24 Φεβρουαρίου 2023

Παρατηρήσεις - Συμπεράσματα - Προτάσεις από τις αρχαιρεσίες ανάδειξης νέου ΔΣ της ΕΑΑΣ

Όπως κραυγαλέα αναδείχθηκε στις κάλπες, ένα από τα κυριώτερα προβλήματα που (εδώ και πολλά χρόνια) αντιμετωπίζει η ΕΑΑΣ, είναι η περιορισμένη συμμετοχή των μελών της στα κοινά της Ενώσεως. Εκτίμησή μου είναι ότι αυτό οφείλεται στην αποξένωση και την προϊούσα απαξίωση του θεσμού που τροφοδοτεί την αποχή και εν τέλει δημιουργεί συνθήκες αυτοεκπληρούμενης δυσοίωνης προφητείας. Ευλόγως αυτό δημιουργεί την πρώτη υποχρέωση του νέου ΔΣ, για αποφασιστικές ενέργειες στη θητεία του, προς επαύξηση της συμμετοχής στα κοινά της Ενώσεως και άρα τις αρχαιρεσίες.

Εν όψει των αρχαιρεσιών, το Παράρτημά μας πρότεινε και έγινε δεκτή, η λειτουργία ενός Εκλογικού Τμήματος ανά έδρα Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας (τ. Νομού) Ημαθίας.
Επί πλέον των καθιερωμένων όπως οι δημοσιεύσεις στην Εθνική Ηχώ, στον τοπικό τύπο, στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και προσωπικής επαφής με την ομάδα Viber που λειτουργεί το Παράρτημα, είχαμε τηλεφωνικές επαφές με κάθε μέλος μας ξεχωριστά, στην προσπάθειά μας να ενημερώσουμε, διευκρινίσουμε και παρακινήσουμε σχετικά. Δηλώθηκε από κάποιους, (αδικαιολόγητη) έλλειψη ενημέρωσης. Ίσως ήταν ο προάγγελος της αποχής τους.
Από τα 330 εγγεγραμμένα μέλη μας απήντησαν τα 320. Ενημερωθήκαμε ότι εσχάτως είχαν αποβιώσει οκτώ (8) μέλη (προερχόμενα από την ΕΛΑΣ/Χωροφυλακή) ενώ δύο (2) μέλη μας δεν βρέθηκαν και «αγνοούνται». Στις επαφές μας ένα (1) μέλος δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε.
Τελικά σημειώθηκε μοναδική εκτιμούμε επίδοση συμμετοχής (95%) στο ΕΤ Ναούσης χάρη στις άοκνες προσπάθειες της εκεί ΕΕ, ιδίως του Σχη εα Α. Μητρόπουλου επί σειρά εβδομάδων, ακόμη και ανήμερα της 19ης Φεβ.
Στο ΕΤ Αλεξάνδρειας, δεν μας παραχωρήθηκε από το Δήμο χώρος ψηφοφορίας μέσα στον αστικό ιστό της πόλης και καταφύγαμε στη λύση παρακείμενου οικισμού σε απόσταση 4χλμ, χωρίς αυτό να αποτελεί ουσιαστικό κώλυμα συμμετοχής. Τελικά, η συμμετοχή κυμάνθηκε κοντά στο 51%.
Φυσικά, λόγω των αριθμών, το ΕΤ του Δήμου Βεροίας, έδωσε τον τόνο για το μέσο όρο του συνόλου του Παραρτήματος Ημαθίας, που ανήλθε στο 54,35%.
Πανελλαδικά η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το θλιβερό 25%.

Θεωρώ ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι και ότι από τώρα πρέπει να αρχίσουν οι ενέργειες προετοιμασίας του άλματος στη νέα εποχή, όπως έγινε με την ψηφιακή μετάβαση του Κράτους μας.

Η ΕΑΑΣ ως σύνολο και εννοώ ΟΛΟΙ μας, πρέπει να οραματιστούμε την επόμενη μέρα, να στρέψουμε για τα καλά το βλέμμα στο μέλλον, να προγραμματίσουμε τον
τρόπο λειτουργίας της Ενώσεως στο εξής.

Πρέπει πρώτο μέλημα της ΕΑΑΣ να γίνει η ανίχνευση των προθέσεων και σκέψεων των μελών της. Χωρίς εμπεπλεγμένα μέλη δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα συνεισφοράς και "παλινόρθωσης". Τα εργαλεία υπάρχουν και μάλιστα πάμφθηνα.

 




Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (👈δείτε το στο σύνδεσμο), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι ένας από τους μεγαλύτερους δημόσιους τεχνολογικούς φορείς της χώρας. Παρέχει προηγμένες υποδομές και υπηρεσίες δικτύου, υπολογιστικού νέφους και πληροφορικής σε  ιδρύματα, φορείς της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και σε φορείς του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η πλατφόρμα ΖΕΥΣ είναι εργαλείο και έρευνας αρχικά και πραγματοποίησης ψηφοφορίας μετά.

Η ΕΑΑΣ έχει την αρμοδιότητα, την ανάγκη και την υποχρέωση να διερευνήσει τις σκέψεις των μελών της που αφορούν την εξέλιξη και την αυτοβελτίωσή της. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης της δίνει την εγγυημένα ασφαλή δυνατότητα.

Παράλληλα με τις άλλες ανάγκες και στοχεύσεις, μπορεί να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με συμμετοχή προσωπικού των παραρτημάτων και σύνδεσμο με το ΔΣ για τη χρήση της τεχνολογικής αυτής δυνατότητας.
Οι επόμενες αρχαιρεσίες της ΕΑΑΣ πρέπει αναπόδραστα να γίνουν με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Αυτό θα εξοικονομούσε όχι ευκαταφρόνητα ποσά, πόρους και ανθρωποώρες εργασίας των μελών που εμπλέκονται και το κυριώτερο θα εκτίνασσε κατακόρυφα τον αριθμό των συμμετοχών στις ψηφοφορίες.
Δεν χρειάζονται επενδύσεις αφού η υποδομή της πλατφόρμας ΖΕΥΣ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι ήδη σε χρήση από Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς, Πανεπιστήμια κλπ. Χρειάζεται διάθεση, απόφαση και ενεργοποίηση των κατάλληλων. ΤΩΡΑ.

Κων. Β. Κωνσταντάρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.