21 Σεπτεμβρίου 2019

Αντιγριπικός εμβολιασμός

Αναγκαίος ο εμβολιασμός και στους ενηλίκους - άγνοια και ελλιπής ενημέρωση  των πολιτών.

Αγνοια ή ελλιπή ενημέρωση έχουν οι περισσότεροι πολίτες σχετικά με τα εμβόλια ενηλίκων τα οποία προβλέπονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, όπως διαπιστώνουν οι φαρμακοποιοί. Εν τω μεταξύ, παρελήφθησαν στα φαρμακεία τα αντιγριπικά εμβόλια για την περίοδο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών νομού Χανίων Μανώλη Κατσαράκη και φέτος η ποσότητα των αντιγριπικών εμβολίων είναι επαρκής προκειμένου να καλύψει τους πολίτες που θα ζητήσουν να εμβολιαστούν. Μάλιστα, οι πολίτες οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ήδη έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται ενόψει του χειμώνα και υπό τον φόβο μίας πιθανής έξαρσης του ιού της γρίπης. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη «φέτος τα αντιγριπικά εμβόλια έχουν παραληφθεί νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά καθώς από τον Σεπτέμβριο υπάρχουν στα φαρμακεία. Η περίοδος που συνιστούν οι γιατροί να γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι κυρίως ο Οκτώβρης και ο Νοέμβρης». Μάλιστα, την φετινή περίοδο τα αντιγριπικά εμβόλια που έχουν παραληφθεί είναι όλα τετραδύναμα (πέρυσι ήταν και τριδύναμα και τετραδύναμα) και σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη αυτό σημαίνει ότι καλύπτουν πολύ περισσότερο και την γρίπη Α και την γρίπη Β. Όσον αφορά το κόστος τους, η τιμή τους έχει αυξηθεί λίγο, καθώς κάποια εμβόλια κοστίζουν 13,80 ευρώ αλλά καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία για όλες τις ομάδες που το δικαιούνται.

Οι ευπαθείς ομάδες
Σύμφωνα με τους αρμόδιους ο εμβολιασμός κρίνεται αναγκαίος για όσους πολίτες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δηλαδή όσοι πολίτες είναι άνω των 60 χρόνων, όσοι πάσχουν από οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια κ.α.), όσοι πάσχουν από αναπνευστικές παθήσεις, (όπως η Χ.Α.Π., το βρογχικό άσθμα κ.α.) και όσοι πάσχουν από άλλες χρόνιες παθήσεις. Οι πολίτες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα υγείας σε συνεργασία με τον γιατρό θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ανεξαρτήτως ηλικίας. Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να εμβολιαστούν οι επαγγελματίες υγείας, οι έγκυες εφόσον συνεννοηθούν με τον γιατρό τους και όσοι βρίσκονται γύρω από την φροντίδα νεογνών. Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχουν αντενδείξεις όσον αφορά το αντιγριπικό εμβόλιο ενώ παράλληλα με τον εποχικό αντιγριπικό εμβολιασμό γίνεται και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, το οποίο είναι εφόρου ζωής και το οποίο επίσης όπως και το εμβόλιο κατά της γρίπης καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλικών
pinakas 2
Σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι ενήλικες, πέρα από το “δημοφιλές” αντιγριπικό εμβόλιο αγνοούν ή δεν έχουν ενημερωθεί σωστά για τα εμβόλια ενηλίκων για τα οποία υπάρχει κάλυψη από το Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος «σε επίπεδο προληπτικής ιατρικής και φροντίδας οι φαρμακοποιοί μπορούν να συνδράμουν στην κατεύθυνση ενημέρωσης του κοινού ότι δεν είναι μόνο η γρίπη, είναι ο πνευμονιόκοκκος -το εμβόλιο γίνεται εφάπαξ και διαρκεί για όλη την ζωή και το δικαιούνται οι ασφαλισμένοι-. Υπάρχει το εμβόλιο για τον ιό του Έρπη το οποίο ο περισσότερος κόσμος δεν το γνωρίζει, το εμβόλιο για τον τέτανο. Γενικά τα εμβόλια ενηλίκων τα έχουν παρατήσει οι ενήλικες. Δηλαδή μετά που θα γίνουν τα επαναληπτικά εμβόλια στους ανήλικους. Μέτα σχεδόν κανένας ενήλικας δεν εμβολιάζεται, με εμβόλια τα οποία δικαιούται βάση του Εθνικού Προγράμματος.»

Από τα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.