02 Δεκεμβρίου 2014

Άρθρο του Σχη εα κ. Απ. Παπαπαρίση για τις πληροφορίες περί αναδρομικών

Ανήθικη πράξη η δημιουργία υψηλών προσδοκιών 

Επειδή η δημιουργία υψηλών προσδοκιών στους εν αποστρατεία συναδέλφους, που ουδέποτε πρόκειται να επαληθευτούν, από οποιονδήποτε κι αν προωθείται, είναι ανεπίτρεπτη αλλά και ανήθικη πράξη και επηρεάζει ψυχολογικά ιδίως όσους συναδέλφους δεν έχουν άλλα εισοδήματα πλην της σύνταξης, κρίνεται αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση, ούτε λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ούτε λόγω της πρόσφατης διαρροής της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ακόμα και αν αυτές εφαρμοστούν στο 100%, να επανέλθουν οι συντάξεις στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Όποιος επιμένει περί του αντιθέτου ή βαυκαλίζεται ή εξυπηρετεί άλλους σκοπούς. Επισημαίνεται ότι:

(1) Από τον ν.4093/2012 έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι διατάξεις που έχουν σχέση με την αναπροσαρμογή της σύνταξης και δεν πρόκειται να απαλειφθεί η σχετική μείωση που αναφέρεται στο Ενημερωτικό Σημείωμα Σύνταξης ως «ΜΕΙΩΣΗ (ν.4093/12)», όπως ακόμα και σήμερα νομίζουν πολλοί συνάδελφοι, αλλά αντιθέτως θα αυξηθεί όπως και όλες οι λοιπές μειώσεις, κρατήσεις, περίθαλψη, φόρος κλπ. Η δεύτερη μείωση δεν αφορά μόνον τα ειδικά μισθολόγια αλλά το σύνολο των συνταξιούχων. 
(2) Το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συνεδριάσει στις 9 Δεκεμβρίου 2014, προκειμένου να αποφανθεί αν η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με την αρχική απόφαση του ΣτΕ. 
(3) Οι φερόμενες ως αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι τίποτε άλλο παρά διαρροές και είναι παρακινδυνευμένο να εξάγεις σαφή συμπεράσματα. Από πληροφορίες που αναζήτησε αρμοδίως ο πρόεδρος της ΠΟΣ κ. Νικολόπουλος, οι εν λόγω αποφάσεις, μέχρι και τη στιγμή που συντάσσεται το παρόν, δεν έχουν καν καθαρογραφεί πόσο μάλλον να έχουν πάει απευθείας στο ΓΛΚ με εντολή για άμεση επιστροφή, όπως ισχυρίζεται το εν λόγω άρθρο. Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων μας έδειξε ότι όταν το ΥΠΟΙΚ, το ΣτΕ, το ΕλΣΥΝ και το ΓΛΚ αναφέρονται σε συντάξεις εννοούν τη Βασική Μικτή Σύνταξη. 
(4) Προσωπική μου άποψη: Ο γνωστός δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσιμπούκης συνδύασε πληροφορίες που έφθασαν στην κατοχή του από την τελευταία ίσως συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και με την εμπειρία του επί θεμάτων Ανωτάτων Δικαστηρίων παρουσίασε το γνωστό άρθρο. Όλοι οι υπόλοιποι, ως παπαγαλάκια, απλώς αναπαραγάγουν το ίδιο άρθρο και κάθε μέρα που περνά κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Ορισμένοι μάλιστα μιλούν και για συγκεκριμένα ποσά και για ισοδύναμα μέτρα, βάζοντας μας και πάλι στο στόχαστρο της κοινωνίας. Φαντάζομαι ότι όλοι θα έχετε δει τα πικρόχολα σχόλια επώνυμα και ανώνυμα, εναντίον μας στο διαδίκτυο από ανθρώπους που δεν ανήκουν στη δική μας κοινωνικής ομάδα.   
(5) Θα αναφέρω ένα μόνο σημείο των αναγραφομένων στο υπόψη άρθρο προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητή η θέση μου. Γράφει λοιπόν: "...σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση των συνταξιούχων στρατιωτικών η Ολομέλεια ... αποφάνθηκε ότι ο νόμος 4093/2012 καταργήθηκε με τον νεότερο πρόσφατο νόμο 4307/2014." Και τι λέει ο ν.4037/2014; Αποκατάσταση συντάξεων στο 50% για συνταξιούχους Ε.Δ., Σ.Α. και Δικαστικούς Λειτουργούς. Αφού δέχεται (μέσω των πληροφοριών του) ότι ο ν.4037/2014 αντικατέστησε τον ν.4093/2012, πώς θα γίνει η "...άμεση αναδρομική αναπροσαρμογή των συντάξεων στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα.", όπως ισχυρίζεται παρακάτω;
(6) Σημερινή εφημερίδα υποστηρίζει ότι "Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι αποφάσεις είναι σεβαστές και θα εφαρμοστούν, σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.  Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι δεν έχουν λάβει ακόμη το σκεπτικό της απόφασης και πριν ληφθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις, θα πρέπει να «δούμε τι ακριβώς λένε». Υπογραμμίζουν, πάντως ότι για τους αποστράτους έχει ήδη ληφθεί μέριμνα με πρόσφατο νόμο."

