03 Φεβρουαρίου 2023

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΕΑΑΣ 2023. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΕΑΑΣ, Σχη εα Αναστ. Φαραντάτου, υπ. αριθ. 2

 

ΒΟΕΑ: Η ανατομία ενός εγκλήματος και οι...εκλογές.

Του Σχη ΠΖ ε.α. Αναστασίου Φαραντάτου

 


Αγαπητά μέλη της ΕΑΑΣ,

Αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο, μόλις έκλεισαν οι υποψηφιότητες για τις επερχόμενες εκλογές της ΕΑΑΣ της 19ης Φεβ 23, ώστε και οι ελάχιστοι κακόβουλοι να μην μπορούν να με κατηγορήσουν ότι το κάνω προεκλογικά εις βάρος κάποιου υποψηφίου.

Για να σχηματίσει κάποιος εμπεριστατωμένη άποψη για ένα θέμα, θα πρέπει να έχει συνολική εικόνα των γεγονότων και της νομοθεσίας, ώστε να μην παρασύρεται σε ανόητα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ούτε η άποψή του να επηρεάζεται από προσωπικά πάθη, συμπάθειες προς πρόσωπα ή φθόνο προς άλλα.

Το ΒΟΕΑ λοιπόν έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία:

Α. Δεν είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, αλλά ένα προνοιακό βοήθημα προς τα τέκνα των μετόχων (ε.ε.) και των μερισματούχων (ε.α.) χωρίς διάκριση μεταξύ τέκνων των ε.ε. και των ε.α. γονέων τους.

Β. Είναι περιουσιακό στοιχείο των τέκνων και όχι των μετόχων και μερισματούχων και γι’ αυτό κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο φαίνεται ως δικαιούχος το τέκνο.

Γ. Προηγείται έναντι του μερίσματος

Όπως όλοι γνωρίζετε ένας από τους κύριους σκοπούς της ΕΑΑΣ είναι η επιμέλεια των συμφερόντων των μελών της, επομένως οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης των εισοδημάτων μας, από όπου και αν προέρχεται ή καθοδηγείται, θα πρέπει να βρίσκει το ΔΣ/ΕΑΑΣ απέναντί της. Αυτό το γνωρίζουν όλα τα μέλη του ΔΣ/ΕΑΑΣ.

Κάθε ΔΣ/ΕΑΑΣ αφού αναλάβει τα καθήκοντά του και συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει τους εκπροσώπους του στα άλλα ΝΠΔΔ. Εμείς είχαμε εκλέξει ομόφωνα ως εκπρόσωπό μας στο ΜΤΣ, τον πρόεδρο της ΕΑΑΣ Αντγο κ. Σταύρο Κουτρή, Επίτιμο Διοικητή της Μεραρχίας Αρχιπελάγους (98 ΑΔΤΕ). Δείξαμε απόλυτη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του. Ειδικά ο γράφων, όταν πριν τις εκλογές του 2020 είχα στείλει σε φίλους και συναδέλφους μήνυμα ότι ήμουν υποψήφιος έγραφα: «ΣΤΙΣ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020 ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ/ΕΑΑΣ. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΑΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΩΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΩ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΝ ΡΟΖΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΙΜΩ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΗ, ΩΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΔΕΒΟΥΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΧΡΗΣΤΟ».

Ο εκπρόσωπος της ΕΑΑΣ σε κάποιον φορέα έχει ως αποστολή να παρακολουθεί, να αναλύει, να ενημερώνει το ΔΣ/ΕΑΑΣ, να εισηγείται και για σοβαρά θέματα (όπως του νέου τρόπου υπολογισμού του ΒΟΕΑ υπό του ΜΤΣ) να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, όταν επιχειρείται οποιαδήποτε εις βάρος μας μεταβολή.

