμικά εργοστάσια από αέρος. Η επίθεσή μας θα είναι αμείλικτη και επαυξανόμενη.

Από αυτές τις από καρδιάς διασκέψεις προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη την ημέρα κατά την οποία όλοι οι λαοί του κόσμου θα μπορούν να ζουν ελεύθερα, ανέγγιχτοι από την τυραννία και σύμφωνα με τις ποικίλες επιθυμίες και τη δική τους συνείδηση.

Ήλθαμε εδώ με ελπίδα και αποφασιστικότητα.

Αναχωρούμε από εδώ ως φίλοι στην πράξη, στο πνεύμα και στο σκοπό.

 Φ. Ντ. Ρούζβελτ, Ουίνστων Τσώρτσιλ, Ιωσήφ Στάλιν

 

στ--  Διάσκεψη ΓΙΑΛΤΑΣ👈

 Γιάλτα, 4 - 11 Φεβ 1945

Στάλιν – Ρούζβελτ – Τσώρτσιλ.

  • Επισημοποιήθηκε η πρόθεση δημιουργίας του ΟΗΕ.
  • Απορρίφθηκε η πρόταση των Τσώρτσιλ και Ρούσβελτ για διαμελισμό της Γερμανίας.
  • Αποφασίστηκε η εκμηδένιση του γερμανικού μιλιταρισμού και ναζισμού, για να μην μπορέσει ξανά η Γερμανία να απειλήσει την παγκόσμια ειρήνη.

 

ζ--  Διάσκεψη POTSDAM/Berlin👈

 


17 Ιουλ - 2 Αυγ 1945

Τρούμαν (ΗΠΑ) - Άττλη  (ΗΒ) – Στάλιν (ΕΣΣΔ)

  • Καθορίσθηκε ο μεταπολεμικός χάρτης της Ευρώπης. Στη Σοβιετική σφαίρα επιρροής πέρασαν η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Τσεχοσλοβακία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Γιουγκοσλαβία και η Ανατολική Γερμανία.
  • Αποφασίσθηκε η δίωξη των Ναζιστών εγκληματιών πολέμου στη Δίκη της Νυρεμβέργης.👈
  • Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την ατομική βόμβα, ύστερα από την απόρριψη του τελεσιγράφου που απεστάλη στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της διάσκεψης. Η Ιαπωνία παραδόθηκε άνευ όρων τον Σεπτέμβριο του 1945.

Πολλά απ’ όσα συμφωνήθηκαν στη διάσκεψη δεν τηρήθηκαν. Ο Κόνραντ Αντενάουερ👈 πρώτος μεταπολεμικός Καγκελάριος της Γερμανίας, γράφει (Απομνημονεύματα 1945 – 1953):

Η απόφαση της διάσκεψης του Πότσδαμ η Γερμανία να τύχει μεταχείρισης ως ενιαίας οικονομικής οντότητας αποδείχτηκε αδύνατο να εκτελεστεί. Οι νικήτριες δυνάμεις είχαν συνάψει μια συμφωνία που απαιτούσε την ομοθυμία του Συμμαχικού Συμβουλίου Ελέγχου (Allied Control Council) για κάθε απόφαση. Ωστόσο, οι τέσσερις δυνάμεις ποτέ δεν συμφώνησαν επί του προγράμματος που αφορούσε τη Γερμανία, με την ΕΣΣΔ ιδιαιτέρως να ακολουθεί τη δική της πολιτική. Αρχικά ακόμη και οι δυτικές δυνάμεις διαφωνούσαν ως προς την πολιτική που έπρεπε να ακολουθηθεί σχετικά με τη Γερμανία.

Οι τέσσερις ζώνες κατοχής απομακρύνονταν όλο και περισσότερο από οικονομικής άποψης και το οικονομικό χάος όλο και διευρυνόταν. Η οικονομική δομή της Γερμανίας απαιτούσε ανταλλαγή αγροτικών προϊόντων από την ανατολή και, σε μικρότερο βαθμό, από το νότο της χώρας, με βιομηχανικά προϊόντα από την Κοιλάδα του Ρουρ👈 και άλλες βιομηχανικές ζώνες. Η ανταλλαγή αυτή διακόπηκε με τη διαίρεση της χώρας σε τέσσερις ζώνες. Οι διοικητές κάθε ζώνης ενεργούσαν με βάση κατευθύνσεις που λάμβαναν από τις κυβερνήσεις τους και καθένας ακολουθούσε διαφορετική πολιτική σε κάθε ζώνη…

 

3. H ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ "ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ"👈


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ:
Αυτές ήταν, σύμφωνα με αυτά που έψαξα και βρήκα σε βιβλιογραφία και διαδίκτυο, οι σοβαρότερες διεργασίες του τότε, που έχουν καθορίσει τις μέρες μας.
Δεκτή κάθε συζήτηση και ιδέα, εκτός από πολιτικών κινήτρων ερμηνείες των γεγονότων. Δεν είναι αναγκαίες.

Κων. Β. Κωνσταντάρας 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.