10 Μαΐου 2019

Ο ΚΑΒΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΠΛΩΜΑ...

Εσχάτως "άναψε καυγάς" για την κατανομή της κράτησης των 20 λεπτών/μήνα από τον ΕΦΚΑ, υπέρ των συνταξιουχικών οργανώσεων κάθε κλάδου. Παραθέτω την επίμαχη τροπολογία Αχτσιόγλου:

Το Συντονιστικό Συμβούλιο των 3ων ΕΑΑ (ΝΠΔΔ) έχει ήδη προβεί σε ενέργεια, αντιδρώντας στην κίνηση αυτή του αρμόδιου Υπουργείου για το θέμα και διεκδικώντας μερίδιο στην κατανομή των παρακρατουμένων . Παραθέτω φωτογραφία του εγγράφου του ΣΣ3ΕΑΑ:



Μέχρι τώρα, τα δεδομένα είναι:

α. Με το Ν 4387/2016 (νόμο Κατρούγκαλου), επεβλήθη παρακράτηση 0,20€  ανά μήνα σε όλες τις συντάξεις, υπέρ  Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

β. Η παραπάνω παρακράτηση, αδικεί τον κλάδο μας, καθότι εξαναγκάζει τους αποστράτους σε διπλό χαράτσι, αφ' ενός επ' ωφελεία των οικείων Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών με την παρακράτηση 1% επί των Μερισμάτων των Μετοχικών μας Ταμείων και αφ' ετέρου στην προαναφερθείσα παρακράτηση υπέρ των "Συνταξιουχικών Οργανώσεων".

γ. Πολλοί συνάδελφοι-μέλη της ΕΑΑΣ/ π. Ημαθίας, ζητήσαμε και κερδίσαμε τη διακοπή της παρακράτησης, με το Φ. 400/ 21/ 132/ Σ.114/ 12 Δεκ 2016 και ακόλουθα σχετικά έγγραφά μας.

δ. Δεν υπάρχουν συνταξιουχικές οργανώσεις αποστράτων πλην των ΕΑΑ (Σ-Ν-Α), που όμως είναι ΝΠΔΔ στις οποίες να είμαστε (ομαδικώς) μέλη. 

ε. Οι ΕΑΑ είναι de facto και de jure οι συνταξιοδοτικές μας οργανώσεις, αφού Απόστρατος=Συνταξιούχοςκαι φυσικά συντηρούνται με τις δικές μας αποκλειστικά εισφορές, χωρίς άμεση ή έμμεση κρατική χρηματοδότηση.

στ. Οι οπλίτες απόστρατοι (βαθμού κάτω του Ανθυπασπιστού) δεν εγγράφονται ως μέλη των ΕΑΑ, αφού δεν φέρουν τον απαιτούμενο βαθμό (Ανθστου και άνω) στην αποστρατεία τους. 

ζ. Τα ποσά που παρακρατούνται από το σύνολο των συνταξιούχων (μην ξεχνάμε ότι αφορούν ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους, Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα) συναθριζόμενα, είναι ΠΟΛΛΑ, περίπου 6 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο.

η. Όταν πρόκειται για διαθέσιμο χρήμα, όλοι θέλουν μερίδιο, ασχέτως προέλευσης (είναι άοσμον γαρ...).

Μετά τα παραπάνω, θεωρώ ότι:

α. Η τροποποίηση του Νόμου Κατρούγκαλου όπως προτείνεται από την κ. Αχτσιόγλου, συντηρεί την κοινωνική αδικία του διπλού χαρατσιού, ώστε το Υπουργείο να έχει προσόδους για άσκηση κομματικής πολιτικής, μοιράζοντας το παρακρατούμενο υστέρημα των συνταξιούχων, στους συλλόγους, οργανώσεις, ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες της επιλογής του Υπουργείου.

β. Σε αγαστή σύμπνοια με πολιτικούς φορείς, κόμματα, αποκόμματα κλπ, έχουν ήδη ξεφυτρώσει (και κάποιες από αυτές ήδη αμοιφθεί για τις υπηρεσίες τους παχυλά), διάφορες οργανώσεις-σφραγίδες, που αυτοδιαφημίζονται ως συνταξιουχικές. Αυτό βεβαίως δεν μπορεί κανείς να το απαγορεύσει.

γ. Κανείς δεν εμποδίζει κανένα μέλος των ΕΑΑ και γενικότερα κανένα απόστρατο, δηλαδή και τα μη-μέλη των ΕΑΑ, να εγγραφεί σε όποια οργάνωση, συνταξιουχική, θρησκευτική, οπαδική, πολιτική κλπ επιθυμεί... 

δ. Καθένας κάνει ό,τι θέλει με τα λεφτά του, αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, με ξένα λεφτά.

ε. Η όλη υπόθεση, βρωμάει από μακρυά "κατάργηση των ΕΑΑ ως ΝΠΔΔ". Το επόμενο βήμα θα ήταν η κατάργηση της εισφοράς των μελών των ΕΑΑ με αποτέλεσμα την αναγκαστική πτώχευση και παύση λειτουργίας τους.

Τελικά, "συγκερνώντας" τα γεγονότα και τις εκτιμήσεις μου, θα πρότεινα στο ΣΣ3ΕΑΑ να εστιάσει στην εξαίρεση των Αποστράτων Αξιωματικών - Μελών των ΕΑΑ από την παρακράτηση του 20λέπτου, ακριβώς επειδή αποτελεί διπλό-αχρείαστο χαράτσι. Η όλη υπόθεση όζει και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για να μην βρεθούμε προ οδυνηρών απροόπτων.

Έχοντας προσωπική και πλήρη  ευθύνη των λόγων μου,
Κων. Β. Κωνσταντάρας
Αντγος εα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.