18 Δεκεμβρίου 2018

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ) ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο ΦΕΚ 5503 Β'/07-12-2018 της ΚΥΑ με Aριθμ. 170285/0092 που αφορά την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού στα πρόσωπα του άρθρου 15 (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ) του ν. 4575/2018👈, 



(μέρος της συμμόρφωσης προς τις αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΥΑ ΕΔΩ 👈), διαπιστώθηκε ότι ενώ σε όσους και όσες συναδέλφους αποστρατεύθηκαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1ης Αυγούστου 2012 και 31ης Δεκεμβρίου  2016 έγινε η επιστροφή των παρακρατηθέντων όπως ορίζει ο παραπάνω νόμος, ΔΕΝ έγινε το ίδιο για όσους κατά το προαναφερθέν διάστημα επανήλθαν στην ενεργό υπηρεσία (ήταν σε "Διοικητική Αποκατάσταση").

Επειδή τα ανωτέρω ποσά χαρακτηρίζονται από το νόμο ως "εφάπαξ καταβολή" και όχι ως μισθοδοσία, η ΔΟΙ δεν τα περιέλαβε στα προς επιστροφή ποσά, επειδή στο Νόμο και την ΚΥΑ δεν γίνεται ειδική μνεία για την "διοικητική αποκατάσταση". 

Μετά από πολλαπλές επαφές με τους αρμόδιους φορείς του ΓΕΣ, διαπιστώσαμε ότι:
  • Το ΟΛΚΕΣ έχει υποβάλει ανάλογο ερώτημα σε ΓΕΣ/ΔΟΙ.
  • Η  ΔΟΙ του ΓΕΣ, πρόκειται να υποβάλει (δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα, 18 Δεκ 2018) ερώτημα στο ΥΕΘΑ.
  • Το ΥΕΘΑ, μάλλον θα υποβάλει ερώτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα αποφασίσει εν καιρώ.
  • Το ΟΛΚΕΣ τηρεί τα αναγκαία τραπεζικά στοιχεία των δικαιουμένων και η πίστωση των λογαριασμών θα γίνει χωρίς άλλη ειδοποίηση.
Σημεία επαφής με το χειριστή του θέματος στο ΓΕΣ/ΔΟΙ, είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων, αλλά σε κάθε περίπτωση, τα νεώτερα επί του θέματος θα ανακοινώνονται άμεσα.

Κ.Β. Κωνσταντάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.