Θεωρώ απαραίτητο να γνωρίζουν τα μέλη μας ότι από την κατάσταση των εγκριθέντων υπό του παρόντος ΔΣ/ΕΑΑΣ στόχων μας, ο υπ΄αρ 51 στόχος του ΔΣ/ΕΑΑΣ έλεγε: «Μελέτη-Πρόταση στο ΜΤΣ, ΕΚΟΕΜΣ, ΝΙΜΤΣ, βελτίωσης μερισμάτων, ΒΟΕΑ και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης ε.α. στελεχών»

Και ενώ ο στόχος μας ήταν η βελτίωση του ΒΟΕΑ, βρεθήκαμε προ της δυσάρεστης έκπληξης να έχει δημοσιευθεί μια ΚΥΑ, που περικόπτει το ΒΟΕΑ με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Κουτρή, αφού οι αποφάσεις του ΔΣ/ΜΤΣ, στο οποίο συμμετείχε και ο κ. Κουτρής, ήταν ομόφωνες!!

Παραθέτω λοιπόν το ιστορικό:

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ/ΕΑΑΣ της 14/12/22

Στην τακτική συνεδρίαση του ΔΣ/ΕΑΑΣ της 14/12/22 μετά από πρόταση του κ. Νικολόπουλου, προστέθηκε ως εκτός ημερησίας διατάξεως θέμα, το θέμα του ΒΟΕΑ. Καίτοι ο νόμος προβλέπει ότι για να εισαχθεί ένα θέμα ως έκτακτο, θα πρέπει να είναι παρόντα όλα τα τακτικά μέλη του ΔΣ, αν και υπήρχε μέλος που απουσίαζε, αποδεχθήκαμε, ομοφώνως οι υπόλοιποι παρόντες, να εισαχθεί το θέμα του ΒΟΕΑ ως 17ο θέμα της συνεδρίασης, λόγω της μεγάλης σπουδαιότητάς του. Στη συνεδρίαση εκείνη ο κ. Νικολόπουλος έριξε μια μεγάλη βόμβα, δηλαδή ότι είχε υπογραφεί και είχε δρομολογηθεί στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση μια ΚΥΑ, με την οποία καθιερωνόταν από το ΜΤΣ, νέος τρόπος υπολογισμού του ΒΟΕΑ, που μείωνε σημαντικά τα ΒΟΕΑ των τέκνων, ΜΟΝΟΝ των μερισματούχων, δηλαδή των μελών μας.  Ο κ. Νικολόπουλος είπε χαρακτηριστικά δυο φορές: «Εγώ προσωπικά δεν είχα πάρει χαμπάρι, δεν είχα αντιληφθεί ότι αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του ΒΟΕΑ» και «Πως είναι δυνατόν να έχει συναινέσει η ΕΑΑΣ. Δεν ξέρω αν συναίνεσε η ΕΑΑΣ και πώς πέρασε αυτό» (σ.σ. ο κ. Κουτρής είχε συναινέσει ερήμην μας δυο φορές).

Εγώ είμαι εκείνος που μόνον θυμόμουν -και το έφερα στη συνεδρίαση- ότι στις 31/1/22 ο εκπρόσωπός μας κ. Κουτρής έστειλε τα θέματα της ημερησίας διατάξεως (την λεγόμενη ατζέντα) της επομένης συνεδρίασης του ΔΣ/ΜΤΣ για ενημέρωσή μας. Αυτή η ενημέρωση είναι μια συνήθης καθιερωμένη πρακτική. Τότε στις 31/1 ο Δνων Σύμβουλος κ. Χρήστος Χρηστίδης ήταν ο μόνος που έστειλε τα σχόλιά του με τα οποία ζητούσε από τον εκπρόσωπό μας κ. Κουτρή να ζητήσει από το ΜΤΣ να μας απαντήσει εγγράφως σε κάποια ερωτήματα για το ΒΟΕΑ, με τα οποία δήλωνε την αντίθεσή του στην πρόταση του ΜΤΣ. Ο εκπρόσωπός μας κ. Κουτρής ουδόλως έλαβε υπ΄όψιν του τα σχόλια του κ. Χρηστίδη, οπότε και δεν ζήτησε καμιά διευκρίνιση από το ΜΤΣ. Η μόνη του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του ΔΣ/ΜΤΣ  της 3/2/22 ήταν: «ότι συμφωνεί με το πρακτικό ως προσωρινό μέτρο και χρειάζεται να εξεταστεί η τελική λύση». Η δήλωση αυτή δεν συνιστά-για όποιον κατανοεί την Ελληνικήν-αρνητική τοποθέτηση, αλλά συμφωνία για προσωρινή εφαρμογή. Γι΄αυτό άλλωστε και υπερψήφισε την πρόταση του ΜΤΣ και το προσχέδιο της ΚΥΑ (ομόφωνη απόφαση). Καίτοι επανειλημμένως του ζήτησα σε συνεδριάσεις μας, αλλά και με εμέιλ μου, να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα: Τι εννοεί όταν λέει προσωρινό μέτρο; Για πόσο χρόνο; -ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΠΗΡΑ. Επίσης ποια είναι η τελική λύση που πρότεινε ο κ. Κουτρής; Ποια εννοεί ως τελική λύση; ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ.

