14 Ιουνίου 2021

ΕΓΩΠΑΘΕΙΑ στην ΠΑΝΔΗΜΙΑ

 

Αλιευθέν  από τη σελίδα Facebook του Μέλους μας Anastasios Mitropoulos

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναδύθηκε στην επιφάνεια ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο επέδειξε ένα πρωτοφανή κυνισμό και αδιαφορία για την υγεία των συνανθρώπων του, συμπεριφερόμενο ανεύθυνα, χωρίς ίχνος αυτοσυστολής, ενοχής και συναισθηματικής αντίληψης όσων συμβαίνουν γύρω του, έχοντας απωλέσει την αίσθηση της αγωνίας χιλιάδων ασθενών και υγειονομικών που παλεύουν νυχθημερόν με το θάνατο, αλλά και του οδυνηρού πόνου της απώλειας της ανθρώπινης ζωής.
 
Η έλλειψη ενσυναίσθησης αυτών των ανθρώπων, ενδυναμώθηκε από την εξοικείωση με την εικόνα του θανάτου, και σε συνδυασμό με την υπάρχουσα αυταρέσκειά τους, τους οδήγησε σε μια ψευδαίσθηση «παντογνωσίας» και «παντοδυναμίας» και σε μια αλαζονική επίδειξη της ατομιστικής τους αντίληψής έναντι της δημόσιας υγείας.
 
Η απόλυτη και ισοπεδωτική αντίδρασή τους, σε όλα ανεξαιρέτως, από την αρχή της πανδημίας, αποκάλυψε μια αρρωστημένη καχυποψία έναντι των πάντων και κατ’ επέκταση, μια ολοκληρωτική άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας.
 
Και ενώ θα περίμενε κανείς, με τη σταδιακή άρση των μέτρων με τη βοήθεια του εμβολιασμού, να «αποσυρθούν» ήρεμα, δεν ικανοποιούνται ούτε από αυτό, καθώς τώρα, τα ίδια ακριβώς άτομα, αντιδρούν και στον εμβολιασμό, -τον οποίο δεν τους επιβάλει κανείς-, προσπαθώντας εμμονικά να διασπείρουν ανασφάλεια και αμφιβολίες στους υπόλοιπους.
 
Αυτό συμβαίνει επειδή μετά την άρση των μέτρων δεν αντέχουν την απαξίωση, γιατί ανατρέπεται η πεποίθησή τους ότι ξεχωρίζουν. Έχουν ανάγκη να συνεχίσουν να αντιδρούν και να επηρεάζουν, ψάχνοντας συνεχώς αφορμές για να ανατροφοδοτήσουν τον επαναστατικό τους οίστρο, το ναρκισσισμό τους και την ανάγκη τους για αυτοεπιβεβαίωση.
 
Αυτή η τυφλή και εμμονική τους αντίδραση στα πάντα ανεξαιρέτως, στα όρια του παραλόγου, δεν έχει σχέση ούτε με τη θεμιτή άσκηση κριτικής -που κάνουμε όλοι μας- σε λάθη συγκεκριμένων μέτρων διαχείρισης της πανδημίας (που είναι δεδομένα και αναπόφευκτα), ούτε και με την σιωπηλή ανασφάλεια που υπάρχει σε ένα ποσοστό της κοινωνίας για τον εμβολιασμό (που είναι κατανοητή και σεβαστή λόγω του βομβαρδισμού από αντικρουόμενες πληροφορίες), αλλά πρόκειται για μια σαρωτική αντικοινωνική αντίδραση ολοκληρωτικής μορφής, συνοδευόμενης από φανατισμό, τοξικό λόγο, επιθετικότητα, ειρωνεία, έπαρση και αλαζονεία.
 
Αυτά τα άτομα βέβαια είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς πίσω τους έχουν απλωθεί από την αρχή της πανδημίας, κάποιες οργανωμένες ομάδες επιτήδειων, επιζητώντας οφέλη, δημοσιότητα, ψήφους, πελατεία ή καριέρα, που τους χειραγωγούν, ποντάροντας στην οργή τους και στα απωθημένα τους. Αυτοί οι αδίστακτοι τους έχουν πείσει ότι είναι οι «επαναστάτες», οι «παντογνώστες», οι «ψαγμένοι», οι «υποψιασμένοι» και «θαρραλέοι» που ξεχωρίζουν από τα «ανυποψίαστα, υποταγμένα και φοβισμένα πρόβατα» των μέτρων και τα «πειραματόζωα» των εμβολίων, σπέρνοντας με μεθοδικό τρόπο στοχευμένη παραπληροφόρηση, και έχοντας ήδη οδηγήσει στον χαμό πολλούς αφελείς.
 
Η πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει. Όμως αυτό το είδος των ανθρώπων και κυρίως αυτών που τους χειραγωγούν, θα παραμείνει ανάμεσά μας, και αυτό δυστυχώς θα αποτελεί μια διαχρονική απειλή και ένα μόνιμο τοξικό κίνδυνο για την κοινωνία.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.