20 Δεκεμβρίου 2022

ΠΕΝΤΗΚΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΕΑΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Το Παράρτημα Ημαθίας συγκροτήθηκε την 21η Δεκεμβρίου 1972 με το υπ’ αριθμόν 48 Πρακτικό Συνεδριάσεων του ΔΣ / ΕΑΑΣ, επί προεδρίας ΔΣ/ΕΑΑΣ του Αντγου εα Αθ. Δελαγραμμάτικα.

Την 28η Ιανουαρίου 1973 συνήλθε για πρώτη φορά η Επιτροπή που διορίσθηκε για τα οργανωτικά του Παραρτήματος. Τα πρώτα μέλη αυτής της επιτροπής, ήταν ο Ανχης εα Κολίτσας Γεώργιος, ο Τχης εα Κυριαζάκης Βασίλειος και ο Τχης (Χωροφ) εα Ελευθεριάδης Πέτρος. 

Το «Βιβλίο Καταχωρήσεων Πρακτικών Συνεδριάσεων» ανοίχθηκε την 31η Ιανουαρίου 1973.
Έκτοτε, το παράρτημα στεγάσθηκε στην πλατεία Ωρολογίου μέχρι το 1975, στην οδό Αντωνίου Καμάρα 17 μέχρι το 1982, στην οδό Ήρας 15 μέχρι το 1984, στην οδό Μαλακούση 6 μέχρι το 1998 και από 1-9-1998 εγκαταστάθηκε στο νυν γραφείο-εντευκτήριο ιδιοκτησίας ΕΑΑΣ, στο 2ο όροφο της πολυκατοικίας της οδού 16ης Οκτωβρίου αριθμός 1. Η αγορά του ακινήτου κόστισε 21.500.000 δρχ. Τα
εγκαίνια του χώρου έγιναν στις 11-3-1999 επί προεδρίας ΔΣ/ΕΑΑΣ του Αντγου εα Αλεξ. Καλεντερίδη.

Στις διάφορες επιτροπές για την αγορά του χώρου των γραφείων από την 2α Φεβρουαρίου 1998 και μέχρι πέρατος των διαδικασιών μετείχαν, σε ποικιλία καθηκόντων, οι:
- Ταξχος εα Παρθένης Αναστάσιος της ΕΑΑΣ Ημαθίας,
- Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός Αντωνιάδης Στέφανος της Νομαρχίας Ημαθίας,
- Ανχης εα Κωνσταντινίδης Αναστάσιος, της ΕΑΑΣ Ημαθίας,
- Λγος (ΜΧ) Κουτσαντάς Χρήστος της ΔΜΧ/Β΄ΣΣ,
- Ανχης εα Κασσελούρης Βασίλειος, της ΕΑΑΣ Ημαθίας, ως μέλη της Επιτροπής.
- Πολ.Υπομηχανικός Ιγνατιάδης Θεόδωρος ΔΤΥ/Ν. Ημαθίας
- Ανχης εα Λάμπρης Ευάγγελος της ΕΑΑΣ Ημαθίας,
- Λγος Καραντζίδης Θεόδωρος του 1ουΕΓ/Β΄ΣΣ
- Ανχης εα Μαθιουδάκης Χριστόφορος, της ΕΑΑΣ Ημαθίας,
- Τχης (ΔΒ) Κόκκας Βασίλειος του 3ουΕΓ/Β΄ΣΣ,
- Πολ. Υπομηχανικός Ιγνατιάδης Θεόδωρος, της Νομαρχίας Ημαθίας.

Από της ιδρύσεώς του το παράρτημα υπηρετεί με αφοσίωση και αδιάκοπα τους σκοπούς της ΕΑΑΣ και το Τοπικό Συμβούλιο εκπροσωπεί τους αποστράτους αξιωματικούς που διαμένουν στην Ημαθία, όπου και όποτε η ΕΑΑΣ προσκαλείται ως ΝΠΔΔ και πλέον.