Στη συνεδρίασή μας αυτή μάθαμε ότι ο κ. Κουτρής συμμετείχε σε επαναληπτική συνεδρίαση του ΔΣ/ΜΤΣ της 19/8/22, την οποία ΟΛΟΙ αγνοούσαμε, όπου και πάλι υπερψήφισε την πρόταση του ΜΤΣ, με εφαρμογή της από 1/1/23.

Ο κ. Κουτρής τρεις φορές είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη. Συγκεκριμένα δήλωσε «σαφώς η ευθύνη είναι δική μου», «την ευθύνη μου την αναλαμβάνω κύριοι» και όταν στο τέλος ο Δνων Σύμβουλος είπε ότι «ο πρόεδρος ανέλαβε την ευθύνη», εκείνος απάντησε: «Σαφέστατα».

Με καλή πίστη, θελήσαμε αρχικά (από τη συνεδρίαση της 14/12/22) να στηρίξουμε τον πρόεδρο και να μην προβάλουμε το ατόπημά του, οπότε εγώ ήμουν αυτός που στο προσχέδιο του εγγράφου- που αποφασίσαμε και στείλαμε προς τον ΥΕΘΑ- που συνέταξε ο κ. Νικολόπουλος, έβαλα τη συγκεκριμένη πρόταση με «bold» και υπογραμμισμένη: «Γιατί αγνόησε (σ.σ. το ΜΤΣ) την επισήμανση του μέλους του ΔΣ/ΜΤΣ και εκπροσώπου της ΕΑΑΣ, ότι χρειάζεται να εξετασθεί η τελική λύση;»

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 14/12/22

Όταν εκ των υστέρων:

Α. Πληροφορηθήκαμε ότι η απόφαση του ΔΣ/ΜΤΣ της 3/2 δεν είχε παράξει έννομα αποτελέσματα, διότι προέβλεπε αναδρομική εφαρμογή της ΚΥΑ (δλδ προέβλεπε εφαρμογή της από 1/1/22)

Β. Πληροφορηθήκαμε ότι το ΓΕΣ με έγγραφό του ζήτησε να ληφθεί νέα απόφαση από το ΔΣ/ΜΤΣ, με ημερομηνία ισχύος της ΚΥΑ από 1/1/23

Γ. Πληροφορηθήκαμε ότι ελήφθη νέα απόφαση στις 19/8 ερήμην μας, χωρίς να μας έχει ενημερώσει ο πρόεδρος ούτε για τα αποτελέσματα της 1ης συνεδρίασης ούτε για το έγγραφο του ΓΕΣ-που στην ουσία την ακύρωνε- ούτε για την ατζέντα ΚΑΙ για τα αποτελέσματα της 2ης συνεδρίασης

Δ. Συνειδητοποιήσαμε ότι ο πρόεδρος  καίτοι είχε πει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη (συνεδρίαση της 14/12), απέφυγε επιμελώς να το πράξει

Ε. Έγινε μεγάλος ντόρος μεταξύ των μελών μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης,

