30 Νοεμβρίου 2014

Φορολογικός Πλοηγός Φυσικών Προσώπων 2014

Η φορολογία στην Ελλάδα με τις συνεχείς τροποποιήσεις, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που υφίσταται αποτελεί για τον φορολογούμενο ριψοκίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα ύδατα, το οποίο,δίχως την αρωγή των κατάλληλων βοηθημάτων και σχετικών οδηγιών προς ναυτιλλόμενους δύναται να αποδειχτεί καταστροφικό.
Για το λόγο αυτό ονομάσαμε το συνημμένο εγχειρίδιο φορολογικό πλοηγό, ο οποίος όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ή να λειτουργήσει ως υποκατάστατο της λήψης εξειδικευμένων συμβουλών από έμπειρους επαγγελματίες. Επιδιώκει όμως να περιγράψει συνοπτικά τα καίρια σημεία της φορολογικής νομοθεσίας που αφορούν στα φυσικά πρόσωπα, όπως ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2014, προκαλώντας ίσως το ερέθισμα για βαθύτερη έρευνα και περαιτέρω ανάλυση.
 
Πραγματεύεται, λοιπόν, ο φορολογικός πλοηγός φυσικών προσώπων τις πρόσφατες αλλαγές που έχουν επέλθει στη φορολογία εισοδήματος με την κατάργηση του παλαιού κώδικα φορολογίας εισοδήματος (ν. 2238/1994) και την αντικατάστασή του από ένα καινούριο νομοθέτημα, (ν.4172/2013) το οποίο διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής κατοικίας των φυσικών προσώπων, διακρίνει τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων σε τέσσερις κατηγορίες που φορολογούνται διακριτώς και όχι αθροιστικώς, εμμένει ωστόσο στη φορολόγηση δυνάμει των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και διαβίωσης, τα γνωστά τοις πάσι τεκμήρια (αν και φημολογείται η κατάργησή τους και αντικατάστασή τους από το περιουσιολόγιο).
 
Αναφέρεται επίσης στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ενώ δεν θα ήταν δυνατόν ένας πλοηγός να μην περιέχει το επιβαλλόμενο σε πλοία αναψυχής και μικρά σκάφη τέλος παραμονής και πλόων.
Περιλαμβάνει επιπλέον στις σελίδες του τις κυριότερες ρυθμίσεις της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, συνεχίζει με τους κανόνες της ελεγκτικής διαδικασίας ελέγχου κάνοντας ειδική μνεία στις αμερικανικού τύπου έμμεσες τεχνικές ελέγχου και ολοκληρώνεται με τις διατάξεις περί παραγραφής αποτελούσες οι τελευταίες οιονεί ασφαλές λιμάνι στον ωκεανό των κανόνων, ρυθμίσεων και διατάξεων της φορολογίας φυσικών προσώπων.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.