Από καιρού εις καιρόν το Παράρτημά μας εκδράμει εκτός ορίων Ημαθίας για ποικιλία λόγων: Προσκυνήματα στο Άγιο Όρος, συμμετοχή στα μνημόσυνα Βούρμπιανης και Βιτσίου, συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης της μάχης των Οχυρών σε Ρούπελ και Ιστίμπεη, επισκέψεις στα μουσεία της ευρύτερης περιοχής, όπως το Καταδρομικό «ΑΒΕΡΩΦ» όταν ναυλόχησε στη Θεσσαλονίκη, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Την 27η και 28η Οκτωβρίου του 2016, ένα υπερπλήρες με μέλη και φίλους του Παραρτήματος λεωφορείο, είχε την ευλογία να πραγματοποιήσει
επίσκεψη - προσκύνημα στη Βόρειο Ήπειρο και να πάρει μέρος στον εκεί εορτασμό του «ΟΧΙ».
Συμμεθέξαμε στον εορτασμό της Εθνικής μας Επετείου από τη Νεολαία της Δρόπολης και χορέψαμε Ποντιακά, Θρακιώτικα, Ρουμελιώτικα, Νησιώτικα και Ηπειρώτικα στη Δερβιτσάνη.
Προσκυνήσαμε στο Νεκροταφείο της Κλεισούρας, στο Ύψωμα «731» και στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Βουλιαράτων.
Καταθέσαμε στέφανο και παρακολουθήσαμε την παρέλαση Βορειοηπειρωτών μαθητών.
Ψάλλαμε τον Εθνικό μας Ύμνο στα άγια χώματα της Βορείου Ηπείρου, ξανά και ξανά. Να ξαναπάμε.


Σταις του βίου πραγματίαις, μετείχαμε στα συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Πισωδέρι, διαμαρτυρόμενοι εναντίον της υπογραφής της συμφωνίας «των Πρεσπών» που ενέδωσε στις αβάσιμες απαιτήσεις της fYRoM.

Επίσης διαμαρτυρηθήκαμε και πάλι χωρίς αποτέλεσμα, σε πολλαπλά συλλαλητήρια για τα βιοτικά μας θέματα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Η φιλανθρωπική δράση δεν μας είναι ξένη και ενεργούμε κατάλληλα.

Από πλευράς μεταβολών Προσωπικού και ενώ ήταν ενεργά μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, απεβίωσαν, σε διαφορετικούς χρόνους, ο Πρόεδρος Σχης εα Διαμάντης Γεώργιος, το μέλος Λγος εα Αθανασόπουλος Ηλίας και ο Γραμματέας Υπομοίραρχος εα Πέτσης Λάμπρος.

Στο Παράρτημα βραβεύθηκαν από το 1987, ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΕΠΤΑ αριστούχοι μαθητές, τέκνα μελών μας.

Βραβεύθηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών ο ποιητής μας Τχης εα Μπρουκούμης Δημήτριος.

Ενδεικτικά γεγονότα της εξέλιξης του παραρτήματος:
Στις 22 Ιουν 1973, έγινε αγορά 1 πολυθρόνας γραφείου, 2 μεταλλικών γραφείων, 1 μεταλλικής βιβλιοθήκης και 5 καθισμάτων. Το 1991 αγοράσθηκε γραφομηχανή, το 1992 τηλεόραση, το 1996 FAX, το 1990 τοποθετήθηκε η θωρακισμένη πόρτα, το 1999 η φωτεινή επιγραφή και ο ιστός της σημαίας, το 2010 Ηλεκτρονικός Υπολογιστής , το 2012 τα κλιματιστικά και το 2015 έγινε πλήρης ανακαίνιση του κυρίως χώρου, αναδιαμόρφωση και αντικατάσταση των επίπλων μας, επί προεδρίας ΔΣ/ΕΑΑΣ του Υπτγου εα Ευαγγέλου Δανιά. Το 2020 έγινε ριζική ανακαίνιση της τουαλέτας επί
προεδρίας ΔΣ/ΕΑΑΣ του Αντγου εα Σταύρου Κουτρή.

