17 Οκτωβρίου 2020

Οπωσδήποτε κάτι συμβαίνει

Kathimerini in English,

Υπήρξαν κάποια καλά νέα τις τελευταίες ημέρες. Επιτέλους, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός - έστω και καθυστερημένα - συνειδητοποίησαν ότι χωρίς σημαντική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών μας, οποιεσδήποτε συζητήσεις είτε με την Τουρκία είτε με τους διάφορους επίδοξους φίλους και συμμάχους, οι περισσότεροι από τους οποίους μας αντιμετωπίζουν με «ψευδή φιλία», είναι μάταιες. Το είπαμε εκατό φορές και αναρωτιέμαι πόσες ακόμη πρέπει να το επαναλάβουμε. Μας περιμένουν μεγάλες και δυσάρεστες εκπλήξεις εάν οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν ενισχυθούν αμέσως. Ήρθε η ώρα για τους πολιτικούς μας να το καταλάβουν αυτό. Τώρα, αν αυτό πρέπει να επαναληφθεί, ήταν κατανοητό από όλους ή αν η αντιφατική αντίθεση ορισμένων ατόμων δεν τους επιτρέπει να εξετάσουν πράγματα από μια διαφορετική προοπτική, αυτό πρέπει να απαντηθεί. Σε κάθε περίπτωση, ήταν ένα καλό σημείο εκκίνησης. Ανακοινώθηκε ένα φιλόδοξο και μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα. Αυτό είναι αρκετό; Είναι καλό, αλλά χρειάζεται βελτίωση, ωριμότητα και εξειδίκευση. 
Συγκεκριμένα:
 
1. Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε μια περίοδο αρκετών ετών, επομένως δεν θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στις επικρατούσες, μάλλον δύσκολες συνθήκες, εκτός εάν χορηγηθούν σημαντικά κονδύλια για την αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση πολλών ετών παραμέλησης. Αυτό το ζήτημα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία σήμερα, επειδή ο στόλος μας πρέπει να παραμείνει στη θάλασσα για εβδομάδες εν τέλει και το σημαντικότερο, μακριά από τις βάσεις του (σε αντίθεση με τον τουρκικό στόλο που λειτουργεί πολύ κοντά στις δικές του ναυτικές βάσεις). Επιπλέον, η Πολεμική Αεροπορία μας πρέπει να πετάει συνεχώς, με αποτέλεσμα τη σημαντική εξάντληση πόρων και προσωπικού. Είναι επομένως απαραίτητο να εκταμιεύσουμε σημαντικά χρηματικά ποσά αμέσως, ώστε τα πλοία μας να μπορούν να συντηρούνται, να επισκευάζονται, να εξοπλιστούν περαιτέρω και να φορτώνονται με ανταλλακτικά και όπλα, ώστε να μπορούν να παραμένουν με ασφάλεια στη θάλασσα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Προς το παρόν, αυτό είναι το νούμερο ένα πρόβλημα τόσο για το Ναυτικό μας όσο και για την Πολεμική μας Αεροπορία. Ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος τώρα έχει κατανοήσει πλήρως το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις μας, θα παράσχει μια άμεση λύση, ώστε να μπορέσουν να εκταμιευθούν τα απαραίτητα κεφάλαια.