Για πληρέστερη ενημέρωση, παρατίθενται τα ενημερωτικά του Συντονιστικού των θεσμικών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών και του δικηγορικού γραφείου του κ. Κοντού, που αναρτήθηκαν στις 5 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα που εκδικάσθηκε στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης το θέμα της αναπροσαρμογής των συντάξεων με βάση το ν.4093/2012, στο τότε blog της ΕΑΑΣ Λάρισας:
5 Φεβ 2014 - Ανακοίνωση 3/2014 Συντονιστικού Θεσμικών Ενώσεων Αποστράτων για τη σημερινή συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
«(1) Εκδικάστηκαν σήμερα την 5η Φεβρουαρίου 2014 ενώπιον της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την διαδικασία της πρότυπης δίκης, οι εφέσεις των Συναδέλφων μας κατά του Νόμου 4093/2012 (3ο Μνημόνιο ) και κατά της εκτελεστικής του Νόμου Υπουργικής Αποφάσεως, καθώς και των συνακόλουθων ατομικών πράξεων περικοπής των συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. (2) Πρόκειται για την απόφαση με την οποία μας παρακρατήθηκαν αναδρομικά και αντισυνταγματικά οι μειώσεις από τον μήνα Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2012. (3) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των τριών Ενώσεων και οι τρεις θεσμικές Ενώσεις των Αποστράτων (ΕΑΑΣ – ΕΑΑΝ – ΕΑΑΑ) άσκησαν παρέμβαση σε προσωπικό και θεσμικό επίπεδο δια του Αντιστρατήγου ε.α. (Δ) Καρανίσα Θωμά. Υπογραμμίστηκε η διφυής υπόσταση των Ενώσεων ως θεσμοθετημένων Ν.Π.Δ.Δ. και ως Συνδικαλιστικών Φορέων, εκπροσώπων των Μελών τους. (4) Επιτονίστηκε με έμφαση το γεγονός ότι οι Ενώσεις Αποστράτων εκπροσωπούν και τους εν ενεργεία Συναδέλφους τους, ως αυτονόητη προβαθμίδα της δικής τους πορείας και προσφοράς στις Ένοπλες Δυνάμεις. (5) Αναμένεται η απόφαση της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συμβουλίου, η οποία καταρχήν θα ισχύσει αυτόματα για όλους τους Συναδέλφους που είχαν ασκήσει αντίστοιχη έφεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. (6) Την συνεδρίαση της Ολομελείας παρακολούθησαν οι πρόεδροι των τριών θεσμικών Ενώσεων Αποστράτων και πολλοί Απόστρατοι. (7) Δύναται να υποστηριχθεί ότι οι ενδείξεις και οι εντυπώσεις που αποκομίσθηκαν, επιτρέπουν την διαμόρφωση ενός κλίματος αισιοδοξίας για την θετική έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης και όλων των συναφών διεκδικήσεών μας.»

