07 Δεκεμβρίου 2014

Σκάβουν το λάκκο τους και νομίζουν ότι σκάβουν το δικό μας


Εντυπωσιακός βεβαίως ο τίτλος της συνέντευξης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (περί Χρυσών Αυγών ο λόγος τάχα μου…) Αυτοί, αυτά κατάλαβαν από την εξευτελιστική για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συνέντευξη του Υπουργεύοντος την Εθνική Άμυνα…

Αντιγράφω από την υπουργική συνέντευξη: «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέγεται ότι το σημαντικότερο «οπλικό» σύστημα σε ένα στρατό είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Στην ομιλία σας την ημέρα που αναλάβατε το υπουργείο αναφέρατε ότι σε ό,τι αφορά τη μισθολογική αποκατάσταση των στρατιωτικών «είναι εκπεφρασμένη η βούληση της κυβερνήσεως και για την αναπλήρωση των θυσιών αυτών». Πιστεύεται ότι πράγματι αναπληρώνονται οι θυσίες ή σκοπεύετε με «αντισταθμιστικά» μέτρα να εξισορροπήσετε τις απώλειες των μισθών; Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Συμφωνώ απολύτως μαζί σας ότι ο σημαντικότερος παράγων ισχύος ενός στρατού είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Η αποκατάσταση των μισθολογικών περικοπών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ήδη ξεκινήσει και θα πραγματοποιηθεί στο ακέραιο, σε βάθος βεβαίως χρόνου. Παράλληλα, μεριμνούμε και για την ελάφρυνση των βαρών των στελεχών, με μία σειρά κοινωνικών παροχών (προγράμματα στέγασης, σίτισης από τις Λέσχες με συμβολικό ουσιαστικά αντίτιμο κλπ) που παρέχονται στους ίδιους και στις οικογένειές τους. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες που βιώνουν. Αλλά υπάρχει ρητή δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα ανταποδώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην πατρίδα και θα το πράξουμε, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.»

Στο πτωχό μου το μυαλό, η ερώτηση για «…αντισταθμιστικά μέτρα…» εξισορρόπησης της απώλειας μισθών και η απάντηση για «…σειρά μέτρων κοινωνικών παροχών (προγράμματα στέγασης, σίτισης στις Λέσχες με συμβολικό ουσιαστικά αντίτιμο κλπ)…» είναι απτή απόδειξη του στημένου της συνέντευξης. Οι ερωτήσεις ήταν γνωστές στον ΥΕΘΑ έγκαιρα και συν-διαμορφώθηκαν από τους «συμβούλους» του (εθελοντές άραγε ή καλοπληρωμένους, περιφερόμενους από υπουργείο σε υπουργείο -για λίγες παραστάσεις στην πόλη σας;). Μια συνέντευξη-φαρσοκωμωδία εν ολίγοις, που μοναδικό σκοπό έχει ΠΑΛΙ τον ευτελισμό του Σώματος των Ελλήνων Αξιωματικών με απόψεις του στυλ: «τους λιανίσαμε το μισθό και τη σύνταξη, αλλά θα έχουμε συσσίτια για χάρη τους στις Λέσχες, έτσι θα μας πουν και ευχαριστώ και το κυριότερο, ΘΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΟΥΝ». Κούνια που τους κούναγε…

Το σύνολο των 250.000 οικογενειών που «απολαμβάνουν» καθημερινά, από κάθε δυνατό και αδύνατο, από κάθε πιθανό και απίθανο ΜΜΕ τις ίδιες (ανυπόστατες) φήμες για «αυξήσεις» και «αποκαταστάσεις» στο ενιαίο μισθολόγιο των Στρατιωτικών, με τα ίδια, σκόπιμα παραπλανητικά λόγια, αναμένει με αγωνία την έκδοση διαταγής του κυρίου Υπουργού, για τον καθορισμό σειράς προτεραιότητας για την "έναντι συμβολικού αντιτίμου σίτιση στις Λέσχες". Έχουμε όμως, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, τις εξής απορίες (νομίζω ότι ο συντάκτης ακούσια παρέλειψε να ζητήσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις):
- Εμείς οι απόστρατοι (καραβανάδες ντε) θα φέρουμε τη δικιά μας καραβάνα ή θα διαθέτουν πλαστικά πιάτα οι Λέσχες έναντι επίσης συμβολικού τιμήματος;
- Θα είναι το συσσίτιο θερμό ή σε κονσέρβα (όταν θα πλησιάζει η ημερομηνία λήξης των αποθεμάτων;)
- Θα διατίθεται άρτος του εμπορίου ή των στρατιωτικών αρτοποιείων;
- Θα υπάρχει κουβέρ;
- Η σίτιση θα γίνεται σε τραπέζι, στο πόδι ή σε πάγκους στο δίπλα αλσύλιο;
- Μπορώ να πάρω "πακέτο" και για τα παιδιά μου;
- Delivery θα έχει; (Εάν ναι, μπορεί κάποιος υπουργός να με διορίσει ντελιβερά στη Λέσχη Αξιωματικών;)

