19 Ιουνίου 2014

Αν ήσουν πλούσιος... (του Θανάση Μαυρίδη)

Να επιχειρήσουμε μία υπόθεση εργασίας: Αποφασίζετε να ταξιδέψετε στην Ευρώπη και σε ένα αεροδρόμιο αγοράζετε λαχείο. Το λαχείο κερδίζει και σας προσφέρει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10 εκατ. ευρώ.  Αφού συνέλθετε από το πρώτο σοκ, αρχίζετε να σκέφτεστε το μέλλον σας. Θα γυρίσετε πίσω; Κι αν ναι, μόνοι σας ή μαζί με τα λεφτά σας; Να μην σας ρωτήσουμε αν εξετάζετε το ενδεχόμενο να κάνετε κάποια δουλειά στην Ελλάδα.

Αν εμείς δεν συζητάμε ούτε για αστείο το θέμα των επενδύσεων, ποιος θα είναι εκείνος που θα αποφασίσει τελικά να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε αυτή τη χώρα; Κι αν δεν συμβεί αυτό, πως στο καλό θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη; Λένε ότι φέτος θα έχουμε ανάπτυξη 0,5% ως 1%. Έπειτα από τόσα χρόνια καταχνιάς οι ρυθμοί αυτοί θα περάσουν σχεδόν απαρατήρητοι. Έχουμε ύφεση που δεν έχει καταγραφεί άλλη φορά σε άλλη χώρα και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μόνο σενάριο που μπορεί να δώσει κάποιες ελπίδες είναι εκείνο της αλματώδους ανάπτυξης. Μιλάμε, δηλαδή, για ρυθμούς Κίνας της περασμένης δεκαετίας και μόνο.

Είμαστε κοντά σε αυτό το στόχο; Αν όχι, τότε μάταια  προσπαθούν να μας πείσουν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Επειδή ακριβώς δεν βρισκόμαστε! Οι μακροχρόνια άνεργοι είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Δεν είναι ένας κίνδυνος για το μέλλον. Είναι το καταραμένο παρόν για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Οι ρυθμοί της Κίνας; Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα. Για να δημιουργήσεις ένα success story χρειάζεται να κάνει κανείς περισσότερα πράγματα από το να «ανακαλύψει» στελέχη για την κυβέρνησή του όπως οι Γιακουμάτος, Βούλτεψη και Κουκοδήμος. Χρειάζεται να κάνει μεταρρυθμίσεις, να εκσυγχρονίσει όλες τις δομές του κράτους, να δημιουργήσει ένα σταθερό φορολογικό και επενδυτικό περιβάλλον, να προστατεύσει το οικονομικό κλίμα, να κάνει όλα τα απαραίτητα για να προσελκύσει και να υποδεχτεί επενδύσεις. Κι εμείς τι κάνουμε;  Το μείζον θέμα στις μέρες μας είναι η διαμάχη Λοβέρδου - Μητσοτάκη.

Ας κάνουμε μία άλλη υπόθεση εργασίας: Ας πούμε ότι το λαχείο δεν το κερδίζει ένας κοινός θνητός, αλλά ένας υπουργός αυτής της κυβέρνησης. Θα έφερνε τα χρήματά του στην Ελλάδα για να ανοίξει μία επιχείρηση και να προσφέρει θέσεις εργασίας; Κι επειδή κάποιοι μπορεί να ετοιμάζονται να ξιφουλκήσουν κατά «των φαύλων δεξιών και πασόκων», ας επεκτείνουμε την ερώτηση προς τις άλλες κατευθύνσεις. Τα πόθεν έσχες των πολιτικών αποκάλυψαν «χρυσάφι». Όταν οι πολιτικοί μας, δεξιοί και αριστεροί, έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, γιατί οι άλλοι πολίτες θα πρέπει να κάνουν κάτι διαφορετικό;

Αν κερδίσετε τον πρώτο αριθμό του λαχείου σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα ξέρετε πολύ καλά τι θα κάνετε.  Όλοι ξέρουμε. Όταν θα αλλάξουμε άποψη, τότε θα μπορούν να μιλάνε για το success story. Μην αγχώνονται. Αν κάτι αλλάξει πραγματικά θα το μάθουμε πρώτοι!
 
Θανάσης Μαυρίδης:  thanasis.mavridis@capital.gr
Πηγή: www.capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.