03 Φεβρουαρίου 2023

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΕΑΑΣ 2023. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΣ ΕΑΑΣ, Υπτγου εα Ιωάννη Δεβούρου, υπ. αριθ. 2 (περί ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠΕΘΑ)

 ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΘΑ

 

Γράφει ο Υπτγος ε. α. Ιωάννης Δεβούρος , Αντιπρόεδρος Ε.Α.Α.Σ.

 

Αγαπητοί μου φίλοι και συνάδελφοι, όσοι διαβάζουν τις αναρτήσεις μου αλλά και την στήλη " Τρέχοντα Θέματα " στην εφημερίδα της Ένωσης, Εθνική Ηχώ, γνωρίζουν ότι παρακολουθώ στενά , από την πρώτη στιγμή, το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας με τίτλο :" Μέριμνα υπέρ του Προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ), εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ε.Δ, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις", το οποίο με καθυστέρηση ενός περίπου έτους, κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση απο 15 έως 29 Δεκ. 2022 και κατατέθηκε στην αρμόδια μόνιμη επιτροπή της Βουλής ,για ψήφιση, την 13 Ιαν.2023.

Με μεγάλη προσπάθεια, συντονισμένες κινήσεις και συνεννοήσεις, με το αρμόδιο Υπουργείο  Άμυνας, ορίστηκε εισηγητής του νομοσχεδίου στην Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής, ο Αντγος ε.α και Βουλευτής Πειραιά και Νήσων,  κ. Νικόλαος Μανωλάκος, με τον οποίο το τελευταίο τρίμηνο είχα στενότατη συνεργασία, για τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τους αποστράτους.

Τα άρθρα 16, 21, 31 και 35, του προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα Νομοσχεδίου , μετά από πολλά πισωγυρίσματα, απόσυρση του νομοσχεδίου, χάραξη κόκκινων γραμμών και επανυποβολή του, εκτιμώ ότι κατέληξαν οριστικά όπως παρακάτω:

   -  Το άρθρο 16 το οποίο προέβλεπε εισφορά ύψους 1% από τις καταβαλλόμενες μηνιαίες συντάξεις των αποστράτων υπέρ του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., αποσύρεται και δεν θα ισχύσει.

   -  Θα καταργηθεί η συνδρομή των εν αποστρατεία στρατιωτικών, υπέρ στρατιωτικών λεσχών, Άρθρο 21.

   -  Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού θα χορηγήσει ένα επιπλέον μέρισμα ως δώρο για το έτος 2022, άρθρο 31. Ας μου επιτραπεί  στο σημείο αυτό, η κατάθεση της προσωπικής μου προσπάθειας για το θέμα, αλλά και του Βουλευτή κ. Νίκου Μανωλάκου .

   -  Το άρθρο 35 που αφορά την καταβολή των αναδρομικών που προβλέπεται να επιστραφούν στους δικαιούχους, λόγω της κατάργησης των μειώσεων Ν. 4093/2012 για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και τους οικείους Ειδικούς Κλάδους , εκτιμώ ότι κατέληξε οριστικά και θετικά:

         -  Θα καταργηθούν οι αναφερόμενες παράνομες κρατήσεις των μερισμάτων του Ταμείου.

         -  Θα καταβληθούν, στους δικαιούχους, εφάπαξ τα αναδρομικά για το έτος 2022.

         -  Για την καταβολή των αναδρομικών του έτους 2021 που είχε υποσχεθεί ο κ. Υπουργός, θα γίνει ρύθμιση του τρόπου που θα καταβληθούν εντός του 2023, αφού δεν έχουν όλα τα Μετοχικά Ταμεία την οικονομική δυνατότητα να τα χορηγήσουν εφάπαξ τώρα, με την ψήφιση του νόμου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, έγινε ανατροπή του σκηνικού, το οποίο είχε σχεδόν  στηθεί.

Στο νομοσχέδιο αυτό, περιλαμβάνονται ακόμη τα άρθρα :

   -  Ανακαλούμενοι στην ενέργεια Αξκοι για λόγους υγείας, άρθρο 26.

   -  Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου Μετοχικού Ταμείου Στρατού, άρθρο 41.

τα οποία άρθρα, αφορούν τους Απόστρατους Αξκους και για τα οποία μάλλον ΔΕΝ θα γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της ΕΑΑΣ. Το περιεχόμενο των άρθρων καθώς και οι προτάσεις τροποποίησης των, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης και μπορείτε να τις διαβάσετε στα "Τρέχοντα θέματα" της εφημερίδας "Εθνική Ηχώ, που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Αυτές είναι οι τελευταίες εξελίξεις, τα τελικά αποτελέσματα θα τα έχουμε με την ψήφισή του, την επόμενη εβδομάδα, προς το τέλος της, Πέμπτη 2 Φεβ. ή Παρασκευή 3 Φεβ. 2023

Η ΕΑΑΣ θα παραστεί στην Βουλή κατά την τελική συζήτηση του νομοσχεδίου και θα υποστηρίξει για μία ακόμη φορά μέχρι το τέλος της ψυχοφθόρας και μακράς αυτής διαδικασίας, τα συμφέροντα των μελών της.

Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι αρκετοί βουλευτές, του Ελληνικού κοινοβουλίου, ενημερώθηκαν και στάθηκαν συμπαραστάτες στον δύσκολο αγώνα που δώσαμε, υποστήριξαν τα δίκαια αιτήματά μας και  με την πολύτιμη συνδρομή τους, φτάσαμε στα σημερινά μετρήσιμα και θετικά αποτελέσματα.

Θα αναφερθώ ονομαστικά στους κ. Βουλευτές  που συνέδραμαν την προσπάθειά μας, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΣ Ημαθίας:
Η παρούσα δημοσιεύεται στο πλαίσιο που αποφάσισε το ΤΣ του Παραρτήματος και δημοσιεύθηκε ΕΔΩ👈

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.