ΠΡΟΒΗΚΑΜΕ με απόφαση 6 υπέρ και 2 κατά (2 παρόντες) που ελήφθη, λόγω του επείγοντος, με ηλεκτρονική διαβούλευση, στην έκδοση ενημερωτικής ανακοίνωσης προς τα μέλη μας. Το ποσοστό της ψηφοφορίας 6 υπέρ, 2 κατά και 2 αποχή είναι κατά τον κ. Κουτρή οριακό. Αν κάνουμε αναγωγή επί τοις 100, επειδή η αποχή ψήφου δεν προσμετράται ούτε υπέρ ούτε κατά, διότι δεν διαμορφώνει άποψη, τότε η απόφασή μας για έκδοση της ανακοινώσεως έλαβε 75% ενώ η αντίθετη άποψη έλαβε 25%. Αυτό είναι οριακό αποτέλεσμα;

Επιπλέον ΖΗΤΗΣΑΜΕ από τον Επίτιμο Διοικητή της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, να βγει δημοσίως (είχε την ευκαιρία να το κάνει από το βήμα προέδρου της ΕΗ) και να αναλάβει την ευθύνη.

Τι έκανε αντ΄αυτού ο κ. Κουτρής; Έστειλε υπόμνημα-χρησιμοποιώντας τον αδελφό του- σε πολλούς αποδέκτες, συναδέλφους και ιστοσελίδες, προτάσσοντας δυο ανυπόστατα επιχειρήματα:

Α. Ότι θέλαμε με την ανακοίνωση του ΔΣ/ΕΑΑΣ για το ΒΟΕΑ, να τον σπιλώσουμε εν όψει των εκλογών της 19/2, ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

Β. Ότι είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΒΟΕΑ, επειδή στο εμέιλ του της 31/1, που εγώ το έφερα στη συνεδρίαση του ΔΣ/ΕΑΑΣ-εκείνος το αγνοούσε παντελώς-ΔΕΝ τοποθετηθήκαμε όλοι, αλλά αγνόησε τις παρατηρήσεις του κ. Χρηστίδη, που του είχε στείλει την ίδια ημέρα (31/1).

Στο υπόμνημά του ο κ. Κουτρής υποστήριξε ότι η ανακοίνωση της ΕΑΑΣ, δηλαδή του ΔΣ στο οποίο μειοψήφησε, ήταν ανακριβής! Δηλαδή αντί να υποτάξει το «εγώ» του στην πλειοψηφία, θεώρησε πρέπον να κοινοποιήσει τις θέσεις του, που τις είχε καταθέσει κατά την ηλεκτρονική διαβούλευση στο ΔΣ, παραβιάζοντας έτσι και τον κανόνα της μυστικότητας των συνεδριάσεων. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που αποφάσισα να δημοσιεύσω το παρόν άρθρο.

Αντί λοιπόν ο κ. Κουτρής να ζητήσει συγγνώμη από τα μέλη μας, για την υπερψήφιση της πρότασης του ΜΤΣ για την περικοπή του ΒΟΕΑ, μας ζητάει και τα ρέστα!

Αφού ο κ. Πρόεδρος έδρασε αντικαταστατικά και εις βάρος των ε.α συναδέλφων, που τα τέκνα τους δεν έχουν λάβει ΒΟΕΑ, αφού ψήφισε χωρίς ποτέ να φέρει το σοβαρότατο αυτό ζήτημα σε συνεδρίαση του ΔΣ/ΕΑΑΣ (σύμφωνα με το νόμο ο πρόεδρος συντάσσει την ατζέντα των συνεδριάσεων) ώστε να ληφθεί απόφαση, αφού ψήφισε κατά των ιδρυτικών σκοπών της ΕΑΑΣ που ένας εξ αυτών είναι η επιμέλεια των συμφερόντων των μελών μας και αφού ακύρωσε εμπράκτως έναν από τους τεθέντες στόχους του παρόντος ΔΣ, που είναι η αύξηση του ΒΟΕΑ, επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη του σε ξένες πλάτες.