Προς τους κκ. στρατιωτικούς συνταξιούχους: Ενημερωτικό για την πρότυπη δίκη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την Αναπροσαρμογή των Συντάξεων με βάση το ν.4093/2012: «Σε συνέχεια της από 25.1.2014 ενημέρωσης, σας γνωρίζουμε ότι συζητήθηκε σήμερα (5 Φεβρουαρίου 2014) ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έφεση στρατιωτικού συνταξιούχου (αξιωματικού Λ.Σ. ε.α.) κατά της πράξης αναπροσαρμογής της σύνταξής του, βάσει των διατάξεων των ν.4093/2012 και 4151/2013. Στην εν λόγω δίκη παραστάθηκα, μεταξύ άλλων που είχαν ασκήσει παρέμβαση, εκθέτοντας τα επιχειρήματα για την άρση της εν λόγω μείωσης. Επίσης συζητήθηκαν αντίστοιχες εφέσεις συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων (δικαστικών, ΝΣΚ, ιατρών ΕΣΥ και καθηγητών ΑΕΙ). Ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο πρότεινε να γίνουν δεκτές οι εκδικασθείσες εφέσεις. Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εφόσον είναι θετική, θα έχει αποτελέσματα και για τους λοιπούς θιγόμενους που έχουν ασκήσει έφεση. Όσοι δεν άσκησαν έφεση, θα πρέπει να αναμένουν τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σε κάθε περίπτωση εφόσον το Γ.Λ.Κ. δεν αναπροσαρμόσει αναδρομικά τη σύνταξή τους, θα πρέπει να καταθέσουν σχετικό ένδικο βοήθημα (αγωγή) μέχρι τον Ιούλιο του 2014Αθήνα, 5.2.2014, Με τιμή, Κοντός Βασίλειος»

Προς τους κκ. στρατιωτικούς συνταξιούχουςΕνημερωτικό για την πιλοτική δίκη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την Πράξη Αναπροσαρμογής Σύνταξης του Γ.Λ.Κ. με βάση το ν. 4093/2012: «Με σχετική πράξη της αρμόδιας Επιτροπής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συζητείται κατά τη δικάσιμο της 5ης Φεβρουαρίου 2014 ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έφεση στρατιωτικού συνταξιούχου (αξιωματικού Λ.Σ. ε.α.), την οποία έχει ασκήσει ενώπιον του ΙΙΙ Τμήματος κατά της πράξης αναπροσαρμογής της σύνταξής του, καθώς με την ως άνω έφεση τίθεται το ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος της αναπροσαρμογής (μείωσης) των συντάξεων λόγω των μειώσεων που επιβλήθηκαν στους εν ενεργεία συναδέλφους, βάσει των διατάξεων των ν. 4093/2012 και 4151/2013, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του π.δ. 169/2007, αναδρομικά από 1.8.2012. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις ασκήσαμε την υπ’ αριθ. 14/24.1.2014 παρέμβαση ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να εκτεθούν αναλυτικά στο Δικαστήριο και από το γραφείο μας όλα τα επιχειρήματα για την άρση της εν λόγω μείωσης. Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι το ανώτατο δικαστήριο που είναι αρμόδιο να κρίνει επί των θεμάτων των συνταξιούχων του δημοσίου, μεταξύ των άλλων και των στρατιωτικών συνταξιούχων. Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εφόσον είναι θετική, θα έχει αποτελέσματα και για τους λοιπούς θιγόμενους που έχουν ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση. Όσοι δεν άσκησαν έφεση και εφόσον το Γ.Λ.Κ. δεν αναπροσαρμόσει αναδρομικά τη σύνταξή τους, θα πρέπει να καταθέσουν αγωγή μέχρι τον Ιούλιο του 2014. Όπως έχει γίνει γνωστό, η  Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει ότι μειώσεις που επιβλήθηκαν στους εν ενεργεία συναδέλφους αντίκεινται στο Σύνταγμα και στην ΕΣΔΑ. Όμως, επειδή δεν έχει δημοσιευθεί η σχετική απόφαση, δεν γνωρίζουμε το εύρος της παραπάνω κρίσης, καθόσον είχε προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης η υπουργική απόφαση που καθόριζε τον τρόπο παρακράτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από 1.8.2012 έως 31.12.2013. Συναφώς σας γνωρίζουμε ότι οι ενστάσεις που έχουν ασκήσει συνάδελφοι ε.α. σε συνεργασία με το γραφείο μας (για την επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, για τις μειώσεις των συντάξεων από την 1.11.2011 σε ποσοστό 40% ή 20%, για την επαναχορήγηση των επιδομάτων εορτών κ.λ.π.) δεν έχουν εκδικασθεί από το Α΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μάλιστα, αρκετές ενστάσεις δεν έχουν διαβιβασθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αθήνα, 25.1.2014, Με τιμή, Κοντός Βασίλειος»


~~~~~~~~~~~~~~~~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.