16 Οκτωβρίου 2014

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

(από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ)

Με μειωμένες τιμές, χωρίς προβλήματα και με χαμηλή ζήτηση, ξεκίνησε την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά. Οι τιμές ξεκινούν από 1,04 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,28 ευρώ που ήταν η τιμή κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου πέρυσι και 1,26 ευρώ στη λήξη, τον Απρίλιο του 2014. Στην περιφέρεια η τιμή του πετρελαίου κλιμακώνεται μέχρι 1,1 ευρώ, ενώ για όσους δικαιούνται επίδομα θέρμανσης η τιμή θα είναι 35 λεπτά χαμηλότερη. Ξεκινά δηλαδή από το επίπεδο των 70 λεπτών. Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές από του Υπουργείο Οικονομικών, η εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης της περιόδου Φθινόπωρο 2014 - Χειμώνας 2015 θα «ανοίξει» στο Taxisnet τις προσεχείς ημέρες. [Μπορείτε να υποβάλετε την αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Δείτε πιο κάτω παλαιότερες ενημερώσεις με τις πληρωμές των δόσεων, τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων, οδηγίες κ.α:

Μέσω εφαρμογής του TAXInet, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις με τα στοιχεία τους, προκειμένου να τους καταβληθεί η προκαταβολή του 25% του επιδόματος και ολόκληρο το ποσό στη συνέχεια. Σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση του υπουργείου, η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται το πολύ σε 20 μέρες από την υποβολή της αίτησης.

Οι πιστοποιημένοι χρήστες του Taxis μπορούν να χρησιμοποιούν τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτουν για να έχουν πρόσβαση σ' αυτή. Για τους φορολογούμενους που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες, αρκεί ο ΑΦΜ και ο αριθμός ειδοποίησης ενός εκκαθαριστικού δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων πέντε ετών.
Παρακάτω παρατίθενται τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος. Για είστε 100% σίγουροι αν είστε δικαιούχος, κάντε την αίτηση και πολύ πολύ να απορριφθεί. Από τη ίδια σελίδα του taxis, θα λάβετε απάντηση από την υπηρεσία με τους λόγους απόρριψης.

Στην απόφαση με τα κριτήρια και τις διαδικασίες για τη χορήγηση του επιδόματος που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Παρασκευής 18-10-2013, προβλέπεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα 35 λεπτά το λίτρο από 28 λεπτά πέρυσι και η προκαταβολή του 25% του ποσού στους δικαιούχους. Παράλληλα περιγράφονται τα βήματα για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης καταβολής του είτε από φορολογούμενους που διαμένουν σε μονοκατοικίες είτε από τους διαχειριστές των πολυκατοικιών.

Από την υπηρεσία θα μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος, ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής - Εκπρόσωπος των ενοίκων της. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η απάντηση της τρόικας για τα νέα κριτήρια του επιδόματος.

Το επίδομα θα καταβάλλεται εντός 20 ημερών από την υποβολή των δικαιολογητικών. Σημειώνεται ότι η αίτηση θα υποβάλλεται μέσω του TAXIS net η ειδική εφαρμογή σ' αυτό, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Στην απόφαση προβλέπεται ότι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης το 2013 θα ανέλθει στο ποσό των 170 εκατ. ευρώ, για το 2014 σε 190 εκατ. ευρώ και για το 2015 και στο εξής σε 210 εκατ. ευρώ. Με τα νέα κριτήρια, υπολογίζεται  ότι το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης δικαιούνται να λάβουν περίπου 580.000 νοικοκυριά.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

1. Χορηγείται επίδομα θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή εν διαστάσει, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια χορήγησης . Ειδικά, για τους έγγαμους, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

2. Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

3. Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου ή ότι φιλοξενούνται.

β) Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 3000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οχτώ μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες), όπως αυτά δηλώνονται.

γ) Η επαγγελματική στέγη (επιχειρήσεις, καταστήματα κλπ)

δ) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.

ε) Οι κάτοικοι εξωτερικού.