Και εδώ είναι το λυπηρό, αντί να αναλάβει την ευθύνη της βαριάς αμέλειάς του, δηλαδή την αποκλειστική ατομική ευθύνη του, επιχείρησε, χρησιμοποιώντας ως φερέφωνο τον αδερφό του, να την μετατρέψει σε συλλογική ενοχή. Απέστειλε ένα υπόμνημα με αναρίθμητα ψεύδη. Κανένα από τα επιχειρήματά του δεν τα παρουσίασε στη συνεδρίαση του ΔΣ/ΕΑΑΣ της 14/12, εκεί ήταν φανερά εκτεθειμένος και λιγομίλητος. Έριξε τις ευθύνες σε όλους μας επειδή δεν σχολιάσαμε στις 31 Ιαν όλοι, πλην Δντος Συμβούλου!!

Δηλαδή επειδή δεν σχολιάσαμε όλοι στις 31 Ιαν ή δεν του άρεσαν τα σχόλια του Δντος Συμβούλου, θεώρησε ότι έπρεπε να συνηγορήσει στην περικοπή του ΒΟΕΑ των μελών μας; Αυτό λέει!

Δηλαδή όποιος δεν απαντά σε κάποιο εμέιλ είτε επειδή τον καλύπτουν τα σχόλια άλλου μέλους είτε ακόμη επειδή δεν είδε το εμέιλ, είναι σαν να δίνει εντολή σε αυτόν που το έστειλε να πάει ψηφίσει στο ΔΣ/ΜΤΣ εις βάρος των μελών μας; Αυτό μας λέει ο Κος Κουτρής!!

Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι το έρεισμα που χρησιμοποιούν οι στρατοί κατοχής, όταν προβαίνουν σε αντίποινα με ομαδικές εκτελέσεις αθώων αμάχων. Ο γερμανικός στρατός κατοχής, όταν δεν μπορούσε να αποδώσει την ατομική ευθύνη σε κάποιον αντάρτη που διέπραττε μια δολοφονία Γερμανού στρατιωτικού-αφού δεν μπορούσε να τον εντοπίσει, να τον συλλάβει και να αποδώσει κατηγορία-μάζευε 10-20 αθώους πολίτες και τους εκτελούσε.

Ανάλογο παράδειγμα απόδοσης συλλογικής ενοχής, ενώ υπήρχαν υπεύθυνοι με ατομική ευθύνη, ήταν και η δήλωση πρωτοκλασάτου υπουργού του ΠΑΣΟΚ, που θα μείνει στην πολιτική ιστορία της χώρας μόνον για τη φράση «όλοι μαζί τα φάγαμε!».

Στα ίδια πλαίσια κινούνται και οι παλαιοί ψηφοφόροι και υποστηρικτές του κ. Κουτρή, οι οποίοι διαχέουν προς πάσα κατεύθυνση την άποψη, ότι «όλοι φταίνε» ή ότι «φταίει γενικώς η ΕΑΑΣ» ή ειδικότερα ότι «φταίνε όλα τα μέλη του ΔΣ/ΕΑΑΣ»!

Δυστυχώς ο κ. Κουτρής, ακολουθώντας την ίδια τακτική, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα και ανάχωμα το γεγονός ότι στο εμέιλ που είχε στείλει στις 31/1, κατά πάγια τακτική, δεν σχολιάσαμε όλοι οι αποδέκτες. Σημειωτέον ότι εκείνη την περίοδο, πρόεδρος της επιτροπής των μισθοδοτικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων της ΕΑΑΣ ήταν ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος κατά τη συνεδρίαση της 14/12 αγνοούσε παντελώς την ύπαρξη εκείνου του εμέιλ. Στο εμέιλ του ο κ. Κουτρής έγραφε: «Κυρία/Κύριοι, συνημμένα τα θέματα του ΔΣ ΜΤΣ της ερχόμενης Πέμπτης. ΚΟΥΤΡΗΣ». Δεν ζητούσε κανέναν σχολιασμό ούτε μας επέστησε την προσοχή για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Δεν μας είπε όμως ποτέ ο κ. Κουτρής:

Α. Αν δεν είχε υπογράψει τα πρακτικά της 19/8/22, θα είχαμε σήμερα αυτήν την κατάσταση;

