31 Μαρτίου 2021

ΔΥΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ (κείμενα στα Αγγλικά)

 α. Σπουδές Γεωπολιτικής

Θέλεις πολλές πληροφορίες περί Γεωπολιτικής; Το άρθρο που αναδημοσιεύω, τα έχει σχεδόν όλα. Η αναφορά σε Ελληνικές πηγές, αφορά το Θουκυδίδη, το Αμερικανικό Κολλέγιο, το Διεθνές Κέντρο Μελετών Μαύρης Θάλασσας και το ΕΛΙΑΜΕΠ.
Το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων έχει εξαφανισθεί, ως μη όφειλε.
Επίσης, παρά την παγκόσμια θαλασσοκρατία του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού και παρά τη μεγάλη εκπροσώπηση του ΠΝ σε πάμπολλα ντόπια think tanks, δεν είδα ανάλογη διεθνή παρουσία. Οι "αδικημένοι" πρέπει μάλλον να δραστηριοποιηθούν και να κατακτήσουμε τη θέση που αρμόζει σε μια σύγχρονη δυναμική χώρα.

Είναι βέβαιο ότι αν κοιτάξεις όλο το άρθρο, θα βρείς αυτό που θέλεις.

Δες ΕΔΩ το δημοσίευμα του MACKINDER FOROUM για σπουδές Γεωπολιτικής σε όλο τον κόσμο.


β. Την τουρκοσύνη μην την κλαίς (να την παρακολουθείς στενά όμως).

Ο εμφανώς πικρός τίτλος, είναι η δική μου οπτική για τη φαινομενικά υπερφίαλη (για τους  στενόμυαλους) εξωτερική πολιτική της γείτονος. Τα δείγματα εξωτερικής πολιτικής των άλλων, πρέπει να μας απασχολούν και να μας ανοίγουν τα μάτια, αντί να τα αντιπαρερχόμαστε σφυρίζοντας.

Να θυμίσω παράλληλα στους γνωρίζοντες, ότι από του έτους 2010, αναφορές μου ως DCOM LCC NRF14, περιείχαν ψήγματα πολιτικής πρακτικής της Σκανδιναβικής εμπλοκής στην Αφρική, με λειτουργία ειδικών γραφείων σε διάφορες Αφρικανικές χώρες.

Διαβάστε ΕΔΩ τα της Τουρκικής πολιτικής επιρροής στην Αφρική.

  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.