Για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων της ανωτέρω β) περίπτωσης, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος λήξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης είναι τα ακόλουθα:

Εισοδηματικά:
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά να ανέρχεται έως 30.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 40.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Πχ, οικογένεια με 2 παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 46.000 ευρώ. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 43.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Ακίνητης Περιουσίας:
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων, να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Γεωγραφικά:
Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η ελληνική επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως ακολούθως:

Ποσά επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης  (παραδείγματα υπολογισμού):

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΝΟΜΟΙ

Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας, ως ακολούθως:

ΖΩΝΗ Α Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας.

ΖΩΝΗ Β
Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.
Στη Β΄ Ζώνη, η ανώτατη κατανάλωση είναι 15 λίτρα ανά τετραγωνικό, και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 1.800 λίτρα, δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 630 ευρώ για 120 τμ και άνω (15 λίτρα x 0,35 ευρώ x 120=630 ευρώ)

ΖΩΝΗ Γ Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, 'Αρτας.

ΖΩΝΗ Δ Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού.

Σε οριακές περιπτώσεις προσδιορισμού κλιματικής ζώνης μιας κατοικίας επιλέγεται η ευνοϊκότερη ζώνη για τον αιτούντα.

Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται ποσό επιδόματος 0,35 ευρώ.

Διαδικασία χορήγησης

Η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους είναι η ακόλουθη:
Οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

- Ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος- υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.
- Το ονοματεπώνυμό του.
- Ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του.
- Η ένδειξη εάν επιθυμεί προκαταβολή.
- Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου.
- Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.
- Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
- Αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.
- Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
- Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.
- Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Οι διαχειριστές της πολυκατοικίας ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

- Τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας.
- Τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει.
- Τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία.
- Τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης.
- Το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2013 μέχρι 30 Απριλίου 2014 μετά από σχετική αίτηση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Όσοι δεν έχουν κωδικούς για το TΑXISnet, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση δηλώνουν τον ΑΦΜ και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.
[Μπορείτε να υποβάλετε την αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης ο δικαιούχος θα πρέπει να συμπληρώσει δήλωση ότι τα στοιχεία που δηλώνει είναι αληθή:

Καταλογισμός ανοικείως λαβόντων και επιβολή προστίμων. ('Αρθρο 8 της ΠΟΛ)
Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα φυσικά πρόσωπα, που αναγράφουν ψευδή στοιχεία στην αίτηση τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.

Με την επιφύλαξη του άρθρου 7, στις περιπτώσεις μη νόμιμης είσπραξης επιδόματος θέρμανσης ή είσπραξης ποσού επιδόματος μεγαλύτερου του δικαιούμενου, ή είσπραξης προκαταβολής χωρίς να προκύπτει από την προβλεπόμενη διασταύρωση των στοιχείων η αγορά πετρελαίου θέρμανσης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό καταλογίζεται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου απ΄ αυτόν οργάνου και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Όσον αφορά τα μέλη ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. εφαρμογή έχουν τα πρόστιμα της παραγρ. 9 του άρθρου 147 του Ν. 2960/2001.
(*) Δηλώνω υπεύθυνα ότι όλα τα στοιχεία της αίτησης που πρόκειται να υποβάλλω είναι αληθή.    
Σημείωση: Η αποδοχή της δήλωσης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης

Προσοχή
: Λόγω υψηλού φόρτου από τον αυξημένο αριθμό επισκέψεων, ενδεχομένως να υπάρχει καθυστέρηση στην εμφάνιση της σελίδας με την εφαρμογή στο site www.gsis.gr. Δοκιμάστε ξανά επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου μετά από λίγη ώρα. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση και πληροφόρησή σας σχετικά με το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης καλέστε στο τηλέφωνο: 210-480.3131.

Επισκεφθείτε την ηλεκτρονική εφαρμογή στο web site της Γ.Γ.Π.Σ για να κάνετε την αίτηση:

https://www1.gsis.gr/gsisapps/oilbft/login/login.htm





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.