Β. Αν είχε φέρει το θέμα αυτό προς συζήτηση στο ΔΣ/ΕΑΑΣ, οποτεδήποτε πριν τις 19/8/22,  θα είχαμε σήμερα αυτήν την κατάσταση;

Γ. Αν μας είχε στείλει τα θέματα της ημερησίας διατάξεως της συνεδρίασης του ΔΣ/ΜΤΣ της 19/8/22, θα είχαμε σήμερα αυτήν την κατάσταση;

Δ. Αν έστω μετά την αντικαταστατική δράση του, μας είχε ενημερώσει για τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ/ΜΤΣ, όπου τάχθηκε αυτόνομα υπέρ της πρότασης του ΜΤΣ, θα είχαμε αυτήν την κατάσταση; Μήπως θα είχαμε ενεργήσει εγκαίρως για να μην βγει η ΚΥΑ, που τελικά υπογράφηκε στις 25/10 και δεν είχαμε ιδέα;

Γιατί λοιπόν δεν έκανε απολύτως τίποτα και έδρασε σιωπώντας;

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ήταν αποφασισμένος να μην μας ενημερώσει, δεν είναι αφελής, αντίθετα πανέξυπνος, ώστε οποιαδήποτε απόφαση του Αυγ 22, να μην γίνει γνωστή και να μην έχουμε δυνατότητα αντιδράσεως ούτε πριν ούτε μετά.

Αν όμως έκανε τόσο μεγάλα και συνεχόμενα και αλληλένδετα λάθη από αφέλεια, ασχετοσύνη ή αδιαφορία, όπως προκύπτει από την όλη αντιμετώπιση του θέματος από τον ίδιο στη συνεδρίασή μας της 14/12/22, τότε θα έπρεπε να έχει ζητήσει συγγνώμη αναλαμβάνοντας την ευθύνη της βαριάς του αμέλειας.

Ούτε αυτό!

Τέλος επειδή είχε δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση σε διάφορα blog και ιστοσελίδες καθώς και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με το ΒΟΕΑ, ζήτησα στις 9/1/23, να επιτραπεί η διαδικτυακή παρακολούθηση της συνεδρίασης του ΔΣ/ΕΑΑΣ της 11/1, σε όλα τα Τοπικά Συμβούλια των Παραρτημάτων της ΕΑΑΣ, με online σύνδεσή τους, όπου θα εξετάζαμε το θέμα του ΒΟΕΑ. Επειδή όμως ο νόμος προβλέπει ότι οι συνεδριάσεις είναι μυστικές, αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνον αν ήταν σύμφωνα όλα τα μέλη του ΔΣ με την πρότασή μου. Δυστυχώς κάποιοι, οχυρωμένοι πίσω από τη διάταξη του νόμου, δεν δέχθηκαν να γίνει δημόσια η συνεδρίαση. Ρωτήστε τον κ. Κουτρή: συμφωνεί να δημοσιεύσουμε το βίντεο της συνεδρίασης του ΔΣ/ΕΑΑΣ της 14/12; Να το στείλουμε στα παραρτήματά μας όπως έκανε και με το υπόμνημά του;

Θα αναρωτηθεί κάποιος; «Γιατί τόση φασαρία; Και τι θα γινόταν αν δεν υπέγραφε ο εκπρόσωπος της ΕΑΑΣ στο ΔΣ/ΜΤΣ; Αφού στο 8μελές ΔΣ/ΜΤΣ η ΕΑΑΣ συμμετέχει με μια ψήφο και πάλι θα είχε αποφασισθεί η περικοπή του ΒΟΕΑ και πάλι θα είχε εκδοθεί η ΚΥΑ»

Μα αυτό ακριβώς επιδιώκει το πολιτικό σύστημα, να δείχνει δηλαδή ότι οι αποφάσεις είναι από κοινού, δηλαδή με τη σύμφωνη γνώμη των «κοινωνικών εταίρων». Το θέμα είναι καθαρά πολιτικής φύσεως. Το ΜΤΣ ήθελε τη «δική» μας συμφωνία για την περικοπή του ΒΟΕΑ και τη λύση την έδωσε ο κ. Κουτρής. Το ΜΤΣ δεν ήθελε να φαίνεται ότι οι απόστρατοι της ΕΑΑΣ είναι αντίθετοι. Εκεί έγκειται η διαφορά. Διότι είναι εντελώς διαφορετική η βαρύτητα μιας ΚΥΑ που είναι προϊόν ομόφωνης απόφασης από μια ΚΥΑ, στην οποία αντιτίθενται οι «κοινωνικοί εταίροι» (ΕΑΑΣ και ΕΛ.ΑΣ.)