2. Το δεύτερο πρόβλημα, εξίσου σημαντικό, είναι η απαράδεκτη γραφειοκρατία στη διαχείριση των χρηματοοικονομικών και των πόρων, ακόμη και για τα μικρότερα ποσά. Ο ισχύων νόμος δεν είναι μόνο επιβλαβής, αλλά και επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, και για αυτόν τον λόγο συμφωνώ με τη θέση του Προδρόμου Εμφιετζόγλου, η οποία αντικατοπτρίστηκε στην επιστολή του προς την Καθημερινή πριν από μερικές ημέρες. Στην εν λόγω επιστολή, ανακοίνωσε ότι υποβάλλει αγωγή εναντίον των μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την παρατεταμένη καθυστέρηση στην έγκριση της εκτέλεσης μιας συμφωνίας που σχετίζεται με τις ανάγκες του Ναυτικού. Θα αναρωτιόταν κανείς εάν αυτοί οι δημόσιοι αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν αναλάβει τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων για μήνες, είναι δημόσιοι υπάλληλοι ενσυνείδητοι που εκτελούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με το νόμο, ή διαπράττουν πράξεις εσχάτης προδοσίας οι οποίες, μέσω των πράξεων και  παραλείψεών τους, ακινητοποιούν μια φρεγάτα στη ναυτική βάση, ενώ εάν είχαν εγκρίνει αμέσως τις υπάρχουσες απαιτήσεις, η εν λόγω φρεγάτα θα βρισκόταν στο νότιο Αιγαίο πέλαγος, αντιμετωπίζοντας τον πολυαριθμότερο τουρκικό στόλο και υπερασπιζόταν τη χώρα μας.

3. Δεν αρκούν ούτε τα προγράμματα εξοπλισμών ούτε τα (σωστά εισαγόμενα) πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Αυτό που είναι απαραίτητο, είναι ριζικές αλλαγές στον απηρρχαιωμένο και παλιομοδίτικο τρόπο με τον οποίο οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες έχουν αλλάξει ριζικά. Εάν 1.000 δεξαμενές (από τις 1.400 που έχουμε) μπορούσαν να ανταλλαχθούν και να αντικατασταθούν από πλοία και αεροσκάφη, θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση. Εάν είχαμε ξοδέψει χρήματα για την ανάπτυξη της ναυτικής βάσης στη Σούδα της Κρήτης, θα είχαμε τώρα ναυτική κάλυψη νότια της Κρήτης και στην Ανατολική Μεσόγειο με πολύ χαμηλότερο κόστος και χωρίς την εξάντληση πόρων και προσωπικού. Αν κλείσουμε 100 στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα, θα έχουμε χρήματα για περισσότερα πλοία και αεροσκάφη. Εάν μειώσουμε τον αριθμό των πλοίων στο στόλο μας και τα καθιστούσαμε πιο αποτελεσματικά και αξιόπιστα, ο στόλος μας θα ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένος για μάχη. Εάν είχαμε δώσει όλη τη βοήθεια που περιγράφεται εδώ στα πλοία, τα πληρώματα και τους αξιωματικούς μας πριν από χρόνια, αντί σήμερα, δεν θα βασιζόμασταν απλώς στον πατριωτισμό τους, αλλά θα είχαμε πολύ εξοπλισμό και προσωπικό σε πολύ πιο έτοιμο για μάχη επίπεδο . Ωστόσο, ας μην κλαιγόμαστε.

Έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Η Ελλάδα αποφάσισε να δαπανήσει δισεκατομμύρια για να κάνει ό, τι πρέπει ακόμη να γίνει και που έπρεπε να είχε γίνει πριν από πολλά χρόνια. Τα προαναφερθέντα σχόλια αποσκοπούν αποκλειστικά στην ενίσχυση των τρεχουσών συνθηκών μέσω του καθορισμού στο σωστό πεδίο εφαρμογής του χρονοδιαγράμματος και των διαδικασιών των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν σχετικά. 
 
Συμπέρασμα: Έκκληση προς τον πρωθυπουργό: Απαιτούμε την άμεση εκταμίευση σημαντικού ποσού κεφαλαίων για τις καθημερινές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας συνοδευόμενη από την άμεση κατάργηση της αφόρητης γραφειοκρατίας μέσω νέας νομοθεσίας. 
 
Κύριε Πρωθυπουργέ, αφήστε αυτά τα πράγματα να συμβούν και σε λίγους μήνες - όχι χρόνια - θα τρίβετε τα μάτια σας με την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας. 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ο Πάνος Λασκαρίδης είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

 
Σημείωση: 
Το παρόν κείμενο μεταφράσθηκε από τα Αγγλικά με Google Translate και μικρές παρεμβάσεις.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.