Στο παράρτημα λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη με πληθώρα βιβλίων. Η συνεισφορά των μελών και των φίλων μας στον εμπλουτισμό της είναι σημαντικότατη και συνεχής. Κάνουμε προσπάθεια λειτουργίας ψηφιακής βιβλιοθήκης, αλλά έχουμε τεχνικά προβλήματα. 

Την 20-11-2016 εγκαινιάσθηκε πανηγυρικά, παρουσία των τοπικών αρχών στη ΛΑΦ Βεροίας πολυθεματική έκθεση με τίτλο «Η ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗ», στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων και Αποστράτων. Την παρουσίαση γενικά και των επιμέρους ενοτήτων της έκθεσης έκαναν, εκπρόσωπος της Ι ΜΠ, ο Πρόεδρος του ΤΣ, ο συγγραφέας Γ. Κοτζαερίδης, οι αρχαιολόγοι κκ Εύα Κοντογουλίδου και Μαρία Χειμωνοποπούλου, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ευξείνου Λέσχης και της Θρακικής Εστίας Βεροίας. Οι επιμέρους εκθέσεις φωτογραφιών και αντικειμένων περιελάμβαναν τις ενότητες: Στρατιωτικοί Άγιοι, Μικρασιάτες Φιλόσοφοι, Μικρασιάτες Λογοτέχνες, Αξέχαστα Κουβούκλια, και Λαογραφικό υλικό από το Πόντο και τη Θράκη.

Από 20 Οκτωβρίου 2017 και εντεύθεν, γίνονται Συγκεντρώσεις Μελών και στα άλλα, πλην της Βεροίας, άστεα της Ημαθίας (Νάουσα και Αλεξάνδρεια) για αποφυγή πολλαπλών κινήσεων, ενημέρωση και παρακίνηση περισσοτέρων να συμμετάσχουν στα κοινά της Ενώσεως.

Εφαρμόζουμε κάθε δυνατή μορφή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και επαφών, προς πάσα κατεύθυνση.

Προσεγγίσαμε πολλούς βουλευτές Ημαθίας και τους ενημερώσαμε για τα προβλήματα και θέματα που αντιμετωπίζουμε, περιλαμβάνοντας ανάλογες προτάσεις επίλυσης και βελτίωσης των συνθηκών.

Έχουμε πολλαπλώς εισηγηθεί: 
· Να συνταχθεί επενδυτική μελέτη για το αποθεματικό της ΕΑΑΣ.
· Να καλύπτει η ΕΑΑΣ τη δαπάνη της σημαίας που σκεπάζει το φέρετρο του αποστράτου, όπως του εκ μέρους της στεφάνου.
· Να μετονομασθεί η Ιστοσελίδα της ΕΑΑΣ σε ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ, να ενημερώνεται συνέχεια και να εμπλουτισθεί, ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς των αποστράτων και όχι μόνο. Για εξοικονόμηση πόρων, η έντυπη έκδοση της ΕΗ να γίνει τριμηνιαία.
· Να λειτουργήσει από το ΓΕΣ ή το ΓΕΕΘΑ “e-shop” Στρατιωτικό Φαρμακείο για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιουμένων. Η άυλη συνταγογράφηση έχει λύσει τα χέρια όλων.
· Να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος στις αρχαιρεσίες του ΔΣ/ΕΑΑΣ.
· Να συσταθεί Παράρτημα ΕΑΑΣ Κύπρου στη Λευκωσία και όλοι οι μαχητές της Κύπρου, να ανακηρυχθούν επίτιμα μέλη του.

Ευχόμαστε υγεία, χαρές, μακροημέρευση και ευημερία σε όλους τους συναδέλφους και τις οικογένειές σας και ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σε όλους τους Έλληνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.