Ψάξτε όσο θέλετε... δεν θα βρείτε ποτέ απόφαση του ΔΣ/ΕΑΑΣ που να στρέφεται κατά του ΒΟΕΑ. Όλες οι αποφάσεις μας όχι μόνον απέδειξαν την αντίθεσή μας κατά της ΚΥΑ, αλλά και δρομολόγησαν τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την ακύρωσή της.

Θα κλείσω με δυο αποσπάσματα από το Εγκόλπιον του Ευέλπιδος:

Α. «Ο αξιωματικός πραγματοποιεί με τον ίδιο ζήλο το καθήκον του είτε δεν ελέγχεται από κανέναν είτε είναι παρόντες όλοι οι ανώτεροί του»

Β. «Η στρατιωτική συμπεριφορά εκδηλώνεται παντού και πάντοτε με την υπακοή, τον σεβασμό, τη σεμνότητα, την προθυμία και την ανάληψη ευθυνών»

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η δύναμη της ΕΑΑΣ δεν είναι το Διοικητικό Συμβούλιό της ούτε ο εκάστοτε πρόεδρος, που δεν έχει διοικητική εξουσία αλλά λειτουργικά καθήκοντα, αφού συμμετέχει ισοτίμως στο ΔΣ με μια ψήφο. Η δύναμη της ΕΑΑΣ, κυρίως στα μάτια των εκάστοτε κρατούντων, είναι η συμμετοχή των μελών της στις εκλογές, διότι μόνο έτσι καθίσταται μετρήσιμη η δύναμη των ε.α. αξιωματικών.

Και επειδή έρχονται οι εκλογές της ΕΑΑΣ της 19ης Φεβ 2023, σας καλώ να προσέλθετε ΟΛΟΙ να ψηφίσετε και να αφήσετε στην άκρη παράπονα, διχόνοιες και αποσχιστικές συμπεριφορές, διότι όπως είχε γράψει προεκλογικά το 2020, ο αδελφός του κ. Κουτρή (οι υπογραμμίσεις δικές μου):

«Αγαπητοί συμμαθητές,

Με την ευκαιρία των επερχόμενων εκλογών της ΕΑΑΣ (23/2/2020), θα ήθελα να σας πω 2 λόγια, γιατί νομίζω ότι πρέπει να ψηφίζουμε όλοι, ΟΛΟΙ, ΟΛΟΙ.

Αυτό όμως που είναι το σημαντικότερο και το είχα υποτιμήσει, είναι η αίσθηση της δύναμης που μπορεί να δείξει η ΕΑΑΣ, όταν υπάρχει καθολική συμμετοχή.

Αυτό με προβλημάτισε και αποφάσισα να στείλω αυτό το μήνυμα, για τους συμμαθητές και συναδέλφους που ακόμη λένε: “Τί να μας κάνει η ΕΑΑΣ;”

Μια μέρα λοιπόν, μια Κυριακή, ας πάμε να ψηφίσουμε και να πιούμε μετά τον καφέ μας, όπως κάναμε τις 2 τελευταίες εκλογές στη Θεσσαλονίκη…

Δεν ξέρω πώς, δεν ξέρω εάν, δεν ξέρω ποιος αλλά πιστεύω, ότι είναι ένα ακόμη όπλο (τόξο; τυφέκιο; πολυβόλο; πυρηνικό;), που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε!!!»

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΣ Ημαθίας:
Η παρούσα δημοσιεύεται στο πλαίσιο που αποφάσισε το ΤΣ του Παραρτήματος και δημοσιεύθηκε ΕΔΩ👈

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.