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΧΡΕΙΟΤΗΤΑ ΕΠΙΑΣΕ ΤΑΒΑΝΙ. Για να μην θιγούν τα κεκτημένα των φοροκλεπτών, των συνδικαληστών, των λάθρα-βιούντων πελατών τους που δεν έχουν υποβάλλει ποτέ φορολογική δήλωση, κατάντησαν εμάς, ανέκδοτο...  Ποιοί; Αυτοί που σέρνονται στα διεθνή φόρα, υπογράφουν διακηρύξεις υποστήριξης των στελεχών των ΕΔ ακόμη και μετά θάνατον στην Ουαλλία και πριν επιστρέψουν πετάνε τα χαρτιά από το αεροπλάνο... Ακόμη κι ο Βαρεμένος δηλώνει ότι "πρέπει να συζητήσουμε τον τρόπο της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων..."

Βέβαια, το Ελληνικό γκουβέρνο στα ίδια πλαίσια κινείται από καταβολής του. Πρόσφατα ξαναδιάβασα ότι ο Νικήτας Σταματελόπουλος, ήταν στα γεράματά του, φτωχός ζητιάνος στα σοκάκια του Πειραιά. Οι πολιτικοί νονοί που χορηγούσαν πόστα (τώρα «διορίζουν»), όρισαν για τον επαίτη, μια θέση κοντά στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Του επέτρεπαν να επαιτεί κάθε Παρασκευή! Όταν αυτά έφτασαν στα αυτιά πρέσβη Μεγάλης Δύναμης, αυτός απεστάλη από την κυβέρνησή του στο πόστο όπου επαιτούσε ο οπλαρχηγός. Μόλις ο μισότυφλος επαίτης αντελήφθη τον ξένο, μάζεψε αμέσως το απλωμένο χέρι του.
-«Τι κάνετε στρατηγέ μου;»
-«Απολαμβάνω ελεύθερη πατρίδα».
-«Μα εδώ την απολαμβάνετε, καθισμένος στο δρόμο;» επέμενε ο ξένος.
-«Η πατρίδα μου έχει χορηγήσει σύνταξη για να ζω καλά. Έρχομαι εδώ για να παίρνω μια ιδέα πως περνάει ο κόσμος…».
Ο ξένος κατάλαβε και διακριτικά, φεύγοντας, άφησε να του πέσει ένα πουγκί με λίρες. Ο Νικηταράς άκουσε τον ήχο, έπιασε το πουγκί και φώναξε στον ξένο: «Σου έπεσε το πουγκί σου. Πάρε το μην το βρει κανένας και το χάσεις!!!»  

Και μην τολμήσει κανένας διορισμένος καλοπερασάκιας ούτε κανένας φοροκλέφτης ελεύθερος επαγγελματίας να μου πει ότι δεν συγκρίνομαι με το Νικηταρά. Από δεκαοχτάρης έμαθα να προσπαθώ, με αγωνία για το αύριο, να ξεπεράσω τις σεπτές μορφές των προκατόχων μου, αυτών που έχτισαν τη Στρατιωτική Παράδοση και το Κλέος των Ελλήνων. 

Οι σημερινοί Στρατηγοί, είναι απόγονοι και κληρονόμοι της παράδοσης Στρατηγών και Ανθρώπων σαν το Νικηταρά... Των σημερινών (και αυριανών) υπουργών ποιά κληρονομιά βαραίνει την πλάτη; Ποιά είναι τα πρότυπα των ανθρώπων του παρελθόντος που προσπαθούν με αγωνία σε όλη τους τη ζωή να ξεπεράσουν; Ποιά είναι η "Δαμόκλεια σπάθη" τους;

Κων. Β. Κωνσταντάρας
Αντιστράτηγος εα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.