20 Δεκεμβρίου 2023

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΡΙΔΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ

ΠΗΓΗ: Σταράτα λόγια

Δένδιας: Για λόγους ισότιμης μεταχείρισης θεσμοθετήθηκε η αύξηση αριθμού μεριδίων στους ανώτατους διοικητικούς βαθμούς

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Με τις διατάξεις των άρθρων 28 και 29 του ν.5018/23 (Α΄25), εναρμονίστηκαν οι καταστατικές διατάξεις του ΜΤΣ, που αφορούν στα μερίσματα των μετόχων του Ταμείου που εξέρχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, με τις διατάξεις του ν.4472/2017 (Α΄74) περί του νέου μισθολογίου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Ειδικότερα, με το άρθρο 28 καθορίστηκε ο αριθμός μεριδίων ανά Μισθολογικό Κλιμάκιο (ΜΚ) του ν.4472/17, με εισαγωγή του διοικητικού βαθμού του Ταξιάρχου, που μέχρι τότε δεν προβλεπόταν ως βαθμός μερίσματος στη νομοθεσία του Ταμείου.

Προς εναρμόνιση των παροχών στους ήδη μερισματούχους στις 31 Δεκεμβρίου 2016 και για λόγους ισότιμης μεταχείρισης, με το άρθρο 29 θεσμοθετήθηκε η αύξηση του αριθμού μεριδίων στους ανώτατους διοικητικούς βαθμούς για τους αποστρατευθέντες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, προκειμένου να λαμβάνουν τον ίδιο αριθμό μεριδίων με τις αντίστοιχες περιπτώσεις δικαιούχων που κατέστησαν μερισματούχοι μεταγενέστερα από την 01 Ιανουαρίου 2017.

Επιπλέον, με την πρόβλεψη της παρ. 3 του άρθρου 29, διασφαλίστηκε ότι δεν θα καταβληθεί μικρότερο μέρισμα, καθώς και Βοήθημα Επαγγελματικής Αυτοτέλειας, σε σχέση με το καταβαλλόμενο με τις ίδιες προϋποθέσεις είτε πριν την 01 Ιανουαρίου 2017, είτε σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις αντίστοιχα.

Οι παραπάνω διατάξεις αποτελούν προϊόν διυπουργικής επιτροπής των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και Προστασίας του Πολίτη (ΥΠΠΡΟΠΟ), το οποίο εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΤΣ (ΔΣ/ΜΤΣ) και έγινε αποδεκτό από την Στρατιωτική Ιεραρχία και την Πολιτική Ηγεσία.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΔΕΝΔΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

 

ΔΕΙΤΕ Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ👈

ΣτΔ:
1. Η αντίδραση κάποιων κατωτέρων και ανωτέρων αποστράτων αξιωματικών στην εξομάλυνση των μερισμάτων του ΜΤΣ με την προσθήκη του βαθμού του Ταξιάρχου (εδώ να γίνει γνωστό ότι ο αριθμός των μεριδίων ανά βαθμό είχε καθορισθεί το 1938 επί Μεταξά και τότε δεν υπήρχε ο βαθμός του Ταξιάρχου στην ιεραρχία) με το Νόμο 5018/2023, δηλαδή με καθυστέρηση 89 ετών από την απελευθέρωση από τους Γερμανούς (οπότε ανασυγκροτήθηκε ο ΕΣ και καθιερώθηκε ο βαθμός του Ταξιάρχου) σημαίνει ότι η αποκατάσταση των  νόμιμων και λογικών, δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος στη σύγχρονη χώρα των συμπατριωτών του Αριστοτέλη.
2. Πάντα να θυμόμαστε ότι όλες και οι συντάξεις και όλα τα μερίδια, προέρχονται από τις κρατήσεις μας σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού μας βίου.
Δεν υπάρχει περίπτωση συναίνεσης στην ισοκατανομή ανίσων παρακρατήσεων.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.